Decretat l'ingrés a la presó per a quatre dels set detinguts

La Policia Nacional allibera a sis víctimes d'explotació sexual que van ser captades aprofitant la seua situació de pobresa

S'ha detingut a set persones a Madrid, València, Salamanca, Ámsterdam i Bogotà que integraven una organització criminal que operava a Europa i enganyava a les seues víctimes per a exercir la prostitució baix condicions abusives

Durant l'operació s'han dut a terme cinc entrades i registres -quatre a Salamanca i un a Madrid- en els quals s'han intervenut diversos telèfons mòbils, substancies estupefaents, 38 cartutxos d'arma detonadora i documentació relacionada amb la investigació

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica

19/03/24

Agents de la Policia Nacional han alliberat a sis víctimes d'explotació sexual a Salamanca i han detingut a set integrants d'una organització criminal presumptament dedicada a la tracta d'éssers humans que operava a nivell europeu que s'aprofitava de la situació de pobresa de les víctimes. S'han dut a terme cinc entrades i registres –quatre a Salamanca i un a Madrid- en els quals s'han intervenut diversos telèfons mòbils, substancies estupefaents, 38 cartutxos d'arma detonadora i documentació relacionada amb la investigació.

S'aprofitaven de la seua situació de pobresa

La xarxa criminal captava a dones en situació vulnerable i amb càrregues familiars, i empraven una àmplia xarxa de col·laboradors assentats a Colòmbia i Veneçuela, els qui rebien una contraprestació econòmica de 500 euros per cada víctima captada.

Els integrants de l'entramat criminal persuadien a la víctima per a viatjar a Europa simulant un viatge turístic per a accedir a l'espai Schengen, contractant un segur de viatge i la reserva d'hotel. A més, els implicats s'encarregaven d'enviar a les víctimes els diners en efectiu o “viático” requerit en els controls fronterers per a acreditar mitjans suficients durant l'estada com a turista. Una vegada que les víctimes arribaven al país de destinació, l'organització recuperava estos diners. Per tot açò, l'organització generava per cada víctima un deute que oscil·lava entre els 6000 i 8000 euros.

En ocasions, la seua explotació començava ja en ser traslladades primer a la ciutat de Bogotà, on es quedaven temporalment fins que se'ls tramitava la documentació per a viatjar a Europa. Altres vegades, les víctimes viatjaven directament des del seu país d'origen fins a les ciutats europees de Madrid, Lisboa, París o Ámsterdam.

Perpetuaven el deute

Els integrants de la xarxa enganyaven a les seues víctimes dient que podrien saldar el deute de viatge en unes tres setmanes. Una vegada a Espanya, els implicats obligaven a les seues víctimes a exercir la prostitució en pisos de lloguer de diferents ciutats d'Europa per a pagar aquest deute. Amb freqüència, solien canviar-les d'ubicació segons els reportara més beneficis i a fi de dificultar la detecció de la seua activitat criminal.

L'entramat exigia condicions abusives per a l'exercici de la prostitució, com fer-se càrrec de l'import del lloguer dels pisos on li les explotava. Les dones desconeixien la quantitat a la qual ascendia este deute, així com dels cobraments addicionals que se'ls imposaven en concepte de gastos de manutenció, compra de preservatius, fins i tot de comissió per publicar els anuncis dels servicis sexuals o atendre als clients, la qual cosa implicava una servitud que es perpetuava a l'una/a l'una que el seu deute. La xarxa exercia un control absolut sobre les seues víctimes.

Investigació policial

L'operatiu, gràcies a la cooperació policial internacional, ha aconseguit posar en descobert una trama criminal l'activitat delictiva de la qual consistia principalment a explotar sexualment a dones vulnerables, que eren enganyades a partir de la promesa de poder entrar a Europa.

La investigació policial ha culminat amb l'alliberament de sis víctimes d'explotació sexual en la ciutat de Salamanca. S'han detingut a set persones a Madrid (2), València (1), Salamanca (2), Ámsterdam (1) i Bogotà (1), pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, pertinença a organització criminal, contra els drets dels ciutadans estrangers i relatius a la prostitució.

S'han realitzat cinc entrades i registres, quatre a Salamanca i un a Madrid en els quals s'han intervenut diversos telèfons mòbils, substancies estupefaents (cocaïna), 38 cartutxos d'arma detonadora i documentació relacionada amb la investigació.

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.