Eren traficats des de Colòmbia i obligats a vendre droga a domicili a Madrid

La Policia Nacional desarticula una xarxa de tracta que obligava a les seues víctimes a treballar en un servici de “telecoca” per a saldar el seu deute

L'organització comptava amb una estructura pseudo empresarial a través d'un complex entramat de repartiment de droga a domicili, amb diverses seus distribuïdes per la capital a manera de “oficina” que disposaven de call center en els quals es rebien els encàrrecs de droga i es cursaven els ordes de les comandes

Han sigut detingudes un total de 39 persones, entre ells el líder de l'organització criminal que dirigia tota l'estructura delictiva i els responsables de les “oficines” des d'on, a més de gestionar la distribució de la droga, es coaccionava als deutors

En els 12 registres realitzats, entre ells el domicili del màxim responsable i els call center, s'han intervenut dos quilos de cocaïna, més de 100.000 euros, abundant documentació i llibres de comptabilitat i 50 terminals telefònics

Durant la investigació, els agents van detectar més de 100 víctimes i van constatar que la xarxa utilitzava diversos mètodes d'ocultació de la droga en els transports, arribant a amagar-la en caramels, pintes o en l'interior de telèfons mòbils

20/05/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada a la tracta d'éssers humans als quals utilitzava en un entramat de “telecoca”. Portaven a les víctimes des de Colòmbia de forma irregular fent-los deutors dels gastos del viatge de la seua manutenció en el nostre país, coaccionant-los per a treballar en “oficines” de distribució de cocaïna a domicili i així saldar els pagaments.

S'han practicat un total de 39 detencions, entre ells el líder de l'organització criminal que dirigia tota l'estructura delictiva i els responsables de les “oficines” des de les quals es duia a terme la venda i distribució de l'estupefaent així com les coaccions als deutors. En els 12 registres practicats, entre els quals li troben els de el màxim responsable i els 20 call center amb els quals explicaven, s'han intervenut més de dos quilos de cocaïna, més de 100.000 euros en efectiu, abundant documentació i llibres de comptabilitat, així com els mitjans electrònics perquè operara la xarxa  de trànsit de drogues.

La investigació es va iniciar durant el 2019 quan els investigadors van tindre coneixement de la possible existència d'una estructura criminal que podria estar captant a jóvens de nacionalitat colombiana, amb l'objectiu de ser explotats a Espanya amb finalitats delictives.

Els agents van poder corroborar l'existència de l'organització criminal, al capdavant de la qual existien diversos responsables que dirigien una estructura de captació de jóvens colombians, preferentment en situació econòmica precària i sense treball ni perspectives de futur, amb la falsa promesa d'obtindre un bon treball en el nostre país. Després de diverses indagacions van poder identificar a un home que liderava tot l'entramat criminal i que es trobava assentat entre el país sud-americà i Espanya.

Lligats a un deute i a un call center de “telecoca”

Les perquisicions dels investigadors van permetre constatar que després d'aconseguir enganyar a les víctimes, els arrestats pagaven els gastos de viatge per al trasllat fins al nostre país i corrien també amb els gastos d'allotjament i manutenció inicials, proporcionant-los a més una línia telefònica i un terminal mòbil. Una vegada es trobaven plenament instal·lades en la capital madrilenya, els responsables de l'organització els informaven que havien d'abonar tots els gastos i els amenaçaven amb que de no fer-ho, els familiars que havien quedat residint en els seus països d'origen patirien seriosos danys.

A més l'organització utilitzava eixes amenaces per a indicar-los que l'única forma que tenien de saldar el deute era treballar dins de l'estructura pseudo empresarial que havien creat, la qual consistia en un complex entramat de repartiment de droga a domicili que tenia diverses seus distribuïdes per la capital madrilenya a manera d'oficines “” que disposaven de call center en els quals es rebien els encàrrecs d'estupefaents i es cursaven els ordes de les comandes.

Les oficines estaven situades estratègicament per la ciutat de Madrid, per zones de consum, per a oferir uns temps de resposta adaptats als consumidors, duent-se a terme els repartiments per vehicles adquirits per l'organització, principalment motocicletes, tenint una logística composta per 20 domicilis des d'on se subministrava la droga.

Activitat frenètica a pesar de la pandèmia

Els investigadors van aconseguir detectar que si ben l'horari d'atenció del negoci il·lícit era entre les onze d'el matí i les onze de la nit, amb motiu de les restriccions de mobilitat durant la pandèmia, l'activitat era incessant també durant la nit, ja que utilitzaven repartidors amb llicències de transport públic que s'encarregaven del subministrament nocturn.

També comrobaron que empraven llenguatge codificat per a tramitar els encàrrecs dels clients i que adoptaven estrictes mesures de seguretat en el transport de la substància, arribant a amagar la droga en caramels, pintes o en l'interior de telèfons mòbils. Igual d'estrictes eren les mesures de seguretat emprades pel líder de l'organització, fins al punt que en una ocasió, després de ser identificat en el seu vehicle durant un control rutinari amb motiu de l'Estat d'Alarma, es va desfer del turisme que conduïa en el moment portant-ho a un desballestament.

Quatre estructures en l'organització i un líder

Els agents han aconseguit desmantellar tot l'entramat criminal, que a més del líder de l'organització i de l'estructura en origen, comptava amb una piràmide jeràrquica composta pels “químics” -encarregats de tallar i preparar les dosis- “les oficines” -pisos a càrrec d'un membre de l'organització on es gestionaven els cobraments i on es trobaven els call center-, “els gestors” –encarregats dels lloguers de les oficines, tràmits administratius i dur a terme matrimonis concertats– i “els peladitos” –repartidors de la substancia estupefaent-.

L'operació ha culminat amb la detenció de 39 implicats en l'organització i la detecció de més de 100 víctimes. Els agents han dut a terme 12 registres domiciliaris en els quals s'han confiscat més de dos quilos de cocaïna, més de 100.000 euros en efectiu, abundant documentació entre la qual figuren els llibres de comptabilitat de l'organització, uns 50 terminals telefònics, nou vehicles i nombroses joies i efectes de valor.

Després de passar els detinguts a la disposició de l'autoritat judicial, es va decretar l'ingrés a la presó d'11 dels imputats com a presumptes responsables dels delictes de tracta d'éssers humans, pertinença a organització criminal, contra la salut pública i blanqueig de capitals.