Operació cojunta de la Policia Nacional i els Mossos d´Esquadra

Desarticulada la branca espanyola d'una organització criminal internacional vinculada al nacionalsocialismo i supremacismo blanc

Han sigut detingudes un total de 16 persones després d'un ampli dispositiu policial que s'ha desenvolupat en municipis de Catalunya, Madrid, Lugo, Màlaga i Toledo

Combat 18, considerada com el “braç armat” de l'organització ultradretana Blood and Honour, té presència en diversos països i aposta per la lluita armada clandestina per a aconseguir les seues finalitats polítiques

17/10/23

Agents de la Policia Nacional i dels Mossos d´Esquadra, en una operació conjunta, han detingut a 16 persones per la seua presumpta pertinença a una organització criminal internacional vinculada al nacionalsocialismo i al supremacismo blanc cridada Combat 18. A primera hora d'este dimarts s'ha iniciat un fort desplegament en diferents municipis de Catalunya, Madrid, Lugo, Màlaga i Toledo amb un total de 14 entrades i registres.

Combat 18, considerada “braç armat” de l'organització ultradretana Blood and Honour, té presència en diversos països i aposta per la lluita armada clandestina per a aconseguir les seues finalitats polítiques. Esta organització ha sigut il·legalitzada a Alemanya i en Canadà està considerada com a terrorista. La investigació duta a terme per tots dos cossos policials ha escapçat la branca espanyola d'esta organització i el seu projecte neonazi que pretenia desplegar en tot l'Estat.

Durant el dia d'hui s'han registrat un total de 14 domicilis -10 a Catalunya i la resta en municipis de Madrid, Lugo, Toledo i Màlaga-. Els detinguts -13 hòmens i tres dones- tenen entre 30 i 45 anys i han sigut arrestats onze d'ells a Catalunya – Barcelona (2), Lloret de Mar (2), El Prat de Llobregat (2), Mollerussa (2), Sentmenat (2) i Sant Boi de Llobregat (1)- i Màlaga (2) i un a Lugo, Arganda del Rei (Madrid) i en Vendes de Sant Julián (Toledo).

La branca espanyola de Combat 18

Durant la investigació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Manresa (Barcelona), s'ha pogut determinar el grau de participació i militància en l'organització criminal de les persones detingudes així com les relacions internacionals amb membres de Combat 18 en altres països, tant de 'Europa com de Sud-amèrica.

L'activitat principal del grup s'ha centrat en la realització de múltiples reunions organitzatives de captació continuada de militància, marxandatge per a recaptació econòmica per a finançar el grup, intent de proveïment d'armes de foc, planificació de futures accions violentes contra persones i béns i activitat continuada de proselitisme ultradretà en forma de discursos d'odi per motius racistes, antisemites, LGTBI-fòbics, xenòfobs i ideològics, materialitzats en Internet, en grups de missatgeria instantània i en el plànol físic.

Combat 18 així com altres organitzacions similars, s'adscriuen en gran part a l'extremisme violent de matriu ètnica o racial o també conegut per la seua nomenclatura en anglés (REMVE). Este extremisme, de caràcter transnacional i molt violent, té com a principal objectiu la preservació i defensa de la raça blanca com a eix de cohesió.

La investigació del cas seguix oberta i no es descarten noves detencions. Els detinguts passaran a disposició judicial en els pròxims dies.