Compta amb una autonomia de vol de set hores

Intervenut a Màlaga un dron de 4,35 metros d'envergadura condicionat per al transport de droga entre Marroc i Espanya

Desarticulada una trama criminal composta per súbdits francesos d'origen marroquí, assentada en part en la costa malaguenya, des d'on emmagatzemaven i transportaven partides d'haixix i marihuana amb destinació a França

L'operació, duta a terme en col·laboració amb la Policia Nacional de França, s'ha saldat amb l'arrest de tres persones en el país gal i una quarta en Almáchar (Màlaga) -esta última en virtut a un Orde Europeu de Detenció i Entrega-, totes com a presumptes responsables dels delictes de trànsit de drogues i pertinença a organització criminal

En la vivenda registrada en l'Axarquía malaguenya han sigut intervenuts, a més del referit dron, nombrosos útils relacionats amb la manipulació, preparació i enviament de l'estupefaent i divers material informàtic

Imatge del dron professional intervenut

13/07/21

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Policia francesa, en compliment d'un Orde Europeu d'Investigació de la Fiscalia de Cooperació Internacional de Màlaga, han desarticulat una organització criminal parcialment assentada en la comarca malaguenya de l'Axarquía.

L'organització delincuencial es dedicava, presumptament, a la compra de partides d'haixix i marihuana en Marroc para el seu posterior transport i distribució en territori francés. L'operació Pinyes va concloure amb l'arrest de tres persones a França i una quarta en Almáchar (Màlaga), esta última en virtut a un Orde Europeu de Detenció i Entrega, sent totes elles posades a disposició judicial com a presumptes responsables dels delictes de trànsit de drogues i pertinença a organització criminal. En el registre d'una vivenda utilitzada com a lloc d'emmagatzematge de la droga en Almáchar va ser intervenut, entre altres efectes, un dron professional de 4,35 metros d'envergadura -d'un extrem a un altre de les ales- i una autonomia de vol de set hores, condicionat per al transport de droga entre Marroc i Espanya.

Inici de la investigació

Al començament del present any, els investigadors van tindre coneixement de l'existència d'un grup criminal, assentat en la costa malaguenya i compost per súbdits francesos d'origen marroquí, dedicat, presumptament, a la compra d'estupefaents en Marroc.  Posteriorment, l'estupefaent era transportat fins a la seua destinació final, França, bé pel mètode Go Fast –a bord de vehicles sostrets-, bé a través de paqueteria mitjançant l'ocultació de la droga entre mercaderia legal.

Les perquisicions van permetre situar a un dels principals investigats en una apartada vila rural d'Almáchar, utilitzada com a “guarderia”, on seria ocultat l'haixix i la marihuana fins a la seua exportació fins al país gal.

Cooperació policial internacional

Gràcies als enllaços internacionals de cooperació policial es va conéixer que la Policia Nacional de França investigava als membres de la mateixa organització establits en territori gal, els qui s'encarregaven de rebre la droga per a la seua distribució al detall. Tot açò va donar lloc a l'emissió d'un Orde Europeu d'Investigació sobre els investigats assentats a Espanya.

Així, mentre els agents espanyols realitzaven gestions d'indagació sobre els objectius assentats en la província de Màlaga, els seus homòlegs francesos duien a terme indagacions sobre els membres que rebien la mercaderia a França, pertanyent tots ells a un mateix grup criminal.

Cinc metros d'envergadura 

Fruit del treball de tots dos cossos es va aconseguir constatar que l'organització comptava amb un dron professional de grans dimensions -cinc metros d'envergadura i una autonomia de vol de set hores-, condicionat en la vila regentada en Almáchar per a la importació de partides d'haixix entre Marroc i Espanya de forma periòdica.

Per açò, en la fase final d'explotació, els agents gals van realitzar la detenció de tres membres de l'organització a França, confiscant-se de 12 quilograms d'haixix disposats per a la distribució al detall. De forma paral·lela, i atés que va resultar ser nexe d'unió entre les parts de l'organització assentada en tots dos països, les autoritats franceses van emetre una OEDE sobre el principal investigat, que residia en la vila del municipi d'Almáchar. 

Així, el passat 15 de juny, es va aconseguir la detenció d'este integrant. En el registre de la seua vivenda va ser intervenut divers material informàtic, útils relacionats amb la manipulació, preparació i enviament de l'estupefaent i el dron professional modificat, de llarg abast, del que els agents tenien coneixement per a la importació de droga. Tots els detinguts van ser posats a la disposició de l'autoritat judicial competent.