Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Detingudes tres persones que realitzaven ritus santeros utilitzant espècies d'animals protegides

S'han realitzat dos inspeccions en establiments en els quals es va detectar que es venien animals i restes d'espècies que figuraven com protegides segons la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre (CITES)

Durant la investigació s'ha detingut a tres persones com a presumptes responsables d'introduir il·legalment a Espanya animals d'espècies protegides per a la seua posterior venda

22/05/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han detingut a tres persones, dos hòmens i una dona, com a presumptes autors dels delictes de contraban i contra la flora i la fauna. Estes persones, presumptament, eren les responsables de la introducció il·legal en territori espanyol d'animals d'espècies protegides i restes d'ells que, amb posterioritat, eren venuts per a ser utilitzats en rituals de santería.

Inici de la investigació

La investigació es va iniciar l'any 2021 quan agents de la Policia Nacional van tindre coneixement que en dos establiments de la illa de Tenerife, un en Arona i un altre en Sant Cristóbal de la Llacuna, es venien animals d'espècies protegides i restes d'estos per a la seua utilització en ritus de santería.

Amb la finalitat de tractar de determinar la via d'introducció dels animals en l'illa, la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de Tenerife va realitzar una anàlisi detallada de la paqueteria postal. Després d'estes investigacions, es va concloure que la majoria d'aquests animals estaven sent introduïts en les maletes de diversos passatgers en règim de viatgers, tractant d'eludir els controls de paqueteria existents.
Entre els productes que oferien es trobaven rates penada, aus d'origen cubà, caps de gos, llop, mico, cobra o cocodril, així com ivori d'elefant, ullals de tigre, dents de goril·la o gripaus africans.

Detinguts els responsables dels establiments comercials

En les inspeccions dutes a terme en els establiments, la Policia Nacional va intervendre animals domèstics vius destinats a les pràctiques rituals, així com restes de diferents animals protegits; hipopòtam, lleó, hiena, cocodril, camaleó o caballitos de mar.
Després d'una anàlisi tècnica dels mateixos, es va confirmar que estaven inclosos en el catàleg CITES, la qual cosa confirmava les hipòtesis dels investigadors i la presumpta autoria dels delictes per part dels responsables dels establiments.

Finalment, en un dispositiu que va comptar amb la participació d'agents de la Comissaria General d'Informació i de funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, els investigadors van detindre en l'illa de Tenerife, a tres persones com a presumptes responsables dels delictes de contraban i contra la fauna i flora.

Canal obert sectasdestructivas@policia.es

Els especialistes encarregats d'estes investigacions, mantenen habilitat el correu electrònic sectasdestructivas@policia.es perquè qualsevol ciutadà puga comunicar fets relacionats garantint, en tot moment, l'anonimat i la confidencialitat.