Lograban hacerse con las citas disponibles para revenderlas a pesar de ser un trámite gratuito

Aconseguien fer-se amb les cites disponibles per a revendre-les a pesar de ser un tràmit gratuït

La xarxa criminal utilitzava un bot, basat en la realització de tasques repetitives i automatitzades per a l'obtenció de cites online personals, capaç d'eludir les mesures de seguretat de la web

Els ciutadans estrangers interessats a sol·licitar cites es veien obligats moltes vegades a recórrer a alternatives, fins i tot a contactar amb els propietaris o intermediaris dels bot a canvi d'una contraprestació econòmica que oscil·lava entre els 30 i els 200 euros

La investigació ha culminat amb la detenció de 69 persones, i altres 25 investigades, com a presumptes responsables dels delictes de pertinença a organització criminal i danys informàtics

12/05/23

Agentes de la Policía Nacional han desmantelado un entramado que bloqueaba el sistema de citas online de extranjería mediante un bot informático. Gracias a este sistema automatizado lograban hacerse con las citas disponibles para revenderlas posteriormente, a pesar de ser un trámite gratuito. Los ciudadanos extranjeros interesados en solicitar citas se veían obligados muchas veces a recurrir a alternativas, incluso a contactar con los propietarios o intermediarios de los bot a cambio de una contraprestación económica que oscilaba entre los 30 y los 200 euros.

La investigació ha permès identificar a 94 persones presumptament involucrades en l'organització criminal, 69 de les quals han sigut arrestades i altres 25 investigades.

La investigació, coordinada per agents de la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (UCRIF), té el seu origen en la investigació iniciada per la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de València, judicializada en el Jutjat d'Instrucció 8 de València, després d'un informe tècnic de la Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Comissaria General de Policia Judicial.

Gràcies a un informe d'agents especialitzats en ciberdelinqüència

Este informe va permetre desbloquejar una sèrie d'investigacions, dutes a terme per diverses Brigades Provincials d'Estrangeria d'Espanya, relacionades amb els problemes existents per a accedir al sistema de petició de cita prèvia per part dels ciutadans estrangers que es troben a Espanya.

Les perquisicions policials van conduir fins a una xarxa criminal que utilitzava un bot informàtic, basat en la realització de tasques repetitives, predefinides i automatitzades, amb el qual obtenien la pràctica totalitat de les cites personals disponibles, imprescindibles per a presentar tràmits obligatoris d'estrangeria en tot el territori nacional. Com a conseqüència, el sistema quedava inaccessible per als usuaris, interrompent d'esta manera el normal accés a un servici públic gratuït prestat per la Policia Nacional com a cos policial competent en exclusiva per a la realització de tràmits d'estrangeria en tot el país.

Els ciutadans estrangers interessats a sol·licitar cites es veien obligats moltes vegades a recórrer a alternatives, fins i tot a contactar amb els propietaris o intermediaris dels bot a canvi d'una contraprestació econòmica que oscil·lava entre els 30 i els 200 euros.

Dissenyat per a eludir les mesures de seguretat informàtica

El bot informàtic desenvolupat per la xarxa criminal tenia la capacitat d'evitar els mecanismes de seguretat instal·lats en la pàgina web destinada a la sol·licitud de cites online, sent capaç de lliurar els anomenats “captcha” dirigits a detectar la presència d'este tipus de programes informàtics. Els líders de l'organització, instruïen als intermediaris sobre la utilització d'una connexió VPN (Xarxa Privada Virtual), la finalitat de la qual era l'ocultació de la direcció IP real de l'intermediari i la possibilitat d'accedir a un major nombre de cites ja que, este sistema, canviava la direcció IP de manera automàtica evitant que el servidor bloquejara a l'intermediari per excés de sol·licituds de cita prèvia.

En una primera fase de la investigació es van realitzar diferents preses de declaració, anàlisi econòmica-patrimonials de societats i altres indagacions que van concloure amb una primera operació policial en la qual es van practicar quatre entrades i registres. Els investigadors van detindre als quatre principals integrants de l'organització a Barcelona i València i van intervendre gran quantitat d'efectes informàtics, diversa documentació i un total de 206.950 euros en efectiu.

