Arrestat en la província d'Albacete

La Policia Nacional deté a un “paterista” implicat en el trànsit de migrants des de Marroc fins a les Illes Canàries

L'entramat criminal del que formava part disposava de diverses ramificacions assentades en Marroc, Espanya i Itàlia per a realitzar els trasllats dels immigrants

Aprofitaven la situació de vulnerabilitat dels migrants i als quals exposaven a grans riscos per a les seues vides durant la travessia

17/09/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a un “paterista” presumptament implicat en el trànsit de migrants des de Marroc fins a les Illes Canàries. L'entramat criminal disposava de diverses ramificacions en Marroc, Espanya i Itàlia per a realitzar els trasllats dels immigrants. La detenció del pilot, de nacionalitat marroquina, es va produir en la localitat d'Hellín en la província d'Albacete.

Bidons de gasolina en alta mar

Els migrants pagaven la quantitat d'1.500 euros al líder de l'organització, assentat en Marroc, per a ocupar una de les places en les embarcacions que partien des de Dakhla fins a la seua destinació en les Illes Canàries. El pagament incloïa el seu trasllat des de les illes fins a la península via aèria a Sevilla. Este transport es gestionava a través dels integrants de la ramificació de l'entramat situada a Espanya.

Els migrants gravaven vídeos de la seua travessia i els publicaven en les xarxes socials, gravacions que eren utilitzades per la xarxa criminal per a promocionar-se. Els viatges es realitzaven sense les mesures mínimes de seguretat, tals com a jupetins salvavides, i ni tan sols els facilitaven aliments. A més, en les embarcacions també portaven bidons de gasolina que, combinada esta substància amb l'aigua de mar, podien provocar cremades greus en els migrants.

Beneficis de 30.000 euros per embarcació

Els beneficis obtinguts per l'entramat ascendien a uns 30.000 euros per cada pastera. Esta activitat delictiva suposa tal guany per als seus interessos, que els implicats aprofitaven la situació de vulnerabilitat dels migrants i no dubtaven a exposar-los als grans riscos que havien d'assumir davant tals condicions.

L'operatiu policial va culminar amb la detenció del principal responsable a Hellín (Albacete) i el seu posterior ingrés a la presó per orde judicial. Se li atribuïx un presumpte delicte contra els drets dels ciutadans estrangers, activitat delictiva que duia a terme des de la seua pertinença a una organització criminal dedicada al trànsit il·legal d'immigrants. A més s'han intervenut dos terminals de telèfon.