En el marc del Pla Meridional

La Policía Nacional desarticula en Huelva una organización de narcotransportistas e incauta más de dos toneladas de hachís

Hi ha 20 persones detingudes pels presumptes delictes de trànsit de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals

Els agents han intervenut dos cultius de marihuana de grans dimensions -que utilitzaven per a finançar la principal activitat il·lícita-, més de 80.000 euros en efectiu, dos embarcacions d'esbarjo preparades per al trànsit de drogues i nombrosos vehicles

Plantació de marihuana

31/10/21

Agents de la Policia Nacional, en el marc del Pla Meridional, han desarticulat a Huelva una organització de narcotransportistas i confiscat més de dos tones d'haixix. Hi ha 20 persones detingudes pels presumptes delictes de trànsit de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals. Els agents han intervenut dos cultius de marihuana de grans dimensions -que utilitzaven per a finançar la principal activitat il·lícita-, més de 80.000 euros en efectiu, dos embarcacions d'esbarjo preparades per al trànsit de drogues i nombrosos vehicles.

La investigació es va iniciar a l'agost de 2020 quan els agents van detectar una embarcació d'esbarjo que estava sent traslladada per carretera, en l'interior de la qual van trobar un doble fons que contenia haixix. Este fet va motivar la detenció dels dos individus que transportaven la substància i la intervenció de més d'una tona d'haixix.

Després de diverses gestions policials, a principis del present any els investigadors van localitzar altres embarcacions d'esbarjo que l'organització tenia presumptament preparades per al transport de substàncies estupefaents. D'altra banda, van aconseguir identificar a tots els membres dels diferents graons jeràrquics de l'entramat i el seu modus operandi. Així mateix, van localitzar vehicles, embarcacions i immobles que estaven sent emprats per a dur a terme la seua activitat delictiva. Gràcies a estes perquisicions, els agents van detectar dos de les embarcacions d'esbarjo que l'organització havia traslladat fins al Port Esportiu de Mazagón (Huelva), preparades per a iniciar la travessia amb la qual introduirien la droga. 

Primera partida de contraban frustrada en altamar 

A la fi de passat mes d'agost, els investigadors van observar com una de les embarcacions detectades va salpar des de Mazagón per a dur a terme el transport de droga fins a les costes d'Huelva, carregant l'haixix procedent d'una altra embarcació nodrissa en altamar. Per este motiu, agents de la Policia Nacional -al costat del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària- van establir un dispositiu per a interceptar-la quan esta s'aproximara a les costes espanyoles.

En arribar a la costa -i amb la finalitat d'eludir l'acció dels agents- l'embarcació es va donar a la fugida, llançant la substancia estupefaent al mar i encallant el navili en una platja d'Illa Cristina; si bé la droga va ser recuperada, intervenent-se un total de 750 quilos d'haixix.

Nova via de finançament a través de la marihuana

Amb l'avanç de la investigació, els agents van detectar que l'organització criminal buscava establir una nova via de finançament en concloure la temporada d'embarcacions d'esbarjo. En este sentit, van comprovar com l'entramat havia preparat diversos cultius interiors de marihuana en finques situades en una urbanització als afores del municipi de Huelva de Bonares. 

Després de diverses perquisicions policials, els investigadors van tindre coneixement que, a mitjan octubre, l'entramat hauria aconseguit introduir una nova partida d'haixix; i que, a més, haurien guardat la droga en algunes de les finques on s'estava duent a terme el cultiu de marihuana. Per este motiu, van realitzar tres registres i van localitzar 300 quilos d'haixix, una escopeta de caça i les plantacions de marihuana que tenien instal·lades, desmantellant-les i confiscant un total d'1.100 plantes. 

Finalment, els agents van dur a terme l'explotació de l'operació que ha conclòs amb l'arrest de 20 persones –si ben no es descarten noves detencions- i la realització de 12 registres en les localitats d'Huelva, Aljaraque, Corrals, Punta Ombria i Gibraleón. Fruit dels registres, s'han intervenut més de 80.000 euros en efectiu, dos embarcacions d'esbarjo preparades per al trànsit de drogues, dos motos d'aigua, un motor fueraborda recentment adquirit i diversos vehicles. Així mateix, els agents han localitzat nombrosos telèfons mòbils i mitjos tècnics per a facilitar la introducció de droga per via marítima; entre ells es troben diversos telèfons satèl·lit per a les comunicacions a llarga distància amb les embarcacions nodrissa, inhibidors de freqüència, detectors de senyals GPS i dispositius electrònics de seguiment.