Operació conjunta de la Policia Nacional, els Carabinieri d'Itàlia i la Policia de Romania, amb la participació d'EUROPOL

Desarticulat a Barcelona i Màlaga un grup criminal que traficava amb nocius medicaments emmascarats com a productes nutricionals

Han sigut detingudes huit persones i intervenuts uns 117.700 comprimits que contenien sildenafilo i tadalafilo -substàncies prescrites per al tractament de la disfunció eréctil- sense ser declarats en l'etiquetatge final del producte

Quan les autoritats sanitàries prohibien la venda d'alguns dels productes, els implicats creaven un altre amb un nom i logotip nou però amb el mateix contingut

Els agents han dut a terme 12 registres a Espanya i Itàlia, han bloquejat quatre pàgines web i han intervenut 21 comptes bancaris associades als investigats, bloquejant un total de 3,5 milions d'euros

El consum d'este tipus de medicaments suposa un greu risc per a la salut, i fins i tot els agents han detectat que un client va denunciar que havia patit un vesse cerebral després de la ingesta d'un d'ells

Agent de Policia Nacional revisant material confiscat

11/05/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Carabinieri d'Itàlia i la Policia de Romania, i en la qual ha participat EUROPOL, han desarticulat una organització criminal dedicada, suposadament, al trànsit de substàncies medicamentosas que emmascaraven com a productes nutricionals.

Huit persones han sigut detingudes a Màlaga (6) i Barcelona (2) i s'han dut a terme 12 registres –Màlaga (4), Barcelona (3) i Itàlia (5)- on s'han  intervenut un total de 117.623 comprimits. Els agents han bloquejat quatre pàgines webs  i 21 comptes bancaris associades als investigats, bloquejant 3,5 milions d'euros. Se'ls imputen delictes contra la salut pública, estafa, falsedat documental, contraban, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i delicte contra la hisenda pública.

Les investigacions van començar quan la Policia Nacional va rebre una informació, procedent d'EUROPOL, on els Carabinieri comunicaven la intervenció de 2.123 paquets d'un producte que hi havia dau positiu en la substància química sildenafilo -principi actiu dels medicaments per al tractament de la disfunció eréctil- sense que haguera sigut declarada entre els seus components. A més alertava que el producte procedia de dos empreses distribuïdores angleses, tenint una d'elles una delegació espanyola en la província de Màlaga.

Amb totes estes dades, els agents van dur a terme les primeres gestions d'investigació sobre les dos societats, observant-se que les dos estaven administrades per ciutadans espanyols que, al seu torn, administraven altres societats, estant totes elles relacionades entre si i creant un complex entramat empresarial que tenia com a objectiu camuflar l'activitat delictiva desenvolupada.

Va fixar la seua residència a Miami pensant que així seria impune

Algunes d'estes empreses van ser creades en l'estranger a nom dels investigats o de testaferros, amb l'objectiu d'evitar qualsevol actuació policial contra els verdaders responsables de les mateixes i servir de distribuïdores dels productes investigats. A més, els agents van detectar que un dels principals sospitosos tenia fixada la seua residència en la ciutat nord-americana de Miami, la qual cosa li generava una falsa sensació d'impunitat per a poder operar lliurement en la creació d'estes empreses.

Una àmplia recopilació d'informació va revelar que els investigats havien creat este entramat empresarial amb l'objectiu d'amagar l'activitat delictiva baix l'aparença legal desenvolupada per totes les seues empreses, ja que combinaven la distribució de substàncies medicamentosas prohibides amb altres productes que són legals, com a complements alimentosos o maquillatges, entre uns altres.

En eixos moments, la Policia Nacional va sol·licitar col·laboració a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició i a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, esbrinant que esta última havia emès diversos informes prohibint la comercialització de productes que havien sigut registrats per les empreses pertanyents a l'organització criminal. En l'anàlisi realitzada s'havien detectat substàncies no declarades en l'etiquetatge del producte, concretament sildenafilo i tadalafilo, sent les dos prescrites per al tractament de la disfunció eréctil. Indicava, a més, que el producte en qüestió suposa un risc per a aquells individus susceptibles de patir reaccions adverses amb el consum d'inhibidors de la PDE-5.

Anaven millorant el modus operandi per a continuar comercialitzant

El primer dels informes emesos per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris té data de l'any 2015, la qual cosa va alertar sobre la permanència i la continuïtat en l'activitat delictiva desenvolupada per l'organització criminal, havent perfeccionat el seu modus operandi perquè, en cas de ser algun d'estos productes detectat per les autoritats, poder seguir comercialitzant la resta sense majors problemes.

Els controls duts a terme durant 2020 i 2021 sobre els productes distribuïts pels investigats van confirmar les hipòtesis mantingudes, per la qual cosa es va procedir a judicializar la investigació. Les hipòtesis es van reforçar amb les diligències realitzades en el mateix sentit pels investigadors del Carabinieri i, d'esta manera, es va poder determinar el modus operandi de l'organització.

La primera fase consistia en l'adquisició. L'investigat que residia a Miami era l'encarregat de mantindre el contacte amb els proveïdors asiàtics, que remetrien les pastilles a través d'empreses de transport fins als magatzems que l'organització criminal tenia en la província de Màlaga. La segona fase era la recepció, que consistia que un altre dels líders del grup s'encarregava de les tasques logístiques per a la recepció dels productes i el seu emmagatzematge en els magatzems i trasters de Màlaga.

D'ací es passava a la manipulació. Una vegada en el seu poder, les píndoles eren introduïdes en caixes dels productes que havien registrat com a complements nutricionals 100% naturals. Quan, i després d'alguna actuació de les autoritats sanitàries, es prohibia la venda d'algun d'estos productes, creaven un altre amb un nom i logotip nou, però amb el mateix contingut. L'última fase era la de la distribució, on els productes eren enviats a algunes empreses de transport juntament amb el llistat dels clients als quals havien de remetre el producte, que pagaven contra reembossament o mitjançant transferència bancària. De la mateixa manera, els productes prohibits també eren remesos a plataformes logístiques tant a Espanya com en altres països europeus, que procedien a la seua distribució als consumidors finals.

Importants riscos sanitaris per als consumidors

Esta activitat criminal li reportava a l'organització criminal uns ingents beneficis, per la qual cosa s'està desenvolupant una investigació patrimonial, sense descartar la imputació del delicte de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública provinent del delicte investigat. Per açò, en la fase d'explotació operativa s'ha procedit a la intervenció de 21 comptes bancaris associades als investigats, quedant bloquejat un total de 3,5 milions d'euros.

Esta activitat il·legal resulta molt perillosa per als consumidors pels possibles efectes adversos. Un dels productes distribuïts tenia una ressenya del passat mes de novembre del 2020 que indicava que un client va denunciar haver patit un vesse cerebral motivat per la ingesta del mateix.

Material confiscat