Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Aprehendido en el Port d'Algesires la major partida de contraban de cocaïna intervenut a Espanya

Intervenudes quasi 9,5 tones de substància estupefaent, oculta en caixes de bananes, en un contenidor marítim procedent d'Equador

En el carregament il·lícit es van detectar més de 30 logotips diferents, els quals es corresponen amb les diferents organitzacions criminals europees receptores de la partida de contraban

L'organització criminal –responsable del subministrament de cocaïna a les xarxes més poderoses d'Europa- comptava amb un ampli entramat empresarial per a l'enviament de contenidors marítims des d'Equador cap a Espanya

25/08/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han aprehendido en el Port d'Algesires la major partida de contraban de cocaïna a Espanya fins hui . Han sigut intervenudes quasi 9,5 tones de substància estupefaent en un contenidor marítim refrigerat que, procedent d'Equador, viatjava oculta en l'interior de caixes de bananes. En el carregament il·lícit es van detectar més de 30 logotips diferents, els quals es corresponen amb les diferents organitzacions criminals europees receptores de la partida de contraban. L'organització criminal –responsable del subministrament de cocaïna a les xarxes més poderoses d'Europa- comptava amb un ampli entramat empresarial, per a l'enviament de contenidors marítims des d'Equador cap a Espanya.

Les primeres perquisicions de l'operació es van iniciar quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització criminal responsable de subministrar cocaïna des de Sud-amèrica fins a Europa. Els investigadors van detectar que l'entramat disposava d'una àmplia xarxa empresarial per a l'enviament de la droga des d'Equador fins al nostre país a través de diferents ports espanyols, principalment Algesires i Vigo.

Ampli entramat empresarial amb gran capacitat logística

Els investigadors van evidenciar que l'organització operava a través d'una empresa dedicada al comerç internacional de bananes situada en Machala (Equador). Des d'allí enviaven la mercaderia en contenidors marítims a diferents empreses del nostre país controlades per membres de la pròpia xarxa criminal.

Després de diverses gestions, els investigadors van acreditar la gran capacitat logística de l'entramat, capaç d'enviar 40 contenidors mensuals cap a Europa, descobrint que alguns d'ells eren contaminats amb la substancia estupefaent. Va ser a partir d'eixe moment quan es van començar a controlar els enviaments de l'organització i es va detectar una partida de 15 contenidors que, presumptament, entrarien a Europa a principis d'agost. Per eixe motiu es va establir el preceptiu dispositiu en el Port d'Algesires, per a procedir a la seua inspecció.

9.436 quilos de cocaïna intervenuts amb més de 30 logotips diferents

Finalment, el passat 23 d'agost, els investigadors van localitzar un contenidor refrigerat amb 9.436 quilos de cocaïna, la qual cosa suposa la major partida de contraban intervenuda a Espanya fins hui . La droga es trobava oculta en l'interior de caixes de bananes i comptava amb més de 30 logotips diferents, que es corresponen amb les diferents organitzacions criminals europees receptores d'aquesta partida de contraban.

Esta operació ha suposat un colp sense precedents a una de les organitzacions criminals més importants, a nivell mundial, en la distribució de cocaïna els destinataris de la qual eren les principals xarxes criminals d'Europa.