Una víctima desesperada es va precipitar per una finestra per a fugir

La Policia Nacional allibera a 21 víctimes d'explotació laboral i deté a 15 responsables de tracta d'éssers humans

S'ha ordenat l'ingrés a la presó dels tres principals membres de l'organització que formaven una xarxa criminal integrada per dos clans familiars, que els seus implicats portaven un alt tren de vida mentre les seues víctimes havien de buscar en el fem per a poder alimentar-se

Els responsables no permetien a les víctimes beure ni menjar durant la jornada laboral que desenvolupaven en zones agrícoles malgrat les altes temperatures i al treball físic que havien de realitzar, fins i tot una de les víctimes, menor d'edat, estava embarassada i va patir un avortament a causa de la seua explotació

21/02/24

Investigació policial

L'actuació policial es va iniciar en tindre coneixement de l'existència de diverses víctimes de tracta d'éssers humans en la localitat de Brenes, a Sevilla, a les quals explotaven per al treball agrícola. Les investigacions dels agents va permetre posar en descobert una organització criminal integrada per dos grups familiars que portaven un alt tren de vida.

Els integrants de l'entramat falsificaven la identificació de les persones que realment es trobaven treballant, modificant documents autèntics de nacionalitat romanesa o moldava canviant-los la fotografia i, en el seu lloc, constava la dels treballadors. D'esta forma, no corresponia la filiació amb la imatge, la qual cosa els permetia continuar la seua activitat delictiva.

Víctimes desesperades, sense menjar ni beure

Els integrants de l'organització criminal captaven en els seus països d'origen a les víctimes, de nacionalitat moldava i romanesa, a través d'anuncis i de xarxes socials on oferien treball a Espanya. Publicitaven condicions laborals i salaris ficticis, molt allunyats de la realitat, ja que després es veurien en una situació d'extrema necessitat durant la seua explotació. Les traslladaven amb autobús fins a Sevilla i atés que els pagaven el bitllet del viatge, les víctimes contreien un deute que forçava encara més la seua condició de vulnerabilitat.

Una vegada a Sevilla, membres de l'organització les portaven fins a les localitats de Brenes i Cantillana, on les allotjaven en vivendes ocupades baix condicions infrahumanes: les estades tenien en el seu interior cables solts i pelats, sense la baina de protecció, amb un greu perill que les víctimes s'electrocutaren, els matalafs estaven bruts, apilats damunt de caixes de recol·lecció i hi havia gran quantitat de florit i brutícia en les parets i en el bany. Els implicats les controlaven en este lloc, per la qual cosa no podien abandonar lliurement les vivendes.

Les víctimes treballaven fins a l'extenuació, realitzaven diferents tasques agrícoles durant llargues jornades laborals, sent la seua principal activitat la recollida de productes hortofrutícoles. Els responsables no permetien a les seues víctimes beure ni menjar durant el temps de treball, malgrat les altes temperatures i a l'esforç físic que havien de realitzar. Fins i tot havien de buscar menjar en el fem quan podien per a poder alimentar-se.

En finalitzar la seua jornada laboral, una de les víctimes es va desmaiar en un supermercat i els implicats la van arrossegar pel sòl per a traure-la d'allí ràpidament baix amenaces. A més, una altra víctima, fruit de la desesperació, es va precipitar per la finestra del lloc on la recloïen per a intentar fugir, produint-se greus lesions.

Durant la investigació s'han dut a terme set entrades i registres en les localitats sevillanes de Brenes i Cantillana, s'han intervenut tres cotxes d'alta gamma, cinc matxets de grans dimensions, un bolígraf pistola, una defensa extensible, 15 telèfons mòbils d'alta gamma, tres ordinadors, diversos dispositius d'emmagatzematge, nou rellotges d'alta gamma, joies, més de 37000 euros en efectiu i diversa documentació relacionada amb la investigació.

L'operació culmina amb l'alliberament de 21 víctimes d'explotació laboral i la detenció de 15 persones en Cantillana i Brenes, a Sevilla, pels delictes de pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, contra els drets dels ciutadans estrangers, usurpació d'identitat i falsedat documental. Després de ser posats a disposició judicial es va ordenar l'ingrés a la presó dels tres principals membres de l'organització.

El treball policial s'ha coordinat amb la Unitat de Tracta de Persones i Estrangeria de la Fiscalia de Sevilla i ha rebut la col·laboració de l'Agregaduría d'Interior d'Espanya a Romania i de l'Ajuntament de Brenes.


Amb la tracta no hi ha tracte

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900105090 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.