La Policia Nacional deté a cinc presumptes yihadistes a Barcelona i Madrid

El grup estaria liderat per un individu al que denominaven “Sheikh” –Xeic- i que ja va ser detingut en 2016 a Turquia quan pretenia unir-se a DAESH

Des de la seva arribada al nostre país, al març d'aquest any, s'havia envoltat d'un grup de joves delinqüents dedicats a robar a turistes i que es van radicalitzar

L'operació és la segona part de l'Operació “ARBAC”, la primera fase de la qual va culminar al gener amb la detenció de tres algerians a Barcelona

13/10/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a cinc persones, quatre d'elles a Barcelona i una altra a Madrid, acusades de pertinença a organització terrorista i autoadoctrinamiento. Al presumpte líder del grup, a més, se li imputa un delicte d'adoctrinament actiu.

El grup estaria liderat per un individu al que denominaven “Sheikh” -Xeic-, qui ja va ser detingut l'any 2016 a Turquia quan intentava entrar en zona de conflicte per unir-se a l'organització terrorista DAESH.

 

L'operació, realitzada per la Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona, s'ha desenvolupat sota l'adreça del Jutjat Central d'Instrucció número 6 i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional. Ha explicat a més amb el suport de la  Brigada Provincial d'Informació de Girona, el Centre Nacional d'Intel·ligència –CNI-, el Federal Bureau of Investigation (FBI) d'Estats Units, l'Agència de Policia EUROPOL i els serveis de seguretat d'Algèria.

 

Els agents especialitzats en la lluita contra el terrorisme van detectar que un dels integrants del grup estaria realitzant gestions per a l'adquisició d'un fusell  kalashnikov, per la qual cosa es va decidir dur a terme l'operació. En els registres realitzats s'han localitzat, entre altres coses, diversos matxets a més d'uns setanta cartutxos.

 

Segona part de l'operació ARBAC

 

La recerca va començar el passat nadal, quan els agents van detectar l'entrada a Espanya d'un presumpte membre de DAESH. Després de diverses gestions, va ser arrestat el passat mes de gener juntament amb dos acólitos a Barcelona.

 

Durant aquesta primera fase de l'Operació “ARBAC”, els investigadors van comprovar que els arrestats comptaven amb l'ajuda d'un subjecte que, des d'Algèria, coordinava les mesures de seguretat dels nouvinguts a Espanya per no ser detectats pels Serveis de Seguretat. A aquest individu els investigats li cridaven “Sheikh”          -Xeic-, amb el que se li va considerar el referent del grup investigat.

 

Una vegada explotada la primera part de l'operació, els agents no van cessar les gestions entorn de/entorn d'aquesta persona i, a la fi de març de 2021, van detectar la seva entrada al nostre país. A més van constatar que el líder del grup detingut s'instal·lava a Barcelona, tal com havien fet els seus predecessors. En aquest moment es va iniciar una recerca sobre el mateix que va propiciar la seva identificació.

 

Els investigadors van comprovar la seva vinculació amb DAESH des de l'any 2016 quan va ser detingut a Turquia en intentar entrar en zona en conflicte per unir-se al grup terrorista. Una vegada posat en llibertat va recórrer diversos països com Malàisia, Tanzània i Algèria, on va continuar realitzant labors de captació per a la citada organització.

 

Envoltat de joves delinqüents

 

El control de la seva activitat a la capital catalana va revelar que s'havia envoltat d'un grup de joves delinqüents algerians que es dedicaven de manera organitzada al robatori de turistes. Des de la seva arribada es va comprovar que diversos d'ells mostraven alts signes de radicalització.

 

Durant l'explotació d'aquest operatiu s'ha procedit al registre de tres domicilis i una cel·la en una presó catalana. Al domicili del líder de la cèl·lula es van trobar tres matxets (de 60, 57 i 51 centímetres) i d'uns setanta cartutxos.

 

En el matí del dia d'avui s'ha posat a la disposició del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6  a quatre dels detinguts, decretant presó per tots ells. El cinquè investigat continua complint condemna a la presó en la qual ha estat detingut en el marc de la present operació.