A Toledo i Àvila

La Policia Nacional deté a tres persones per prostituir a dones captades a través d'una xarxa de cibertrata

Els arrestats contactaven a través de xarxes socials amb dones originàries de Perú i Veneçuela, a les quals convencien amb falses ofertes de treball per a viatjar a Espanya

Una vegada en el nostre país els retiraven el passaport i eren traslladades a un club d'alternació on eren prostituïdes i, en el cas de negar-se, eren tancades durant dies en una habitació i agredides físicament perquè canviaren d'actitud, arribant fins i tot a ser forçades sexualment

La Policia Nacional ha creat un grup específic de Cibertrata amb la finalitat de permetre una major cooperació i incrementar la connexió entre les investigacions nacionals i internacionals

20/12/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que es dedicava a l'explotació sexual de dones que captaven a través d'una coneguda xarxa social d'Internet. Les víctimes, originàries principalment de Perú i Veneçuela, viatjaven a Espanya enganyades amb falses ofertes de treball per a la cura de persones majors. Quan arribaven al nostre país se'ls retirava el passaport i eren traslladades a un club d'alternació on les forçaven a exercir la prostitució. Una de les víctimes, que es va negar a exercir la prostitució, va arribar a ser tancada durant cinc dies en una habitació per a, posteriorment, ser forçada sexualment. L'operació policial ha finalitzat amb l'entrada i registre de dos domicilis -un en la província de Toledo i un altre en la província d'Àvila- i la detenció de tres persones, una de les quals ha ingressat a la presó.

Captació de dones a través de les xarxes socials

La investigació va començar quan els agents van constatar l'existència d'un grup criminal dedicat, presumptament, a la tracta d'éssers humans. El mètode que utilitzaven per a captar a les dones consistia a contactar, a través d'una coneguda xarxa social, amb dones d'origen sud-americà, principalment de Perú i Veneçuela, que es trobaven en una clara situació de vulnerabilitat (laboral, econòmica, familiar, etc.) en els seus països d'origen. Es guanyaven la seua confiança mantenint constants contactes amb elles i amb petit transaccions de diners que les feien arribar a manera d'ajuda, per a acabar oferint-les un treball com a cuidadores de persones majors a Espanya. L'entramat criminal també s'oferia a sufragar els gastos del viatge i assessorava a les víctimes perquè viatjaren a Espanya amb un visat de turista. Una vegada caducat el mateix les dones quedaven en situació irregular, la qual cosa facilitava la seua explotació sexual.

Les víctimes captades pel grup criminal aterraven en l'Aeroport Adolfo Suarez-MadridBarajas, on de manera immediata se li retirava el passaport, així com les targetes i els diners en efectiu amb el qual viatjaven, sent traslladades a un club d'alternació en el qual se'ls obligava a exercir la prostitució i pagar així el deute contret.

Tancada, drogada i agredida 

Una de les víctimes, conscient de l'engany, es va negar a ser prostituïda. Com a represàlia va ser tancada en l'habitació d'un establiment de la província de Toledo en el qual va romandre durant cinc dies, alimentada a força de pa i formatge i dormint sobre un matalaf, mentre era drogada i agredida perquè canviara d'actitud. Posteriorment va ser traslladada a un domicili de la província Àvila on va ser novament colpejada i agredida sexualment fins que va accedir a prestar servicis sexuals a diversos clients.

L'operació policial ha finalitzat amb la detenció de tres persones de nacionalitat espanyola, una de les quals ha ingressat a la presó. Han sigut realitzats dos registres en les províncies de Toledo i Àvila, en els quals s'han intervenut 5100 euros en metàl·lic, diversos dispositius electrònics i documentació relacionada amb la investigació.

Lluita contra la cibertrata en la Policia Nacional  

Les tecnologies de comunicació modernes -Internet, xarxes socials i aplicacions mòbils- han tingut un impacte significatiu en la forma en què operen els grups del crim organitzat involucrats en la tracta internacional d'éssers humans,  principalment per a la seua posterior explotació sexual i laboral. Els traficants de persones estan utilitzant tecnologies de comunicació cada vegada més modernes per a explotar a les seues víctimes, des de publicitar i reclutar víctimes fins a fer-les xantatge amb fotos i videos per a controlar els seus moviments. 

Com a resposta a esta amenaça la Policia Nacional ha creat recentment un grup específic de Cibertrata -integrat dins de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres-, que va a permetre una major cooperació internacional i un increment en la recopilació d'evidències digitals per a connectar els punts entre les investigacions nacionals i internacionals. 

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i un correu electrònic trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.