Operació de la Policia Nacional amb la col·laboració d'autoritats alemanyes i noruegues i la coordinació d'EUROPOL

Desarticulada una organització criminal transnacional que introduïa migrants sirians i algerians en la UE

Dirigida des de Líbia i Espanya, comptava amb cèl·lules en Sudan, Libèria i Algèria, dedicant-se també al trànsit de drogues, armes i blanqueig de capitals

Els migrants arribaven a costes espanyoles a bord d'embarcacions d'alta velocitat que partien des d'Algèria

S'ha constatat la realització d'almenys 13 operacions en les quals s'haurien introduït més de 200 migrants. El cost del trajecte oscil·lava entre 7.000 i 20.000 euros per persona

L'entramat oferia un servici VIP a aquelles persones que incloïa el desembarque en un punt de la costa diferent al de la resta de migrants, des d'on eren extrets en vehicles d'alta gamma entre fortes mesures de seguretat

L'operació policial ha conclòs amb 15 detinguts, 14 en la província d'Almeria i 1 a Màlaga, decretant-se l'ingrés a la presó provisional per a 13 d'ells

04/07/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació que ha comptat amb la coordinació d'EUROPOL i la col·laboració d'autoritats alemanyes i noruegues, han desarticulat una perillosa organització criminal transnacional que introduïa migrants sirians i algerians a Espanya. L'entramat, que estava dirigit des de Líbia i Espanya i comptava amb cèl·lules en Sudan, Libèria i Almeria, també es dedicava al trànsit de drogues, armes i blanqueig de capitals.

Els migrants eren introduïts en el nostre país des d'Algèria mitjançant embarcacions d'alta velocitat pilotades per individus que portaven armes de foc. Els agents han constatat la realització d'almenys 13 operacions de trànsit en les quals l'organització hauria traslladat a més de 200 migrants. El cost del trajecte oscil·lava entre 7.000 i 20.000 euros per persona. L'operació policial, catalogada per EUROPOL com una operació contra el trànsit de persones molt rellevant en l'àmbit europeu, ha culminat amb la detenció de 15 persones, nou a Almeria, sis en Roquetas de Mar (Almeria) i una a Màlaga, decretant-se l'ingrés a la presó per a 13 dels arrestats.

Des de Líbia i Espanya

L'organització desmantellada comptava amb dos centres directius assentats a Líbia i Espanya. Des del país nord-africà gestionaven la captació de ciutadans sirians en el seu país d'origen i el seu trasllat a Líbia, passant per Sudan o Líban, facilitant-los la documentació necessària per a eixe viatge (visats, permisos d'eixida, etc.). Una vegada a Líbia, romanien allotjats en pisos de seguretat de l'organització fins que eren traslladats a Algèria, on novament eren acollits en pisos controlats per l'entramat fins al moment de partir a la península.

Per la seua part, la branca establida a Espanya estava especialitzada en el trasllat dels migrants en embarcacions ràpides des d'Algèria, l'allotjament en el nostre país i el seu posterior trasllat. A partir d'acords aconseguits amb traficants algerians, les embarcacions es noliejaven també amb migrants d'eixa nacionalitat que volien arribar al nostre país.

Servici VIP

L'entramat oferia un servici VIP a aquelles persones que ho sol·licitaven. El servici incloïa el desembarque en un punt de la costa diferent al de la resta de migrants, des d'on eren extrets en vehicles d'alta gamma entre fortes mesures de seguretat.

Les tarifes establides per la xarxa variaven segons l'origen i la destinació dels migrants i podien oscil·lar entre els 7.000 i els 20.000 euros.

Mesures de seguretat i contravigilancia

L'organització desplegava importants mesures de seguretat i contravigilancia per a assegurar l'èxit de les seues operacions. En les platges de desembarque establien dispositius per a detectar la presència policial, organitzaven patrulles de vigilància, disposaven de vehicles d'alta cilindrada per a l'extracció dels migrants i comptaven amb finques i naus amb video vigilància per a ocultar les embarcacions.

Baix la direcció de la titular del Jutjat d'Instrucció número u d'Almeria i l'impuls dels fiscals delegats per a assumptes d'estrangeria, tant provincials com a centrals, la investigació ha finalitzat amb la plena identificació i localització de tots els integrants de l'estructura assentada a Almeria i Màlaga. S'han registrat 13 domicilis en les dos províncies, on s'han confiscat 522.710 euros i 1.200 dòlars en metàl·lic, una pistola, dos embarcacions d'alta velocitat, dos motors fueraborda, 575 litres de gasolina, set vehicles, 200 grams d'haixix, 42 telèfons mòbils i dos satelitales, dos ordinadors, una tablet i diversa documentació.