Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Interceptat un pesquer en aigües al sud de Canàries que transportava més d'1.500 quilos de cocaïna

L'abordatge ha sigut realitzat pel patruller ‘Còndor’ del Servici Vigilància Duanera a 150 milles dDetenidos els sis tripulants del vaixell, de bandera brasilera, inclòs el seu capità

La droga es trobava oculta en un compartiment especialment construït per a açò en la sala de màquines del pesquer

12/05/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i el Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han interceptat a uns 150 milles de Canàries un pesquer, de nom ‘Efesios 5-20’, amb 25 metros d'eslora, i bandera brasilera, que transportava en el seu interior més d'1.500 quilos de cocaïna repartides en 60 bolics, segons les primeres estimacions.

L'abordatge pel patruller ‘Còndor' de Vigilància Duanera, en el qual es trobaven embarcats agents de Policia Nacional i de Guàrdia Civil, ha sigut realitzat en un context de dures condicions meteorològiques. En el trascurso de l'operació s'ha procedit a la detenció dels sis tripulants del pesquer, cinc de nacionalitat brasilera, inclòs el seu capità, i un de nacionalitat veneçolana.

La substancia estupefaent es trobava en un compartiment especialment construït en la sala de màquines del pesquer per a la seua ocultació, i dificultar la seua troballa en el curs d'una eventual inspecció de l'embarcació. L'elecció de la sala de màquines no és casual per part dels grups criminals, donades les condicions de treball en ella, pel soroll de la màquina i les altes temperatures.

L'operatiu, fruit de la col·laboració internacional a través del Centre d'Anàlisi contra el Narcotràfic Marítim en l'Atlàntic (MAOC) i coordinat pel Centre d'Intel·ligència amb el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), s'ha desenvolupat baix unes condicions molt adverses per l'existència d'un temporal de força 7 i forts vents.

A més de les condicions meteorològiques, s'afig la dificultat de navegar de retorn a port amb un pesquer en mal estat, amb una via d'aigua en la zona de màquines, i els motors de les quals es van detindre enmig de la nit.

L'operatiu culmina hui amb l'arribada del buc al port de Las Palmas, per a la descàrrega de la droga i posada a disposició judicial dels detinguts per part de Vigilància Duanera, Policia Nacional i Guàrdia Civil.

Ruta atlàntica

Esta operació és una més de les efectuades en la lluita contra el trànsit de drogues en la denominada ‘ruta atlàntica de la cocaïna', coneguda per ser utilitzada per pesquers que, procedents de Sud-amèrica, transborden les substancies estupefaents a la mitat d' l'Atlàntic per a la seua posterior introducció en el continent europeu.

En esta ocasió, ha cridat l'atenció dels investigadors, el fet que el xicotet pesquer estiguera tan prop de les costes espanyoles, ja que normalment els trasbordos tenen lloc a major distància.

L'èxit d'este tipus d'actuacions és fruit de l'excel·lent treball de col·laboració entre diversos organismes europeus i nacionals (MAOC, CITCO) i els diferents cossos policials i duaners, així com, en este cas, de la cooperació de les autoritats de Brasil.