Una víctima alliberada gràcies a la col·laboració ciutadana

La Policia Nacional desarticula a Valladolid una organització especialitzada en l'explotació de dones gràcies a una telefonada al 900105090

Les víctimes estaven aïllades i eren forçades a exercir la prostitució sense descans, baix amenaces i agressions físiques, en condicions insalubres i amuntegades en una estada de l'immoble on eren controlades en tot moment

Han sigut detingudes tres persones pels presumptes delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, contra la salut pública i tinença il·lícita d'armes

 La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900105090 i un correu electrònic trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica

Aparador efectes intervenuts

17/02/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal presumptament dedicada a l'explotació de dones i ha alliberat a una de les víctimes gràcies a una telefonada rebuda al telèfon contra la tracta 900105090. Les víctimes estaven aïllades i eren forçades a exercir la prostitució sense descans, baix amenaces i agressions físiques, en condicions insalubres i amuntegades en una estada de l'immoble on eren controlades en tot moment. Han sigut detingudes tres persones a Valladolid pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, relatius a la prostitució, contra la salut pública i tinença il·lícita d'armes. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900105090 i un correu electrònic trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.

La investigació va començar gràcies a la col·laboració ciutadana, concretament una telefonada al número 900105090, destinat a denunciar delictes relacionats amb la tracta d'éssers humans, va posar als investigadors alerta sobre l'existència d'un nou grup criminal especialitzat en l'explotació de dones. Amb les primeres perquisicions es va esbrinar que l'organització captava a dones en els seus països d'origen, principalment Brasil, provinents dels llocs més desfavorits, amb càrregues familiars i en situació d'exclusió social. Una vegada captades, les traslladaven via aèria des de Brasil a Madrid i, una vegada en la capital, per via terrestre en automòbil fins a Valladolid, on comptaven amb un immoble en el qual recloïen a les seues víctimes per a l'exercici de la prostitució. Les condicions del domicili eren insalubres, pernoctaven amuntegades en el saló de l'immoble, sense dret a intimitat i mancant de les mínimes condicions d'higiene.  

Deute perpetu d'explotació sexual

Les víctimes eren aïllades i se'ls forçava, mitjançant amenaces a elles o a les seues famílies en els seus països d'origen, i fins i tot amb agressions físiques, a pagar un deute pels gastos del trasllat. Se'ls exigia l'exercici de la prostitució sense descansos, sense poder negar-se a realitzar cap servici, se'ls limitava i controlava, forçant a realitzar un mínim de més de 15 servicis al dia per un import d'almenys 50 euros. Esta quantitat finalment ascendia a uns 4500 euros per dia, que resultava com a guany per a l'organització. Els implicats es quedaven amb la recaptació completa que cada víctima generava producte de l'explotació per a cobrir un deute que mai acabaria, atés que s'incrementava diàriament en concepte de manutenció, internet o lloguer de l'habitació. 

La investigació ha culminat amb l'alliberament d'una víctima i tres detinguts a Valladolid per pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans, delictes relatius a la prostitució, contra els drets dels ciutadans estrangers, delicte contra la salut pública i tinença il·lícita d'armes, havent-se decretat ingrés a la presó de dos dels principals investigats. Així mateix s'han realitzat tres entrades i registres en la ciutat de Valladolid, on s'ha intervenut diners en efectiu -uns mil sis-cents noranta-tres euros en efectiu-, joies per valor de cinc mil euros, dos armes de foc curtes, un vehicle d'alta gamma, una caixa forta, dèsset grams de cocaïna i cinc grams i mitjà de marihuana llests per a la seua venda, així com els útils necessaris per a la seua preparació, al que s'afig documentació diversa relacionada amb l'activitat delictiva.

Amb la tracta no hi ha tracte

La importància de la cooperació ciutadana per a la lluita contra la nova esclavitud del segle XXI és molt important. La Policia Nacional facilita el telèfon d'atenció contra la tracta d'éssers humans, podent fer la denúncia de forma anònima, suprimint el seu rastre en la factura telefònica, i possibilitant així la participació per a superar les barreres d'este acte execrable que imposa un jou a les seues víctimes a través de la violència. S'impulsa a utilitzar este recurs com a ajuda per al seu alliberament: tots contra la Tracta. 

La Policia Nacional compte, a més d'amb la línia telefònica 900105090, un correu electrònic trata@policia.es on qualsevol persona que tinga coneixement d'un delicte relacionat amb la tracta d'éssers humans pot denunciar-ho de forma anònima i confidencial.