Operació conjunta de la Policia Nacional, la Policia Judiciaria de Portugal i l'Agència Tributària

Intervenuda en aigües pròximes a Cap Verd una tona de cocaïna en un pesquer amb destinació a Espanya

Han sigut detinguts els sis tripulants de l'embarcació que navegava sense pavelló

L'Operació s'ha duta a terme en col·laboració amb l'agència americana DEA (Drug Enforcement Administration) i l'Armada Espanyola

28/09/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Judiciaria de Portugal i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han intervenut un pesquer sense pavelló en aigües pròximes a Cap Verd carregat amb 1.000 quilos de cocaïna. L'operació s'ha dut a terme en col·laboració amb l'agència americana DEA (Drug Enforcement Administration) i l'Armada Espanyola. Han sigut detinguts els sis tripulants de l'embarcació, que navegava amb destinació a Espanya.

La investigació és fruit dels canals internacionals existents per a la lluita contra el trànsit de drogues, mitjançant els quals es va rebre una informació procedent de l'agència americana, que alertava de l'existència d'una organització criminal internacional que pretendria dur a terme el transvasament d'una gran quantitat de cocaïna des d'un buc a un altre en alta mar.

La informació de la qual disposaven els investigadors coincidia amb la qual posseïen les Unitats d'Investigació contra el Narcotràfic de la Policia Judiciaria de Portugal, per la qual cosa es va establir un operatiu conjunt destinat a la localització exacta del transport de cocaïna. Amb l'alerta rebuda la intercepció ràpida de l'embarcació es dissenyava com l'escenari més efectiu per a evitar que la droga poguera desviar-se de manera diversificada fins a Espanya.

Abordatge en l'oceà Atlàntic pel patruller ‘Fulmar'

A partir d'este moment la Policia Nacional es va coordinar amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària per a localitzar el punt on es trobava l'embarcació i dur a terme l'abordatge de la mateixa que finalment va efectuar el patruller ‘Fulmar' de l'Agència Tributària en l'oceà Atlàntic, a 600 milles de Cap Verd.

Els agents van observar que l'embarcació, de nom ‘Mathieu' i registrada en el port de Georgetown, navegava sense pavelló. A partir d'ací es va sol·licitar a les autoritats de Guyana la confirmació del registre d'esta embarcació en el seu país i l'autorització del seu trasllat al port espanyol més pròxim.

40 bolics de cocaïna en la coberta de la popa

Durant el transcurs de la intervenció, els agents es van trobar en la coberta de la popa 40 bolics dels quals s'utilitzen normalment per al trasllat del clorhidrato de cocaïna. Davant els fets, els agents van detindre als sis tripulants del pesquer, dos d'ells de nacionalitat albanesa i la resta de nacionalitat guayanesa, i a l'assegurament de l'embarcació.

Una vegada traslladats els detinguts a bord del ‘Fulmar', es va iniciar el remolc del pesquer i el seu trasllat en l'embarcació espanyola fins al port d'Escull (Lanzarote).