El partit se celebrarà dissabte que ve en l'Estadi Metropolità (Madrid)

La Policia Nacional activa el dispositiu de seguretat per a protegir la final de la UEFA Champions League

Més de 4.200 agents de la Policia Nacional es desplegaran per la capital madrilenya per a garantir la seguretat d'este esdeveniment esportiu de repercussió mundial, tant en el dia de l'encontre com en els actes que se celebraran els dies previs durant l'UEFA Champions Festival

El dispositiu policial va començar a planificar-se fa més d'un any a través de reunions amb les diferents institucions implicades i l'organització de la competició

Agents especialitzats en seguretat ciutadana –UIP, UPR, Guies Canins, Cavalleria, Subsol/Protecció Ambiental, Oficina Nacional de l'Esport o Brigada Mòbil- al costat d'altres unitats com el Servici de Mitjans Aeris, reiteraran l'experiència i efectivitat de la Policia Nacional per a garantir el correcte desenvolupament de grans esdeveniments

Per primera vegada es conformaran els FIT –Fan Information Teams- que actuaran com a sistemes d'atenció a l'aficionat/aficionat per a proporcionar informació útil en temps real, a través d'equips desplegats físicament en la zona i en Twitter mitjançant els perfils oficials @policia_UCLFLFC (Liverpool) i @policia_UCLFTFC (Tottenham)

En els limítrofs de l'estadi Metropolità, la Policia Nacional emprarà per primera vegada en un esdeveniment d'estes característiques un sistema fix de detecció de RPAS (drons), sistemes de neutralització i un dron captiu

30/05/19

La Policia Nacional posa en marxa el dispositiu de seguretat per a garantir una celebració segura de la final de la UEFA Champions League, un desplegament que va començar a planificar-se fa més d'un any a través de reunions amb la diferents institucions implicades i l'organització de la competició, la UEFA. El partit se celebrarà diumenge que ve dissabte en l'estadi Metropolità (Madrid) i confrontarà a dos equips de la Premier League anglesa, Tottenham i Liverpool.

Aparador mundial de seguretat

Més de 4.200 agents de la Policia Nacional conformen un dispositiu que abasta tant el dia del partit com els actes que se celebraren en les jornades prèvies durant l'UEFA Champions Festival, a fi de garantir la seguretat d'este esdeveniment de repercussió mundial.

Gran part dels efectius són agents especialitzats en seguretat ciutadana, sent les Unitats d'Intervenció Policial –UIP´s- les principals responsables de garantir el correcte desenvolupament dels actes i la seguretat dels assistents. La seua experiència adquirida després del treball diari en dispositius de seguretat de partits d'alt risc l'han convertit en un referent a nivell internacional.

Al costat d'ells es desplegaran agents de les Unitats de Prevenció i Reacció –UPR´s-; equips de Guies Canins amb gossos ensinistrats en la localització d'artefactes explosius; agents especialitzats de la Secció de Subsol/Protecció Mediambiental amb requises periòdiques en zones “calentes”; agents de la Secció de Cavalleria amb labors preventives en grans espais; la Brigada Mòbil realitzant funcions de control i reforç en el transport públic, o el Servici de Mitjans Aeris per a control aeri i emissió d'imatges en temps real als centres de control i supervisió establits. Tots ells comptaran amb el suport d'agents adscrits a l'Oficina Nacional de l'Esport de la Policia Nacional, que actua com a Punt Nacional d'Informació de Futbol d'Espanya para tota Europa.

La coordinació del dispositiu es realitzarà des del Centre de Coordinació Permanent (CECOR) que, situat en el Complex Policial de Canilles, està operatiu des de les 08:00 hores del dia d'hui fins a la marxa total dels aficionats/aficionats.

Fan Zones i UEFA Champions Festival

Les diferents unitats i grups policials implicats en este dispositiu especial hauran de desplegar-se pels nombrosos punts d'encontre. A més de l'Estadi Metropolità, la Policia Nacional posarà en marxa diverses actuacions preventives i dissuasòries per a crear un ambient de seguretat en les dos Fan Zones situades en la Plaça de Colón (Tottenham) i en la plaça de Felipe II (Liverpool). Estes àrees, situades fora del perímetre de seguretat, oferiran als aficionats/aficionats un conjunt d'activitats festives.

