Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària, en col·laboració amb la National Crime Agency

Intervenuts 1.600 quilos d'haixix i desmantellada una organització liderada per un històric narco britànic

Han sigut detingudes un total de deu persones en la ciutat autònoma de Ceuta i en les províncies de Cadis i Màlaga

Han sigut intervenudes tres embarcacions –un veler i dos iots- cinc vehicles d'alta gamma, més de 5.800 euros, una pistola simulada, una pistola táser, armes blanques i un dron

24/05/21

Agents de la Policia Nacional i funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en col·laboració amb la National Crime Agency, han desmantellat una organització criminal liderada per un històric narcotraficant britànic i han intervenut més d'una tona i mitjana d'haixix. La investigació ha sigut coordinada per la Fiscalia Antidroga del Camp de Gibraltar.

La investigació es va iniciar el passat any 2020 i es va centrar en un ciutadà britànic, resident en una luxosa urbanització de Cadis, que es dedicava al transport d'haixix via marítima. Este home, exmembre de la Royal Navy Britànica amb extensos coneixements nàutics, era conegut des de fa anys pels agents donada la seua estreta relació amb el trànsit internacional de drogues i els seus vincles amb organitzacions criminals assentades en països europeus com Regne Unit i Ucraïna, territoris susceptibles de ser els receptors de la substancia estupefaent. 

Empreses de compravenda i lloguer d'embarcacions 

Este home comptava amb diverses empreses dedicades a la compravenda i lloguer d'embarcacions que utilitzava per a realitzar els transports de droga. Igualment va crear societats pantalla per a introduir en el circuit econòmic legal, diners procedents del trànsit d'estupefaents. 

Després de les primeres investigacions, els agents van poder constatar la relació de l'investigat amb diferents individus establits en la ciutat autònoma de Ceuta, integrants de l'organització criminal subministradora de l'haixix, amb els quals organitzava els transports de droga utilitzant embarcacions tipus veler i d'esbarjo. 

Alt grau de professionalitat 

Durant la investigació, els agents van constatar l'alt grau de professionalitat de l'organització, els membres de la qual adoptaven estrictes mesures de seguretat, tant en el que respectaba a les seues comunicacions com a la hora de realitzar qualsevol tipus de desplaçament.  Este control s'incrementava en els moments de dur a terme les reunions en les quals planificaven els fets delictius. Aquests encontres es produïen en llocs que dificultaren la labor policial, i per a acudir als mateixos, els arrestats utilitzaven embarcacions particulars, desplaçant-se fins i tot en diverses ocasions durant un mateix dia, tractant d'evitar els mitjans de transport públic, eludint d'esta manera deixar rastre de les seues dades personals en les companyies de transport. 

La primera fase de la investigació es va desenvolupar en el mes d'agost del 2020, quan l'organització criminal preparava el transport de droga a bord d'una embarcació, la qual va ser intervenuda en el port esportiu de Ceuta quan els integrants del grup l'havien carregat amb quasi 600 quilograms d'haixix. Tres mesos més tard, els investigats van planificar un nou transport d'estupefaent. En esta ocasió van emprar una embarcació d'esbarjo, la qual va ser interceptada en el port esportiu de Sotogrande a Cadis, carregada amb una tona d'haixix. 

Finalment, la passada setmana es va dur a terme l'explotació operativa amb la detenció de deu persones en la ciutat autònoma de Ceuta i en les províncies de Cadis i Màlaga. En els registres practicats, els agents han intervenut més de 5.800 euros en efectiu, una pistola simulada, una pistola táser, armes blanques i un dron, a més de cinc vehicles d'alta gamma i tres embarcacions –un veler i dos iots-