Hui s'activa la intensificació del Pla Comercie Segur

La Policia Nacional incrementa la seua presència en les zones comercials durant el Nadal

Amb l'augment de l'activitat comercial i l'afluència de persones, la Policia Nacional establirà dispositius operatius específics en àrees comercials i d'oci

El “Pla Comercie Segur” va ser creat l'any 2013 amb l'objectiu de minimitzar la proliferació de les infraccions penals que es cometen durant estes dates contra comerciants i ciutadans

En estes dates festives es repartiran 100.000 guies i 5.000 tríptics que arrepleguen els consells de seguretat més importants a tindre en compte pels establiments comercials, informació sobre modus operandi o actuació davant un fet delictiu

26/11/21

La Policia Nacional ha incrementat des d'hui el nombre d'efectius policials en les zones comercials de gran afluència de públic, un dispositiu que es mantindrà durant tota la campanya nadalenca en el marc de la intensificació del Pla Comercie Segur. Este Pla està dissenyat per a donar protecció al sector del comerç i als seus clients durant tot l'any i en determinades dates, com l'època nadalenca, es reforça per a minimitzar la proliferació de les infraccions penals que es cometen durant eixes dates, contra els comerciants i els ciutadans que freqüenten les zones comercials.

Durant la campanya nadalenca, la labor policial s'intensifica amb dispositius operatius específics en aquells llocs on es produïsquen aglomeracions de persones, especialment en les zones comercials i d'oci, carrers de major trànsit de les grans i mitges ciutats, mercats ambulants nadalencs i zones d'entreteniment.

Dispositius operatius específics 

L'increment d'agents, amb especial rellevància de la presència policial uniformada, repercutirà en la seguretat ciutadana amb la implantació de plans específics en cada lloc coordinats per les respectives comissaries provincials. 

El Pla també disposa la implicació de les delegacions de Participació Ciutadana, entre les comeses principals de la qual es troba el mantindre contactes permanents amb els establiments i associacions representatives del sector comercial i els seus potencials clients per a fer-los participar en la seua pròpia seguretat. Amb esta mesura, els comerciants reben un servici presencial i una atenció més eficaç. 

Guies i tríptics amb consells traduïts a l'idioma xinés

Al mateix temps que s'incrementa la presència d'agents en els carrers més comercials, durant estos dies es distribuiran 100.000 guies i 5.000 tríptics, elaborats per la Policia Nacional, amb consells de seguretat destinats a associacions i comerciants. 

Estes publicacions arrepleguen els consells més importants a tindre en compte en totes les fases del comercie -adquisició, transport, distribució, venda, comerç online, mitjans de pagament- així com informació de modus operandi, actuació davant un fet delictiu o formulació de denúncies.

Les dos publicacions s'han convertit en referent indiscutible del Pla i han sigut traduïts també a l'idioma xinés, donada la rellevància d'esta nacionalitat en el sector comercial. Alguns dels consells de seguretat inclosos en este material divulgatiu són els següents:

Prioritze l'ús de mitjans de pagament electrònic.

És recomanable disposar de detectors de bitllets falsos.

Realitze el tractament de les dades personals d'acord amb la legislació vigent. 

Pare atenció a les persones que tinguen actitud vigilant.

Si decidix instal·lar qualsevol mesura de seguretat en el seu establiment, recórrega sempre a professionals habilitats per la Policia Nacional.

Si patix o presencia un fet delictiu, evite manipular qualsevol objecte.

Si observa la porta del seu local forçada o oberta, NO ENTRE I CRIDE Al 091.

En marxa des de l'any 2013

El comerç és un sector estratègic d'important transcendència econòmica pel que és primordial la defensa del comerç segur i garantir la seguretat econòmica.

Atés que entre els objectius marcats per la Policia Nacional es destaca la protecció de l'economia com un dels aspectes essencials de la seguretat, en 2013 va ser dissenyat el denominat “PLA COMERCIE SEGUR” aprovat per Resolució de la DGP, de data 24/07/2013 i que des de 2017 té caràcter permanent.  

Des de la seua implantació en 2013, i coordinat per la Unitat Central de Participació Ciutadana, s'ha pogut observar l'eficàcia del Pla i el bon acolliment que ha tingut entre els diferents sectors comerciants. Per a açò, la participació ciutadana constituïx una peça clau en la tasca de prevenció delincuencial, fent copartícip d'ella al ciutadà en general i al comerciant en particular, a través de plans específics que li ajuden a formar-se.