Les víctimes eren immigrants en situació irregular

La Policia Nacional deté a tres individus dedicats a l'explotació laboral d'immigrants en els camps de Valladolid

Les víctimes vivien amuntegades en condicions insalubres en una vivenda en ruïnes situada en la localitat de la Seca (Valladolid)

Treballaven durant jornades abusives en labors agrícoles, baix amenaces i agressions físiques, sense dret a descansos ni vacacions

Casa en ruïnes on residien els treballadors

04/10/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un entramat dedicat a l'explotació laboral d'immigrants en els camps de la província de Valladolid.

Les víctimes eren immigrants en situació irregular que treballaven en jornades maratonianas sense cap dret laboral, i vivien en condicions deplorables en una vivenda en procés de ser declarada en ruïna. Hi ha tres detinguts, dos a Valladolid i un a Barcelona.

La investigació va començar quan els agents van tindre coneixement que diverses persones s'estaven dedicant, de manera organitzada i jerarquitzada, a captar i controlar a persones en situació desfavorida per a la seua explotació en labors agrícoles. Les víctimes eren ciutadans estrangers en situació irregular a Espanya, sense formació ni recursos, amb un gran desconeixement de la legislació vigent i sense amb prou faenes relacions socials, que eren captats mitjançant anuncis en Internet, xarxes socials, o bé en la via pública mentre exercien la mendicitat.

Una casa en ruïnes

Una vegada captats, els treballadors eren amuntegats en una vivenda en ruïnes situada en la localitat val·lisoletana de la Seca. Ací arribaven a conviure en condicions deplorables fins a 10 persones, sense aigua potable, compartint un únic bany i dormint en matalafs insalubres baix plagues d'insectes. A més, els treballadors havien de pagar pel lloguer d'eixa casa en la qual malvivien, per les ferramentes amb les quals treballaven i pel transport fins al lloc de treball.

Jornades interminables i agressions físiques

Els detinguts traslladaven als treballadors a diferents explotacions agrícoles en la província de Valladolid.  Allí suportaven jornades interminables que es podien perllongar des de les cinc d'el matí fins a les nou de la nit, sense dret a descansos ni vacacions i obligats a treballar encara que estigueren malalts. No arribaven a percebre cap salari, excepcionalment els entregaven petit quantitats de diners per a la compra d'aliments. En el cas de reclamar el seu jornal rebien amenaces i agressions físiques, arribant un dels treballadors a ser acoltellat pel controlador del grup.

La investigació policial ha culminat amb la detenció de dos hòmens a Valladolid, pare i fill, i un tercer individu de Barcelona.

Vivenda en procés de ser declarada en ruïnes