El deute amb l'organització ascendia a 6.500 euros

La Policia Nacional desarticula un entramat criminal dedicat a la tracta de dones per a la seua explotació sexual en pisos de cites

Les víctimes, captades en els seus països d'origen baix una falsa oferta de treball a Espanya com webcammer, havien de demanar permís per a banyar-se o atendre la seua higiene menstrual així com estar disponibles les 24 hores del dia, set dies a la setmana

Cinc dones han sigut alliberades i cinc persones detingudes a Cantàbria (3), Madrid (1) i Avilés (1), ingressant a la presó provisional la principal investigada

15/03/24

Agents de la Policia Nacional han alliberat a cinc víctimes d'un entramat criminal que estava especialitzat, presumptament, en la tracta de dones d'origen llatinoamericà per a la seua explotació sexual en pisos de cites situats en ciutats espanyoles com Santander, Valladolid i Avilés. L'organització desmantellada obligava a les dones a estar disponibles les 24 hores del dia, set dies a la setmana, i a demanar permís per a poder banyar-se o atendre la seua higiene menstrual. Cinc persones han sigut arrestades a Cantàbria (3), Madrid (1) i Avilés (1), entre les quals es troba la principal responsable del grup que ja ha ingressat a la presó provisional.

La investigació va començar després de la denúncia d'una dona que deia ser víctima d'una trama de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual assentada en la regió de Cantàbria. Amb eixe punt de partida, els agents van iniciar una sèrie de perquisicions que els van permetre corroborar l'existència d'eixe entramat criminal assentat en la localitat càntabra de Torrelavega, però que desenvolupava la seua activitat delictiva en diversos pisos de cites situats en diferents punts de la geografia nacional.

Les víctimes, dones d'origen llatinoamericà, eren captades en els seus països d'origen per una col·laboradora de l'entramat que aprofitava la precarietat en la qual vivien i la necessitat imperiosa d'obtindre ingressos per a presentar-les una oferta falsa de treball a Espanya com webcammer de contingut sexual, encara que sense contacte personal directe amb clients.

Deute de 6.500 euros

Una vegada acceptada la proposta, la principal responsable de l'entramat s'encarregava de gestionar tot el necessari per al trasllat de les dones fins al nostre país mitjançant un simulat viatge de turisme, finançant els gastos i alliçonant a les víctimes sobre com comportar-se per a aconseguir burlar els controls fronterers. Ja a Espanya, les dones eren enviades als pisos de cites on se'ls retirava el passaport i se'ls informava del deute econòmic que havien contret, que podia aconseguir els 6.500 euros, i que haurien de saldar a través d'exercici de la prostitució.

L'explotació sexual es realitzava en pisos de cites regentats per terceres persones, els qui es dedicaven al lloguer d'habitacions per a l'exercici de la prostitució i que no sempre eren coneixedores que eixes dones estaven sent forçades a dur a terme eixa activitat per a saldar un deute amb els seus traficants.

Condicions abusives

Les dones havien d'estar disponibles les 24 hores del dia, set dies a la setmana, i solament podien descansar quan així ho establia la responsable de l'organització. Havien de demanar permís per a eixir al carrer i eren obligades a rebre als clients encara que estigueren malaltes o amb la menstruació. Els servicis que oferien eren publicats en webs de contacte sexuals i per açò havien de pagar 100 euros setmanals a l'entramat, la qual cosa incrementava el deute inicial. La principal investigada era qui responia a les peticions dels clients rebudes mitjançant telefonades telefòniques o a través d'una aplicació de missatgeria instantània, controlant així la quantitat i la durada dels servicis.

Durant l'operació policial s'ha dut a terme l'entrada i registre en cinc immobles de Cantàbria, Valladolid i Avilés, on s'ha intervenut 5.000 euros en efectiu, set grams de cocaïna, tres terminals telefònics i diversa documentació relacionada amb l'activitat il·legal

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.