Després d'estos primers arrests es va dur a terme una investigació econòmica entorn de/entorn dels principals investigats, així com de l'empresa utilitzada per a subministrar servicis de lloguer del bot per a la venda de cites d'estrangeria. A més, es va dur a terme una anàlisi de la documentació intervenuda en els registres i altres perquisicions que van permetre detectar de l'existència d'un grup de persones que actuaven com a intermediaris, de connivència amb els principals investigats que havien sigut detinguts.

Lloguer del bot per a un funcionament ininterromput

Els arrestats llogaven el bot per al seu ús ininterromput sobre el sistema informàtic de cites onlline introduint o transmetent dades, de manera que perjudicava greument el normal i correcte funcionament de la web de gestió de cites per a tràmits d'estrangeria en tot el territori nacional.

La investigació també va permetre localitzar una sèrie de contractes mercantils entre els intermediaris i els principals investigats per a la prestació de servicis de bots online. A través d'este document reconeixien que actuaven sobre el bot com a responsables del fitxer i com a propietaris d'este recurs digital. Després de l'estudi econòmic, es va poder comprovar que totes les transaccions estaven esmentades en el seu concepte com a “lloguer robot”. Fins i tot, es va saber que els intermediaris havien rebut grans quantitats de diners en concepte d'ingressos per la venda de cites d'estrangeria, provinents de persones que pretenien sol·licitar asil, a les quals no quedava una altra opció que la de recórrer a pagar per aconseguir una cita que, en circumstàncies normals, és gratuïta.

Els intermediaris, advocats, gestors, assessors i altres aconseguidors amb els quals treballava la referida empresa, eren coneixedors i conscients de l'existència d'un dany informàtic contra la web oficial de cites i del corresponent perjuí que causaven als estrangers que, en moltes ocasions, es trobaven en una situació de gran vulnerabilitat i desesperació.

Per a usar bot comptaven amb una llicència pròpia per a cada intermediari, la qual donava accés a un full de càlcul que era manejada lliurement pels intermediaris, emplenant les dades dels sol·licitants finals de la cita. Eixa fulla, una vegada emplenada, era enviada directament per a nodrir al bot amb les dades perquè de forma automàtica llançara la informació aportada a la web una vegada s'alliberaven les cites. El maneig de dades per part dels intermediaris permetia també l'elecció de la província i el tràmit d'estrangeria a realitzar.

El bot detectava el moment en el qual s'alliberaven cites en les diferents províncies i s'apropiava d'elles en tindre precarregats les dades i estar programat les 24 hores al dia controlant l'alliberament de cites, comprometent l'operativitat funcional del sistema.

Segona fase a Alacant i Càceres

En una segona fase, desenvolupada en les províncies d'Alacant i de Càceres, es va identificar a dos persones responsables de l'obtenció massiva de cites que duien a terme les seues activitats mitjançant una empresa. Després de realitzar-se l'entrada i registre en un domicili de la província d'Alacant, es va intervendre un ordinador que es trobava encés on es trobaven, entre unes altres, diverses finestres de navegador obertes connectades a la pàgina de cites de la seu electrònica, en l'inici de la sol·licitud de tràmits d'estrangeria. En una altra finestra hi havia un full de càlcul que es modificava de forma automàtica o remota.

Una vegada finalitzades les dos primeres explotacions operatives, agents de la UCRIF Central, en col·laboració amb diverses Brigades Provincials d'Estrangeria i Fronteres de diferents províncies, van realitzar les investigacions necessàries per a identificar i localitzar el major nombre possible d'integrants de l'organització amb funció d'intermediaris o encarregats de llogar bot, que estaven obstaculitzant el normal funcionament de la web de l'administració pública.

Després de l'anàlisi de la informació obtinguda fins al moment es va posar en marxa una nova fase d'investigació que ha culminat amb la detenció de 69 persones de l'organització criminal en les localitats de Madrid, Albacete, Alacant, Almeria, Badajoz, Barcelona, Biscaia, Burgos, Cadis, Còrdova, Balears, Marbella, Múrcia, Tarragona, Tenerife, Toledo i València. Els arrestats són considerats presumptes responsables dels delictes de pertinença a organització criminal i danys informàtics. Així mateix, hi ha un total de 25 investigats no detinguts en les províncies de Madrid i Cadis.