La Policia Nacional deté a cinc presumptes yihadistes a Barcelona i Madrid

El grup estaria liderat per un individu al que denominaven “Sheikh” –Xeic- i que ja va ser detingut en 2016 a Turquia quan pretenia unir-se a DAESH

Des de la seua arribada al nostre país, al març d'enguany, s'havia envoltat d'un grup de jóvens delinqüents dedicats a robar a turistes i que es van radicalitzar

L'operació és la segona part de l'Operació “ARBAC”, la primera fase de la qual va culminar al gener amb la detenció de tres algerians a Barcelona

13/10/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a cinc persones, quatre d'elles a Barcelona i una altra a Madrid, acusades de pertinença a organització terrorista i autoadoctrinamiento. Al presumpte líder del grup, a més, se li imputa un delicte d'adoctrinament actiu.

El grup estaria liderat per un individu al que denominaven “Sheikh” -Xeic-, qui ja va ser detingut l'any 2016 a Turquia quan intentava entrar en zona de conflicte per a unir-se a l'organització terrorista DAESH.

 

L'operació, realitzada per la Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona, s'ha desenvolupat baix la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número 6 i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional. Ha explicat a més amb el suport de la  Brigada Provincial d'Informació de Girona, el Centre Nacional d'Intel·ligència –CNI-, el Federal Bureau of Investigation (FBI) d'Estats Units, l'Agència de Policia EUROPOL i els servicis de seguretat d'Algèria.

 

Els agents especialitzats en la lluita contra el terrorisme van detectar que un dels integrants del grup estaria realitzant gestions per a l'adquisició d'un fusell  kalashnikov, per la qual cosa es va decidir dur a terme l'operació. En els registres realitzats s'han localitzat, entre altres coses, diversos matxets a més d'uns setanta cartutxos.

 

Segona part de l'operació ARBAC

 

La investigació va començar el passat nadal, quan els agents van detectar l'entrada a Espanya d'un presumpte membre de DAESH. Després de diverses gestions, va ser arrestat el passat mes de gener juntament amb dos acólitos a Barcelona.

 

Durant eixa primera fase de l'Operació “ARBAC”, els investigadors van comprovar que els arrestats comptaven amb l'ajuda d'un subjecte que, des d'Algèria, coordinava les mesures de seguretat dels nouvinguts a Espanya per a no ser detectats pels Servicis de Seguretat. A eixe individu els investigats li cridaven “Sheikh”          -Xeic-, amb el que se li va considerar el referent del grup investigat.

 

Una vegada explotada la primera part de l'operació, els agents no van cessar les gestions entorn de/entorn d'eixa persona i, a la fi de març de 2021, van detectar la seua entrada en el nostre país. A més van constatar que el líder del grup detingut s'instal·lava a Barcelona, tal com havien fet els seus predecessors. En eixe moment es va iniciar una investigació sobre el mateix que va propiciar la seua identificació.

 

Els investigadors van comprovar la seua vinculació amb DAESH des de l'any 2016 quan va ser detingut a Turquia en intentar entrar en zona en conflicte per a unir-se al grup terrorista. Una vegada posat en llibertat va recórrer diversos països com Malàisia, Tanzània i Algèria, on va continuar realitzant labors de captació per a la citada organització.

 

Envoltat de jóvens delinqüents

 

El control de la seua activitat en la capital catalana va revelar que s'havia envoltat d'un grup de jóvens delinqüents algerians que es dedicaven de manera organitzada al robatori de turistes. Des de la seua arribada es va comprovar que diversos d'ells mostraven alts signes de radicalització.

 

Durant l'explotació d'este operatiu s'ha procedit al registre de tres domicilis i una cel·la en una presó catalana. En el domicili del líder de la cèl·lula es van trobar tres matxets (de 60, 57 i 51 centímetres) i d'uns setanta cartutxos.

 

En el matí del dia d'hui s'ha posat a la disposició del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6  a quatre dels detinguts, decretant presó per a tots ells. El cinqué investigat continua complint condemna en la presó en la qual ha sigut detingut en el marc de la present operació.