En l'Aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas

La Policia Nacional deté al cap d'una organització internacional dedicada al tráfico de drogues a gran escala

Arrestat en virtut d'una OEDE, emesa per Alemanya, quan descendia d'un avió procedent des de Costa Rica

La detenció s'emmarca en una recerca de la Fiscalia de Berlín i l'Oficina Federal de Recerca Criminal duta a terme sobre una organització internacional, establerta a l'àrea metropolitana de la ciutat de Berlín, dedicada al tráfico de cocaïna i blanqueig de capitals

21/12/21

Agents de la Policia Nacional han detingut, en l'Aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas, al cap d'una organització dedicada, presumptament, al tráfico de drogues a gran escala. L'home va ser arrestat en virtut d'una OEDE, emesa per Alemanya, en el marc d'una acció simultània duta a terme en tres països. L'operació es va iniciar arran d'una recerca de la Fiscalia de Berlín i l'Oficina Federal de Recerca Criminal duta a terme sobre una organització criminal establerta a l'àrea metropolitana de la ciutat de Berlín, dedicada al tráfico il·legal de cocaïna i blanqueig de capitals

L'operació es va dur a terme arran d'una recerca, iniciada l'any 2018 per la Fiscalia de Berlín i l'Oficina Federal de Recerca Criminal, duta a terme sobre una organització internacional que, presumptament, estava implicada en la importació de gairebé 5.000 quilos de cocaïna, després de la confiscació de 690 quilograms d'aquesta droga en un contenidor amb destinació a Alemanya procedent de Brasil. Aquest grup criminal, establert a l'àrea metropolitana de la ciutat de Berlín, estava dedicat al tráfico de cocaïna i blanqueig de capitals. 

Alta perillositat del fugitiu i elevat risc de fugida

La detenció del presumpte cap de la xarxa criminal es va produir gràcies a la informació rebuda per part de les autoritats alemanyes, que alertaven sobre la seva arribada a Madrid i sol·licitaven la col·laboració per a la seva detenció al moment d'entrada en sòl espanyol perquè fos simultània amb les altres detencions. D'aquesta manera es pretenia garantir l'èxit de l'operació donada l'alta perillositat del fugitiu i l'elevat risc de fugida en cas de ser avisat del dispositiu policial per algun altre membre de l'organització.  

Els policies van establir un dispositiu policial en la sortida de l'avió procedent de Costa Rica, en el qual es va localitzar al fugitiu entre els passatgers que abandonaven l'aeronau. Quan els actuantes li van identificar, l'home va intentar evadir la seva identificació exhibint documentació falsa alemanya. Finalment va ser detingut tant per l'OEDE d'Alemanya com per un delicte de falsedat documental.

Ocultaven la seva activitat amb una xarxa d'empreses pantalla

Com a resultat del dispositiu internacional ha estat desmantellada aquesta  organització internacional, molt ramificada, que operava almenys des de l'any 2011. El grup ocultava la seva activitat amb una xarxa d'empreses pantalla i disposava de diversos documents falsos que complicaven la identificació dels seus membres. L'organització criminal estava especialitzada en la facilitació de la logística per introduir grans quantitats de cocaïna a Alemanya dins de bigues d'acer.

En el desplegament, en el qual van participar més que 220 policies a Alemanya, Letònia i Espanya, van ser detingudes 14 persones d'entre 22 i 62 anys d'edat. També es van produir entrades i registres en més que 40 establiments als tres països. A més, es van executar vuit resolucions d'embargament amb un valor total de més de 14 milions d'euros.