Operació conjunta de la Policia Nacional i la Polícia Judiciária de Portugal, a més de la Marina i la Força Aèria del país lusità

Intervenuts 4.248 quilograms de cocaïna en un pesquer veneçolà que tenia com a destinació Espanya

Els agents espanyols i portuguesos han aconseguit desvetlar el mitjà pel qual les grans organitzacions criminals de Sud-amèrica proporcionen un afegit de seguretat a les seues operacions marítimes

Un total de 20 persones han sigut detingudes, tres d'elles a Veneçuela com a presumptes màxims responsables de l'organització criminal propietària de la droga intervenuda

Pesquer veneçolà amb destinació a les costes espanyoles

11/10/21

11-octubre-2021.- Agentes de la Policía Nacional, en una operación conjunta con la Polícia Judiciária de Portugal, además de la Marina y la Fuerza Aérea del país luso, han liderado una operación policial internacional que se ha saldado con la intervención 4.248 kilogramos de cocaína en un pesquero venezolano que tenía como destino las costas españolas.

L'operació ha permès, a més, desvetlar el mètode utilitzat per les organitzacions criminals sud-americanes per a donar seguretat a les seues operacions marítimes. Un total de 20 persones han sigut detingudes, tres d'elles com a presumptes màxims responsables de l'organització criminal propietària de la droga intervenuda.

Les investigacions van començar al juny de 2020 sobre una organització criminal dedicada a la introducció a Europa d'importants partides de cocaïna mitjançant embarcacions, dirigida per un individu hispà-marroquí que es trobava amagat en un lloc indeterminat de Catalunya per tindre vigent un orde per a la seua extradició per un delicte de trànsit de drogues.

Amb l'avanç de les gestions dutes a terme pels investigadors, a la fi d'any es va poder esbrinar que el pesquer dels narcotransportistas navegava cap a un determinat punt geogràfic de l'Atlàntic, establit per l'organització exportadora per a arreplegar una important quantitat de cocaïna.

Després d'alertar als organismes dedicats a la coordinació de les operacions contra el trànsit de drogues a nivell internacional, es va acordar establir un dispositiu conjunt entre les autoritats policials d'Espanya, Portugal, Colòmbia, Estats Units, França i Veneçuela, la fi de les quals seria la intervenció en altamar de les embarcacions involucrades.

L'acció conjunta de tots estos països va permetre descobrir com un vaixell pesquer dels quals habitualment pesquen pel Carib, remolcant una embarcació d'alta velocitat, es trobava en el punt d'entrega de la mercaderia il·legal. Este insòlit mètode de treball tindria com a fi proporcionar seguretat a l'operació de transvasament, doncs l'ús de llanxes d'este perfil, indetectables en eixes latituds, oferix als narco-operadors un plus de flexibilitat a l'hora d'eludir l'acció dels cossos policials. Al costat de tot açò, els agents van poder comprovar que el pesquer navegava rumb al seu lloc d'encontre.

Detinguts durant tres intervencions diferents

Diverses dificultats a l'hora d'establir la comunicació van impedir que el vaixell controlat des d'Espanya arribara a fer-se amb la cocaïna que transportava l'embarcació d'alta velocitat. Per esta raó, l'Armada francesa va procedir a l'abordatge de l'embarcació que ocultava la càrrega il·lícita. En esta operació van ser detingudes huit persones, totes elles de nacionalitat veneçolana, intervenent-se 177 bolics que van llançar un pes total de 4.248 quilograms.

Un dels detinguts comptava amb antecedents policials a Espanya en haver sigut detingut l'any 2008 per la Policia Nacional durant una operació en la qual es va intervendre 2.800 quilograms de cocaïna ocults en el celler d'un vaixell veneçolà.

Altres nou persones van ser detingudes posteriorment pels servicis antidroga de Veneçuela durant l'abordatge a l'embarcació que havia transbordat la mercaderia al vaixell anterior. A elles se sumen altres tres detencions dutes a terme en territori veneçolà, tractant-se de tres importants narcotraficants responsables del transport marítim i terrestre de la droga. 

A través d'esta investigació, la Policia Nacional i la Polícia Judiciária han tret a la llum el mitjà pel qual les grans organitzacions criminals implantades a Sud-amèrica proporcionen un afegit de seguretat a les seues operacions marítimes, sent capaces de col·locar en latituds fins ara desconegudes, grans partides de cocaïna a bord de llanxes ultrarrápidas  i de molt complexa detecció, recolzades per pesquers que proporcionen seguretat i logística per a romandre en l'aigua el temps necessari que requerisquen les seues operacions.

Bolics de cocaïna intervenuda