A Toledo i Àvila

La Policia Nacional deté a tres persones per prostituir a dones captades a través d'una xarxa de cibertrata

Els arrestats contactaven a través de xarxes socials amb dones originàries de Perú i Veneçuela, a les quals convencien amb falses ofertes de treball per viatjar a Espanya

Una vegada al nostre país els retiraven el passaport i eren traslladades a un club d'alternació on eren prostituïdes i, en el cas de negar-se, eren tancades durant dies en una habitació i agredides físicament perquè canviessin d'actitud, arribant fins i tot a ser forçades sexualment

La Policia Nacional ha creat un grup específic de Cibertrata amb la finalitat de permetre una major cooperació i incrementar la connexió entre les recerques nacionals i internacionals

20/12/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que es dedicava a l'explotació sexual de dones que captaven a través d'una coneguda xarxa social d'Internet. Les víctimes, originàries principalment de Perú i Veneçuela, viatjaven a Espanya enganyades amb falses ofertes de treball per a la cura de persones majors. Quan arribaven al nostre país se'ls retirava el passaport i eren traslladades a un club d'alternació on les forçaven a exercir la prostitució. Una de les víctimes, que es va negar a exercir la prostitució, va arribar a ser tancada durant cinc dies en una habitació per, posteriorment, ser forçada sexualment. L'operació policial ha finalitzat amb l'entrada i registre de dos domicilis -un a la província de Toledo i un altre a la província d'Àvila- i la detenció de tres persones, una de les quals ha ingressat a la presó.

Captació de dones a través de les xarxes socials

La recerca va començar quan els agents van constatar l'existència d'un grup criminal dedicat, presumptament, a la tracta d'éssers humans. El mètode que utilitzaven per captar a les dones consistia a contactar, a través d'una coneguda xarxa social, amb dones d'origen sud-americà, principalment de Perú i Veneçuela, que es trobaven en una clara situació de vulnerabilitat (laboral, econòmica, familiar, etc.) als seus països d'origen. Es guanyaven la seva confiança mantenint constants contactes amb elles i amb petites transaccions de diners que les feien arribar a manera d'ajuda, per acabar oferint-les un treball com a cuidadores de persones majors a Espanya. L'entramat criminal també s'oferia a sufragar les despeses del viatge i assessorava a les víctimes perquè viatgessin a Espanya amb un visat de turista. Una vegada caducat el mateix les dones quedaven en situació irregular, la qual cosa facilitava la seva explotació sexual.

Les víctimes captades pel grup criminal aterraven en l'Aeroport Adolfo Suarez-MadridBarajas, on de manera immediata se li retirava el passaport, així com les targetes i els diners en efectiu amb el qual viatjaven, sent traslladades a un club d'alternació en el qual se'ls obligava a exercir la prostitució i pagar així el deute contret.

Tancada, drogada i agredida 

Una de les víctimes, conscient de l'engany, es va negar a ser prostituïda. Com a represàlia va ser tancada a l'habitació d'un establiment de la província de Toledo en el qual va romandre durant cinc dies, alimentada a força de pa i formatge i dormint sobre un matalàs, mentre era drogada i agredida perquè canviés d'actitud. Posteriorment va ser traslladada a un domicili de la província Àvila on va ser novament copejada i agredida sexualment fins que va accedir a prestar serveis sexuals a diversos clients.

L'operació policial ha finalitzat amb la detenció de tres persones de nacionalitat espanyola, una de les quals ha ingressat a la presó. Han estat realitzats dos registres a les províncies de Toledo i Àvila, en els quals s'han intervingut 5100 euros en metàl·lic, diversos dispositius electrònics i documentació relacionada amb la recerca.

Lluita contra la cibertrata en la Policia Nacional  

Les tecnologies de comunicació modernes -Internet, xarxes socials i aplicacions mòbils- han tingut un impacte significatiu en la forma en què operen els grups del crim organitzat involucrats en la tracta internacional d'éssers humans,  principalment per a la seva posterior explotació sexual i laboral. Els traficants de persones estan utilitzant tecnologies de comunicació cada vegada més modernes per explotar a les seves víctimes, des de publicitar i reclutar víctimes fins a fer-les xantatge amb fotos i videos per controlar els seus moviments. 

Com a resposta a aquesta amenaça la Policia Nacional ha creat recentment un grup específic de Cibertrata -integrat dins de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres-, que va a permetre una major cooperació internacional i un increment en la recopilació d'evidències digitals per connectar els punts entre les recerques nacionals i internacionals. 

Amb la tracta no hi ha tracte

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i un correu electrònic trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.