Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Desarticulada una organització criminal d'àmbit internacional assentada a Espanya dedicada a realitzar rituals neochamánicos

Els 18 detinguts promocionaven i desenvolupaven –amb ànim de lucre- rituals, on subministraven diferents psicoactivos prohibits i perillosos per a la salut dels participants

L'organització mantenia seus conegudes com a “epicentres d'evolució interior” a Espanya (Madrid, Barcelona, Màlaga, Granada i Eivissa) i en altres països com França, Itàlia, Bèlgica, Irlanda, Finlàndia, Romania, Malta, Mèxic, Colòmbia i Turquia, entre uns altres

En l'Aeroport de Madrid i en els registres realitzats, els agents han intervenut estupefaents com un quilo de mescalina i gran quantitat de psicoactivos entre els quals destaquen 60 quilograms d'ayahuasca

En l'organització col·laboraven avalant i supervisant el consum de les substància un metge al costat de la seua parella, que es feia passar com a llicenciada en medicina

17/01/24

Agents de la Policia Nacional en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han detingut a 18 persones, en les localitats madrilenyes de (4) Font el Saz del Jarama, (1) Valdetorres del Jarama, (10), Madrid cabdal, (1) Eivissa, (1) Màlaga i en (1) Lloret de Mar (Girona) per la seua presumpta participació en delictes de pertinença a organització criminal i contra la salut pública, entre uns altres. A alguns dels detinguts, a més, se'ls imputen els delictes de tracta d'éssers humans, intrusisme professional, contra els drets dels treballadors, contraban i infracció a la llei d'estrangeria. Els arrestats promocionaven i organitzaven encontres pels quals els participants pagaven i on se subministraven substàncies psicoactivas prohibides i perilloses per a la salut.

La investigació ha sigut realitzada per agents de la Comissaria General d'Informació i funcionaris de la Unitat Regional Operativa de Madrid de la Direcció general de Vigilància Duanera (Agència Estatal d'Administració Tributària), amb el suport de les Brigades provincials d'Informació de Barcelona, Granada, Brigada Local d'Informació d'Eivissa, la Comissaria General de Policia Judicial i la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres.

L'operació, ha sigut dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 43 de Madrid -el qual ha mantingut secret de sumari fins al passat mes- i per la Secció Antidroga de la Fiscalia Provincial de Madrid.

Introduïen de forma clandestina les substàncies psicoactivas que elaboraven a Colòmbia

La investigació va començar quan agents especialitzats en la lluita contra les sectes destructives, van detectar la presència d'un entramat comercial que promocionava a través de xarxes socials i llocs web la celebració de rituals neochamánicos. En estos anuncis es prometia una millora en la salut física i emocional dels participants gràcies al consum de diferents psicoactivos.

Després de la realització de diverses gestions, els agents van poder comprovar que organització mantenia una seu en la selva colombiana on disposava dels mitjans i matèria primera necessària per a elaborar el brebaje de l'ayahuasca, que posteriorment introduïa clandestinament a Espanya a través de l'aeroport de Madrid-Barajas-Adolfo Suárez mitjançant “mules” o simulant importacions d'altres productes.

A més, van ser detectats nombrosos enviaments de paqueteria dirigits a membres del grup que contenien mescalina i ayahuasca.

L'organització comptava amb seus anomenades “epicentres d'evolució interior” distribuïdes en les províncies de Madrid, Barcelona, Màlaga, Granada i Eivissa, diferents països d'Europa (França, Itàlia, Bèlgica, Irlanda, Finlàndia, Romania, Malta, principalment) i en altres parts del món (Mèxic, Colòmbia i Turquia), en les quals celebraven dits rituals i on residien els membres de l'organització realitzant llargues jornades de treball en condicions irregulars.

Els arrestats, a l'empara d'un complex entramat mercantil, promocionaven i organitzaven internacionalment múltiples retirs denominats d'evolució “interior”, on subministraven als assistents substancies psicoactivas prohibides i perilloses per a la salut, tals com ayahuasca, gripau bufo, granota kambó i peyote. Aquest consum era supervisat per un metge col·legiat i la seua parella –la qual es feia passar per Llicenciada en medicina-, fet amb el qual avalaven la idoneïtat de la pràctica. Per a açò, disposaven -fins i tot- d'una plataforma en línia, mitjançant la qual distribuïen aquestes substàncies.

La figura del líder de l'organització, mort durant la instrucció de la causa, era considerat pels seus adeptes com un mestre espiritual o gurú. A este, a més, es van imputar delictes contra la llibertat i indemnitat sexual i d'afavoriment a la immigració clandestina.

Intervenuts més de 1kg de mescalina i 60kg d'ayahuasca

Durant els registres, es va sorprendre a part dels investigats iniciant la celebració d'un ritual, moments abans de facilitar els referits psicoactivos a un nombrós grup d'asistentes.en l'operatiu s'han realitzat un total de 8 registres –així com nombroses intervencions d'enviaments postals dutes a terme pel Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària en l'aeroport de Madrid Barreges- en els quals s'han intervenut 24.000 euros i diferent moneda estrangera en efectiu, 1 quilogram de mescalina, més de 60 quilos d'ayahuasca, altres substàncies psicoactivas i instruments per al seu consum. També un datáfono, material informàtic i de producció audiovisual, nombrosos telèfons mòbils, dos drons i un vehicle d'alta gamma, entre altres efectes.

sectasdestructivas@policia.es per a informar anònimament

Segons els investigadors, este tipus de substàncies psicoactivas són habitualment utilitzades en el marc de cerimònies practicades per les denominades “sectes new”age , concretament en rituals de tall neochamánico. El fet que l'administració s'acompanye de diversos estímuls com parafernalia ambiental, cants, llums, encens etc., col·labora a induir estats disociativos de la consciència que porten a la introyección de normes de comportament social i individual esperats. Així, els psicoactivos es convertixen en un instrument utilitzat pel xaman per a la captació i control coercitiu del grup. A més, estes substàncies també serien utilitzades com a teràpia substitutiva de la medicina convencional.

Els especialistes encarregats d'estes investigacions, mantenen habilitat el correu electrònic sectasdestructivas@policia.es perquè qualsevol ciutadà puga informar de forma anònima i confidencial sobre fets relacionats amb les activitats de grups de tall sectari.