Per quantitats de diners superiors a 500.000 euros

La Policia Nacional deté a cinc individus especialitzats en la comissió d'estafes mitjançant la modalitat “wash wash”

Els arrestats -dos a Barcelona i tres a Madrid- venien euros falsos a través d'una pàgina web, oferint la possibilitat d'adquirir-los de forma online o cara a cara

Esta modalitat delictiva - també coneguda com a “bitllets tintats”- consistix a enganyar a la víctima per a fer-li creure que mitjançant el llavat d'unes cartolines blanques de la grandària dels bitllets, i utilitzant uns productes químics i uns processos quasi màgics, es poden obtindre bitllets legítims o falsos d'excel·lent qualitat

Els agents han intervenut nombrosos bitllets falsos, 1.550 euros en moneda de curs legal, documents d'identitat falsos, així com productes químics i gran quantitat de material emprat en la fabricació dels bitllets falsos

24/01/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a cinc individus -dos a Barcelona i tres a Madrid- especialitzats en la comissió d'estafes mitjançant la modalitat “wash wash”. La investigació ha acreditat la seua autoria en diversos delictes d'estafa per quantitats de diners superiors a 500.000 euros en alguns casos. Els arrestats, que han ingressat a la presó provisional, venien euros falsos a través d'una pàgina web, oferint la possibilitat d'adquirir-los de forma online o cara a cara.

Esta modalitat delictiva - també coneguda com a “bitllets tintats”- consistix a enganyar a la víctima per a fer-li creure que mitjançant el llavat d'unes cartolines blanques de la grandària dels bitllets, i utilitzant uns productes químics i uns processos quasi màgics, es poden obtindre bitllets legítims o falsos d'excel·lent qualitat. Els agents han intervenut nombrosos bitllets falsos, 1.550 euros en moneda de curs legal, documents d'identitat falsos, així com diversos productes químics i gran quantitat de material emprat en la fabricació dels bitllets falsos.

La investigació es va iniciar el passat mes d'agost quan, gràcies al rastreig dut a terme per la Policia Nacional en xarxes socials i en la darknet, els agents van detectar l'existència d'una pàgina web en la qual s'estarien venent bitllets falsos.

 

Després d'una primera anàlisi del link sospitós, els agents van acreditar que es tractava d'una pàgina web, a priori alemanya, en la qual s'oferien euros falsos. En ella apareixia un llistat de preus però no el valor facial associat a cada preu de venda. A més, la moneda falsa podia adquirir-se mitjançant compra online o cara a cara. Açò va alçar les sospites dels agents ja que, tant la venda cara a cara com la falta de referència al valor facial dels bitllets, resulta poc comuna en la venda de moneda falsa a través d'Internet. D'altra banda, en la pròpia pàgina web apareixien diferents opcions de contacte a través de diferents aplicacions de missatgeria instantània.

 

Modalitat d'estafa “wash wash” o “bitllets tintats”

 

Els agents es van posar en contacte amb el titular de de aquests perfils evidenciant així l'activitat delictiva. Els investigats estafaven a les víctimes mitjançant la modalitat “wash wash”, també coneguda com a “bitllets tintats”, consistent a enganyar a la víctima per a fer-li creure que mitjançant el llavat d'unes cartolines blanques de la grandària dels bitllets, i utilitzant uns productes químics i uns processos quasi màgics, es poden obtindre bitllets legítims o falsos d'excel·lent qualitat.

 

Després de contactar amb diferents implicats, a la fi del passat mes d'octubre els agents van detindre a dos persones a Barcelona. Fruit del registre realitzat en un vehicle van localitzar nombrosos efectes relacionats amb els fets investigats, entre ells bitllets falsos de 50 (6) i de 100 euros (1) i 1.550 euros en moneda de curs legal. Així mateix, van intervendre diversos productes químics, 7 cartolines i 12 planxes de la grandària del bitllet de 50 euros amb el dibuix d'aquest bitllet per anvers i revers, làmines de color, documents d'identitat falsos i una caixa embolicada en paper d'alumini amb cable elèctric dins de la qual es van trobar dos bitllets legítims de 50 euros tacats i coberts de pols de talc.

 

Acreditada l'autoria dels investigats en diversos delictes d'estafa per quantitats de diners superiors a 500.000 euros

 

La investigació va continuar oberta i, a la fi de novembre, els agents van tindre coneixement que diversos individus havien estafat a un particular una considerable quantitat de diners utilitzant el mateix modus operandi. Estos li demanaven a la víctima més diners per a la compra de líquids que, suposadament, netejarien la resta de cartolines que havien d'entregar-li, ja que fins al moment solament li havien fet entrega d'una part (1.300 €) dels diners promesos (60.000 €). Els estafadors li havien mostrat com utilitzant aquests productes convertien les cartolines en els bitllets legítims que li van entregar com a mostra. Per este motiu, i després de contactar novament amb la víctima, els agents van arrestar a altres dos persones a Madrid cabdal. Així mateix, dies després, van detindre a un tercer individu implicat en els fets.

 

L'autoritat judicial ha decretat l'ingrés a la presó provisional de tots els detinguts. A més, la investigació ha permès acreditar l'autoria dels investigats en diversos delictes d'estafa per quantitats de diners superiors a 500.000 euros, en alguns casos.