En una operació simultània contra la tracta duta a terme a Espanya i Uruguai

La Policia Nacional allibera a quatre dones explotades sexualment a Alcalá d'Henares

Les víctimes vivien en Uruguai en situació de necessitat econòmica i van ser traslladades a Espanya per a ser explotades exercint la prostitució en la via pública i en una casa de la citada localitat madrilenya#,#Huit persones han sigut detingudes –cinc a Espanya i tres en Uruguai- com a membres d'una organització criminal dedicada a la tracta d'éssers humans en tots dos països#,#La investigació es va iniciar des del Servici d'Atenció a les Víctimes de Tracta de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional, gràcies a la informació aportada per una ONG

24/02/21

24-febrer-2021.- Agents de la Policia Nacional han desarticulat, mitjançant un operatiu simultani dut a terme a Espanya i Uruguai, una organització criminal transnacional dedicada, presumptament, a la tracta d'éssers humans. En l'operació han alliberat a quatre dones que eren explotades sexualment després de ser traslladades des del seu país d'origen, on vivien en situació de necessitat econòmica, per a ser obligades a exercir la prostitució en la via pública i en una casa de cites de la localitat madrilenya d'Alcalá d'Henares.

Huit persones han sigut detingudes -cinc a Espanya i tres en Uruguai- acusades d'exercir la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual en tots dos països. La investigació es va iniciar des del Servici d'Atenció a les Víctimes de Tracta de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional, gràcies a la informació aportada per una ONG.

Organización criminal

L'organització traslladava a les dones des del seu país d'origen fins a Espanya, on eren arreplegades a la seua arribada a l'aeroport pels principals responsables de l'organització o pels seus familiars. A continuació, les traslladaven fins a domicilis particulars d'Alcalá d'Henares o de Guadalajara, o bé s'encarregaven que les víctimes es desplaçaren en taxi fins a estos domicilis. 

Les dones contreien un deute que incloïa el pagament del lloguer i la manutenció per la seua estada en la finca on eren explotades, i que havien de saldar exercint la prostitució. Els investigats desenvolupaven la seua activitat principalment en una finca d'Alcalá d'Henares i en els carrers del polígon industrial La Garena, de la mateixa localitat. 

Els implicats se servien de familiars en territori nacional per al control de les víctimes, constituint així una organització criminal caracteritzada per una forta estructura i diferenciació de funcions. La forma de captar als clients es realitzava a través d'anuncis publicats en webs de contactes. També es realitzava directament oferint els seus servicis en els carrers del propi polígon.

Explotación sexual en condiciones extremas

Les víctimes vivien en situació de vulnerabilitat i de gran necessitat econòmica en Uruguai. Quan eren traslladades a Espanya, se'ls obligava a exercir la prostitució en condicions molt precàries i insalubres, tant en l'interior de la finca com en els propis carrers del polígon industrial on esta se situava. 

Abans del seu trasllat definitiu fins al lloc on exercirien la prostitució, els implicats portaven a les seues víctimes a comprar robes sensuals per a mostrar-se davant els clients. Quan arribaven a la finca, se'ls indicaven els preus dels servicis sexuals, que oscil·laven entre 20 i 30 euros. El deute econòmic ascendia a 3.500 euros en conceptes de trasllat, documentació i roba, que havien de saldar a través de l'explotació sexual. Els responsables de l'organització es quedaven amb el 50% dels beneficis econòmics que resultaven de l'explotació de les dones. 

Les víctimes també havien de pagar la quantitat de 20 euros al dia en concepte d'allotjament i manutenció. A més, l'organització els racionaba el menjar. L'horari que havien de complir era de dilluns a dissabte des de les 10 fins a les 20 hores. Se'ls obligava a exercir la prostitució fins a en les condicions més adverses, fins i tot durant el temporal de neu denominat Filomena i a temperatures per davall de zero.

 

Investigación policial 

La investigació es va iniciar des del Servici d'Atenció a les Víctimes de Tracta de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional, gràcies a la informació aportada per una ONG. 

Les indagacions policials van culminar amb quatre persones alliberades i amb huit detinguts, cinc d'ells a Espanya pels delictes de pertinença a organització criminal i tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, i tres en Uruguai pel delicte de tracta d'éssers humans, havent ingressat quatre d'ells a la presó provisional. També s'han dut a terme sis entrades i registres, un d'ells en una finca situada a Alcalá d'Henares, dos a Guadalajara i altres tres en domicilis situats a Montevideo, la capital d'Uruguai. S'ha confiscat diversa documentació, efectes informàtics, 16.470 euros, 56.000 dòlars i 360 pesos argentins en efectiu, a més de nombroses joies i efectes de valor. 

Telèfon de denúncia contra la tracta 

 

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu electrònic trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.