En l'Aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas

La Policia Nacional deté al cap d'una organització internacional dedicada al trànsit de drogues a gran escala

Arrestat en virtut d'una OEDE, emesa per Alemanya, quan descendia d'un avió procedent des de Costa Rica

La detenció s'emmarca en una investigació de la Fiscalia de Berlín i l'Oficina Federal d'Investigació Criminal duta a terme sobre una organització internacional, establida en l'àrea metropolitana de la ciutat de Berlín, dedicada al trànsit de cocaïna i blanqueig de capitals

21/12/21

Agents de la Policia Nacional han detingut, en l'Aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas, al cap d'una organització dedicada, presumptament, al trànsit de drogues a gran escala. L'home va ser arrestat en virtut d'una OEDE, emesa per Alemanya, en el marc d'una acció simultània duta a terme en tres països. L'operació es va iniciar arran d'una investigació de la Fiscalia de Berlín i l'Oficina Federal d'Investigació Criminal duta a terme sobre una organització criminal establida en l'àrea metropolitana de la ciutat de Berlín, dedicada al trànsit il·legal de cocaïna i blanqueig de capitals

L'operació es va dur a terme arran d'una investigació, iniciada l'any 2018 per la Fiscalia de Berlín i l'Oficina Federal d'Investigació Criminal, duta a terme sobre una organització internacional que, presumptament, estava implicada en la importació de quasi 5.000 quilos de cocaïna, després de la confiscació de 690 quilograms d'esta droga en un contenidor amb destinació a Alemanya procedent de Brasil. Este grup criminal, establit en l'àrea metropolitana de la ciutat de Berlín, estava dedicat al trànsit de cocaïna i blanqueig de capitals. 

Alta perillositat del fugitiu i elevat risc de fugida

La detenció del presumpte cap de la xarxa criminal es va produir gràcies a la informació rebuda per part de les autoritats alemanyes, que alertaven sobre la seua arribada a Madrid i sol·licitaven la col·laboració per a la seua detenció en el moment d'entrada en sòl espanyol perquè fóra simultània amb les altres detencions. D'esta manera es pretenia garantir l'èxit de l'operació donada l'alta perillositat del fugitiu i l'elevat risc de fugida en cas de ser avisat del dispositiu policial per algun altre membre de l'organització.  

Els policies van establir un dispositiu policial en l'eixida de l'avió procedent de Costa Rica, en el qual es va localitzar al fugitiu entre els passatgers que abandonaven l'aeronau. Quan els actuantes li van identificar, l'home va intentar evadir la seua identificació exhibint documentació falsa alemanya. Finalment va ser detingut tant per l'OEDE d'Alemanya com per un delicte de falsedat documental.

Ocultaven la seua activitat amb una xarxa d'empreses pantalla

Com a resultat del dispositiu internacional ha sigut desmantellada esta  organització internacional, molt ramificada, que operava almenys des de l'any 2011. El grup ocultava la seua activitat amb una xarxa d'empreses pantalla i disposava de diversos documents falsos que complicaven la identificació dels seus membres. L'organització criminal estava especialitzada en la facilitació de la logística per a introduir grans quantitats de cocaïna a Alemanya dins de bigues d'acer.

En el desplegament, en el qual van participar més que 220 policies a Alemanya, Letònia i Espanya, van ser detingudes 14 persones d'entre 22 i 62 anys d'edat. També es van produir entrades i registres en més que 40 establiments en els tres països. A més, es van executar huit resolucions d'embargament amb un valor total de més de 14 milions d'euros.