Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Intervenudes 16 tones de pellet impregnats amb cocaïna i desmantellat un centre de processament de drogues sintètiques

Els agents han detingut a cinc persones, presumptament dedicades al trànsit de drogues a gran escala mitjançant l'ús de contenidors marítims carregats de pellet

L'organització comptava amb dos naus industrials independents a Reus; la primera d'elles estava destinada a la custòdia i refredament de la substància, mentre que la segona era emprada per a l'empaquetament, segellat i emmagatzematge de la droga una vegada extreta del material en el qual venia camuflada

Fruit dels registres practicats s'han intervenut més de 5 quilos de drogues de síntesis –speed i MDMA-, 3.965 euros en efectiu, dos premses hidràuliques, material per a l'elaboració d'estupefaents, un camió i un vehicle d'alta gamma

07/04/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han intervenut 16 tones de pellet (peces cilíndriques premsades de materials variats i que servixen com a combustible per a calderes o estufes) impregnats amb cocaïna i han desmantellat un centre de processament, preparació i emmagatzematge de drogues sintètiques. Els agents han detingut a cinc persones, presumptament dedicades al trànsit de drogues a gran escala mitjançant l'ús de contenidors marítims carregats de pellet. L'organització comptava amb dos naus industrials independents a Reus; la primera d'elles estava destinada a la custòdia i refredament de la substància, mentre que la segona era emprada per a l'empaquetament, segellat i emmagatzematge de la droga una vegada extreta del material en el qual venia camuflada.

Fruit dels registres practicats s'han intervenut 5 quilos de drogues de síntesis –speed i MDMA-, 3.965 euros en efectiu, dos premses hidràuliques, material per a l'elaboració d'estupefaents, un camió i un vehicle d'alta gamma.


La investigació es va iniciar el passat any quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització criminal, assentada en el nostre país, presumptament dedicada al trànsit de drogues a gran escala.

Introduïen la droga en contenidors marítims utilitzant mètodes d'ocultació molt sofisticats

Els membres de l'organització –d'origen albanés, holandés i lituà- introduïen la substancia estupefaent a través dels ports espanyols, mitjançant contenidors marítims, simulant operacions de comerç internacional amb aparença de legalitat. Per a açò utilitzaven mètodes d'ocultació molt sofisticats, camuflant o impregnant la droga en diferents materials amb la finalitat de dificultar la seua detecció.

La investigació ha acreditat enviaments de contenidors de pellet (peces cilíndriques premsades de materials variats i que servixen com a combustible per a calderes o estufes), des del continent americà fins a Espanya, impregnat de substància estupefaent –anfetamina o cocaïna-. Una vegada que arribaven al nostre país ho deixaven “refredar”, romanent un mínim de tres mesos en l'interior d'una nau, fins que ho traslladaven a un altre lloc on extreien la droga.

Infraestructura de l'organització: dos naus industrials a Reus

A mitjan passat any es va detectar l'arribada d'un carregament sospitós de pellet que, posteriorment, va ser transportat i guardat en una nau situada en un polígon industrial de Reus (Tarragona).

Després de diverses gestions policials, els agents van acreditar que l'organització comptava amb infraestructura en el municipi tarragoní. Allí disposava de dos naus industrials independents en les quals es duien a terme funcions diferents. Mentre que la primera estava destinada a la custòdia i “refredament” de la substància, la segona era emprada per a empaquetar, segellar i emmagatzemar la droga una vegada que havia sigut extreta del material en el qual venia camuflada.

Intervenuts 920 sacs de pellet impregnats en cocaïna

Els investigadors van exercir -durant diversos mesos- un control permanent sobre la nau en la qual s'havia emmagatzemat el carregament, si ben no es van produir moviments d'interés ni intents de trasllat de la càrrega.

Va ser a la fi del passat any quan els agents van detectar moviment inusual en la nau industrial investigada. En este sentit, van observar l'arribada d'un individu al lloc en la qual s'estaven custodiant els sacs de pellet i, unes hores després, la d'un camió estranger que va aparcar en els voltants. A primera hora de l'endemà, tres dels investigats van començar a carregar els sacs en l'interior del remolc del camió, fet que va precipitar el dispositiu policial. Després de comprovar que el pellet va reaccionar positivament a la prova de cocaïna, es van intervendre 920 sacs d'este producte -de 18 quilos cadascun- que van sumar un total de 16.560 quilograms.

Així mateix, els agents van realitzar el registre de l'altra nau propietat de l'organització, acreditant que anava a ser emprada per a la preparació i emmagatzematge de la cocaïna impregnada una vegada fóra extreta. En ella van localitzar més de cinc quilos de diferents drogues de síntesis i maquinària emprada en la producció de la substancia estupefaent (una premsa hidràulica, una premsa industrial, termoselladoras, envasadoras i eixugadores).

Finalment, els investigadors van registrar dos vivendes a Tarragona i Marbella -domicilis dels principals investigats- i van detindre a les cinc persones implicades en els fets.