El dispositiu també inclourà tots els actes que la UEFA ha organitzat en els dies previs al partit. La UEFA Champions Festival es desenvoluparà en quatre escenaris diferents situats en el centre de la capital com són la Plaça Major, la Porta del Sol, la Plaça de Callao i la Plaça d'Orient, llocs que acolliran actuacions musicals, exposicions o partits d'exhibició. En totes eixes zones, i durant totes les jornades, la Policia Nacional establirà dispositius de control de masses i en matèria antiterrorista.

El desplegament policial també englobarà els hotels que acullen tant als dos equips de futbol com als àrbitres i a les diferents delegacions de vips o patrocinadors. En eixos llocs s'establirà un dispositiu propi de protecció, sent escortats en tots els seus moviments, i inclou requises periòdiques per guies canins i agents de subsol/protecció mediambiental, mesures que es mantindran en els desplaçaments fins al camp d'entrenament situat en la zona de Valdebebas.

El transport públic també serà reforçat, especialment les línies de metro i autobusos que suportaran principalment els moviments relacionats amb el partit, com la L2 i la L5, i que estaran cobertes per agents pertanyents a la Brigada Mòbil. També augmentarà la presència policial en estacions de transport i en l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, a fi de facilitar el massiu flux d'aficionats/aficionats que es traslladen fins a la capital.

Tres cercles de seguretat

En l'estadi, el dispositiu de seguretat establit per la Policia Nacional es dividix en tres cercles de seguretat. En el més exterior es restringix el trànsit rodat a vehicles que no tinga acreditació o siguen veïns de la zona, situant sistemes d'interposició i bloqueig per a evitar atacs mitjançant vehicle llançat.

El segon cercle s'establirà mitjançant tancat físic amb la finalitat de crear una “zona segura” al voltant de l'estadi. Serà necessari posseir un títol físic que permeta accedir el partit per a poder traspassar el filtre, sent realitzat un primer escorcoll de seguretat.

Finalment, el cercle més immediat ho constituïx les pròpies portes de l'estadi Metropolità on serà necessari validar l'entrada o títol d'accés per a poder accedir. Allí es realitzarà als espectadors un nou registre per a verificar el compliment de l'establit en la normativa vigent, controlant expressament que no s'introduïsquen a l'estadi objectes prohibits.

Fan Information Teams –FIT-

La Policia Nacional posarà en marxa un nou sistema d'atenció a l'aficionat/aficionat. Els Fan Information Teams –FIT- proporcionaren informació útil en temps real a tots els implicats en el partit, per a açò s'han desenvolupat diverses ferramentes que donen solucions ràpides als problemes de petit entitat que puguen patir.

Els FIT es desplegaran sobre el terreny, un per cada equip finalista, i estaran conformats per quatre agents de diverses unitats policials capacitats per a donar resposta i asoramiento als aficionats/aficionats, canalitzant les seues queixes o informació. Al costat d'ells anirà un representant de les associacions d'aficionats/aficionats de cadascun dels equips finalistes.

A més, els FIT tenen la seua extensió a les xarxes socials a través dels dos perfils oficials de Twitter (@policia­_UCLFLFC per a Liverpool i @policia_UCLFTFC per a Tottenham) creats expressament per a l'esdeveniment. A través d'ells es llançaran missatges de seguretat i informació general relacionada amb l'esdeveniment esportiu utilitzant els hashtags #policia_UCLFLFC i #policia_UCLFTFC, comunicacions que també es realitzaren en les llengües dels equips finalistes

Dron captiu

Per primera vegada en un esdeveniment d'estes característiques, la Policia Nacional emprarà un sistema fix de detecció de RPAS (drons), sistemes de neutralització i un dron captiu. El sistema de detecció fix donarà situació dels RPAS que sobrevolen les zones on se celebrarà l'esdeveniment esportiu.

El dron captiu consistix en un RPA que augmenta la seua autonomia mitjançant un cable connectat a la unitat de control. S'instal·larà en els limítrofs de l'estadi a fi d'obtindre imatges amb els dos càmeres que porta –una gran angular i una altra tèrmica- que seran remeses al CECOR en temps real.