Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Desarticulada una xarxa internacional de transport de drogues mitjançant embarcacions d'esbarjo

Confiscats uns 1.000 quilos de cocaïna que viatjaven en un veler procedent del Carib, i detinguts els tres tripulants a més d'altres quatre membres de l'organització en terra

Es tracta de l'última fase d'una operació iniciada fa un any i que ja havia donat com resultat l'aprehensió de dos embarcacions d'esbarjo, la confiscació d'1.600 quilos d'haixix i la detenció de deu membres de la xarxa

L'organització criminal, formada per experts mariners, era liderada per un exmembre de la Royal Navy britànica ja detingut, i comptava amb forts vincles amb organitzacions receptores de la droga a Europa

Durant les dos fases de l'operació Tancat amb clau s'han detingut a 17 membres de l'organització, destacada per les potents i estrictes mesures de seguretat que adoptava en les comunicacions per a dificultar la labor dels agents

23/06/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb l'Agència Tributària, ha intervenut un veler carregat amb prop d'1.000 quilograms de cocaïna procedent del Carib, i han detingut als tres membres de la seua tripulació. Al mateix temps que es preparava el dispositiu d'abordatge, es realitzaven en l'àrea gaditana del Camp de Gibraltar i en la província de Màlaga quatre detencions de persones relacionades amb una mateixa organització criminal dedicada al transport internacional de cocaïna i haixix, que els investigadors consideren ja desarticulada.

L'abordatge del veler, de nom ‘Windwhisper', ha sigut realitzat per agents de la Policia Nacional i funcionaris de Vigilància Duanera, a bord del buc d'operacions especials ‘Fulmar' de l'Agència Tributària. D'esta forma, conclou més d'un any d'investigacions en les quals ja s'havia aconseguit l'aprehensió de dos embarcacions d'esbarjo, la confiscació d'1.600 quilograms d'haixix i la detenció de deu membres de la xarxa en el marc d'una operació desenvolupada per la Policia Nacional i l'Agència Tributària en col·laboració de la NCA britànica i baix la coordinació del Jutjat d'Instrucció número 1 de Sant Roque (Cadis) i de la Fiscalia Especial Antidroga del Camp de Gibraltar.

Narcotransporte i connexions internacionals

La investigació es va centrar des d'un principi en un ciutadà britànic ja detingut, un exmembre de la Royal Navy britànica amb extensos coneixements nàutics i que residia en la urbanització de Sotogrande (Sant Roque-Cadis). Esta persona, de la qual es coneixia prèviament la seua estreta relació amb el trànsit internacional de drogues, comptava amb forts vincles amb altres organitzacions criminals assentades en països europeus com Regne Unit i Ucraïna.

A més del contacte previ amb possibles receptors de droga, este ciutadà britànic comptava amb diverses empreses dedicades a la compravenda i lloguer d'embarcacions, amb les quals orquestrava de forma fraudulenta l'adquisició del mitjà de transport per a la droga. Igualment, va facilitar la creació de societats pantalles per a introduir en el circuit econòmic legal els diners procedents del trànsit d'estupefaents.

Com a conseqüència de la investigació, es va poder determinar que esta persona estaria en disposició de dur a terme diferents transports de droga per a diverses organitzacions criminals, sempre utilitzant com a mitjà de transport embarcacions d'esbarjo i velers. Al mateix temps, l'investigat es relacionava també amb individus establits a Ceuta, integrants d'una organització subministradora d'haixix.

Intervencions prèvies

Fruit del control exercit sobre els investigats, en el mes d'agost de 2020 l'organització criminal va preparar la realització d'un transport de droga a bord d'un veler de nom ‘Suka', intervenut en el port esportiu de Ceuta quan l'organització ja havia carregat quasi 600 kilogramoss d'haixix.

En el mes de novembre, també del passat any, els investigats van organitzar un nou transport d'estupefaent. En esta ocasió van emprar l'embarcació d'esbarjo de nom ‘Alauro', intervenuda en el port esportiu de Sotogrande amb una càrrega d'1.000 quilos d'haixix.

Arran d'estes confiscacions, el passat mes de maig es va acordar juntament amb l'autoritat judicial, dur a terme la fase d'explotació de la ‘branca' de l'organització criminal dedicada al trànsit d'haixix i es va procedir a la detenció de deu persones, amb entrades i registres en les províncies de Cadis i Màlaga i en la ciutat autònoma de Ceuta.

La ‘branca' de la cocaïna

Paral·lelament, es va continuar amb la investigació sobre una segona ‘branca' de l'organització, dedicada al trànsit internacional de cocaïna. Es tenia coneixement que esta xarxa també estava en disposició de realitzar transports de cocaïna mitjançant velers amb origen a Sud-amèrica i amb destinació final el continent europeu.

Fruit d'aquelles investigacions, a principis d'este mes de juny es va tindre coneixement de l'eixida del veler ‘Windwhisper', que hauria salpat des del mar Carib, posant rumb cap al continent europeu. En eixe moment es va decidir establir l'oportú dispositiu, que va desembocar en l'abordatge del veler el passat 13 de juny, amb la consegüent detecció de la droga, la detenció dels seus tres tripulants i el seu trasllat al port de Cadis.

Així mateix es va procedir a la detenció d'altres quatre individus més en el Camp de Gibraltar i en la província de Màlaga, implicats en el referit transport d'estupefaent, dos d'ells es troben actualment complint condemna a la presó, que se sumen als deu detinguts que es van efectuar al maig a Ceuta, Màlaga i Cadis.

Estrictes mesures de seguretat

La investigació realitzada va posar de manifest des del seu inici l'alt grau de professionalitat de l'organització criminal ara desarticulada. Eren constants les nombroses i estrictes mesures de seguretat adoptades pels seus integrants, tant pel que fa a les seues comunicacions com a la hora de realitzar qualsevol tipus de desplaçament i triar els llocs per a les seues reunions i encontres personals, tot açò a fi de dificultar en gran mesura la seua detecció.