A Valladolid, Alacant i Màlaga

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada a distribuir fraudulentament contingut audiovisual

Han sigut detingudes huit persones acusades de delictes de pertinença a organització criminal i contra la propietat intel·lectual i s'han dut a terme quatre entrades i registres a Valladolid, Alacant, Màlaga i Sevilla

L'organització comptava amb un alt grau d'especialització tecnològica, la qual els permetia administrar de manera remota als clients que contractaven contingut audiovisual esportiu

Més de 18.300 persones haurien contractat estos servicis fraudulents que eren gestionats des de centres operatius en les províncies d'Alacant i Sevilla

02/11/23

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal presumptament dedicada la distribució fraudulenta de contingut audiovisual a Espanya. Han sigut detingudes huit persones acusades de delictes de pertinença a organització criminal i contra la propietat intel·lectual. L'organització comptava amb un alt grau d'especialització tecnològica, la qual els permetia administrar de manera remota als clients que contractaven contingut audiovisual esportiu. Més de 18.300 persones haurien contractat estos servicis que eren gestionats des de centres operatius en les províncies d'Alacant i Sevilla.

La investigació va començar al febrer de 2022 quan es va identificar a esta organització criminal que es dedicava a proveir contingut multimèdia fraudulent, des de dos centres operatius, a través d'IPTV (Internet Protocol Television), mitjançant la instal·lació d'aplicacions fraudulentes en tvBox, smartTVs i smartphones, als seus clients, permetent-los accedir a pel·lícules, sèries, esdeveniments esportius, etc. a un preu molt inferior al de mercat.

Els membres de l'organització es distribuïen entre Alacant, Màlaga i Valladolid

L'organització oferia els servicis il·legals a través d'una empresa de consultoria de telecomunicacions que comptava amb una sòlida estructura de màrqueting al seu servici. Els integrants de la xarxa criminal es trobaven en les províncies d'Alacant, Màlaga, i Valladolid, i la seua funció era comercialitzar els servicis fraudulents, maximitzant el nombre de clients potencials a obtindre i per tant un greu perjuí econòmic als principals perjudicats d'este tipus d'activitats il·lícites.

Distribució fraudulenta a més de 18.300 persones

El perjuí econòmic ho patien els titulars dels drets de difusió del contingut multimèdia que difonen. cal recordar que tant els membres d'esta organització criminal desarticulada, com aquelles persones que contracten servicis fraudulents investigats són una part activa a l'hora d'ocasionar danys als principals perjudicats d'estes activitats, a través del conegut lucre cessant, el qual fa referència als guanys que els perjudicats deixen de percebre com a conseqüència de les activitats delictives investigades i que estarien estimats en 366.250 euros.

Finalment les investigacions van permetre desarticular esta organització criminal arribant-se a realitzar un total de quatre entrades i registres –Alacant, Valladolid, Màlaga i Sevilla-, dos d'estes entrades en els centres operatius on gestionaven tota la infraestructura informàtica que els permetia proveir de l'accés il·legal a contingut multimèdia de pagament (pel·lícules, sèries, futbol,…) a més de 18.300 clients, desmantellant tota la infraestructura informàtica que utilitzaven. Durant els registres s'ha intervenut nombrós material informàtic -ordinadors, tablets, smartphones i dispositius d'emmagatzematge- i s'ha detingut als huit integrants de l'organització criminal –Alacant (3), Valladolid (3), Màlaga (1), Sevilla (1)-.