Operació realitzada amb la Polícia Judiciária de Portugal

La Policia Nacional desarticula una xarxa de narcotraficants que emprava un procediment inèdit per a ocultar la droga

El modus operandi consistia a camuflar la substancia estupefaent com si fóra carbó vegetal a través d'un complex procés químic en origen, realitzat pels càrtels mexicans i colombians

Tres persones van ser detingudes en la localitat val·lisoletana de Medina del Camp com a membres d'una de les majors organitzacions de distribució de cocaïna del País Basc, a els qui se'ls ha confiscat 862 quilograms d'esta substancia estupefaent

Entre els arrestats es troba el líder del grup, un històric narcotraficant basc que operava a nivell nacional i internacional mitjançant un complex entramat d'empreses

01/06/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una de les majors xarxes de distribució de cocaïna del País Basc, que emprava un procediment inèdit per a ocultar la droga. Es tracta d'una organització que, presumptament, camuflava la substancia estupefaent com si fóra carbó vegetal a través d'un complex procés químic en origen, a els qui s'ha confiscat un total de 862 quilograms d'esta substancia estupefaent. Mitjançant esta operació, desenvolupada després de més d'un any d'investigació al costat de la Polícia Judiciária de Portugal, han sigut detingudes tres persones en la localitat val·lisoletana de Medina del Camp, entre les quals es troba el seu líder, un històric narcotraficant basc que operava a nivell nacional i internacional mitjançant un complex entramat d'empreses que utilitzava per a importar cocaïna des d'Amèrica Llatina i distribuir-la a Espanya, principalment al País Basc.

Les investigacions van començar a principi de l'any 2020 sobre una societat mercantil del sector immobiliari. A través d'ella, es realitzaven diverses importacions sospitoses via marítima, diferint notablement el seu objecte social amb el contingut dels mateixos. Esta circumstància va fer sospitar tant a les autoritats espanyoles com a les portugueses.

Eixa anàlisi prèvia va permetre detectar un complex entramat d'empreses que mantenien vincles entre si, quasi totes elles amb escassa activitat i de sectors tan diferents com l'administració de finques o la importació de menjar congelat. Va cridar l'atenció l'ús de nombrosos testaferros, que tenia com a finalitat encobrir al verdader artífex d'eixe entramat empresarial, un individu molt conegut policialment en tractar-se d'un narcotraficant molt important en el nord d'Espanya i que va arribar a passar onze mesos detingut a Bolívia per la seua relació amb el trànsit de drogues.

Un estret control sobre els investigats i les empreses

En eixe punt de la investigació, els agents van començar a desenvolupar un estret control sobre esta persona i sobre el seu home de confiança, un ciutadà algerià que utilitzava en les seues activitats criminals i en les activitats de les seues empreses. De la mateixa manera, es va iniciar una motorització de l'activitat mercantil d'aquestes empreses, observant que movien, en el seu conjunt, un rellevant volum d'importació, especialment a través d'un port portugués, operant en ocasions amb mercaderies que poc o res tenien a veure amb el seu objecte social.

De la mateixa manera, estes informacions van ser controlades per les autoritats portugueses els qui van localitzar i van inspeccionar dos contenidors de carbó vegetal importats per una de les empreses, donant tots dos positius en cocaïna.

El modus operandi consistia a camuflar la substancia estupefaent com si fóra carbó vegetal a través d'un complex procés químic en origen, realitzat pels càrtels mexicans i colombians que proveïen al principal detingut. La droga arribava sense poder ser pràcticament detectada en tindre una forma i color molt similar al carbó vegetal. A més, l'olor característica de la cocaïna era eliminat, per la qual cosa no podia ser tampoc detectada pels gossos especialitzats en narcòtics.

El sistema utilizado garantizaba el éxito al ocultar los sacos contaminados con la sustancia estupefaciente dentro de una importación de un volumen mucho mayor. Es decir, de los 1.364 sacos que se transportaban, solamente 30 de ellos contenían droga, lo cual hacía su detección aún más difícil.

El carregament anava a ser traslladat, en primer lloc, fins a una nau a nom d'una empresa fantasma controlada per l'organització, para, des d'allí, descarregar-ho i separar el carbó genuí de la droga, que seria portada a laboratoris situats en el nord d'Espanya per al seu processament i posterior distribució en territori espanyol, principalment al País Basc.

Més de 50 agents espanyols i portuguesos formen el dispositiu

A partir d'este moment, es va establir un dispositiu de control simultani sobre els dos contenidors amb droga, transportats en sengles camions des de Portugal, i sobre el principal investigat i el seu home de confiança, els qui es trobaven ultimant els preparatius per a rebre i processar la mercaderia. En este dispositiu van participar més de 50 agents espanyols i portuguesos.

Tots els objectius i la substancia estupefaent van confluir en el centre logístic que l'organització estava armant, situat en la localitat val·lisoletana de Medina del Camp, on tenien llogada una nau que no reunia les característiques necessàries quant a les seues dimensions. Esta circumstància va obligar al grup a llogar una nau més àmplia en la mateixa localitat.

Una vegada que els contenidors van arribar a la zona de descàrrega a Medina del Camp, un ampli operatiu va procedir a l'assalt i detenció dels investigats. A més del reconegut empresari basc i el seu lloctinent, es va dur a terme la detenció d'una tercera persona que es dedicava a realitzar el lloguer d'eixes naus sabent que la fi no era lícit. 

Esta operació resulta de gran rellevància per a les Forces i Cossos de Seguretat no solament per la detenció d'un narcotraficant històric, sinó també per practicar-se una de les majors confiscacions de cocaïna registrada a Castella i Lleó. També per haver-se aconseguit el descobriment d'un nou modus operandi que, fins ara, resultava desconegut.

Finalmente, la operación se saldó con la práctica de tres registros domiciliarios en el País Vasco y un cuarto registro en las naves controladas por la organización, también en la misma región.