En dos operacions de la Policia Nacional en coordinació amb INTERPOL i autoritats paraguaianes

Desarticulades a Espanya i Paraguai dos organitzacions criminals dedicades a la tracta de dones per a la seua explotació sexual

Les víctimes eren captades en Paraguai i prostituïdes en pisos de cites de la Corunya i Còrdova en condicions pròximes a l'esclavitud

Hi ha 7 dones alliberades a Espanya i 14 persones han sigut arrestades, 10 en el nostre país i 4 en Paraguai. Entre els detinguts es troba un conegut cantant paraguaià

27/04/23

Agents de la Policia Nacional, en dos operacions coordinades amb INTERPOL i les autoritats paraguaianes, han desarticulat sengles organitzacions criminals assentades a Espanya i Paraguai dedicades, presumptament, a la tracta de dones amb finalitats d'explotació sexual. Les víctimes, dones vulnerables captades principalment en Paraguai, eren prostituïdes en pisos de cites de la Corunya i Còrdova en condicions pròximes a l'esclavitud. S'ha alliberat a set dones a Espanya i s'han efectuat 14 detencions, 10 en el nostre país i quatre més en Paraguai, entre els quals es troba un emergent i conegut cantant paraguaià.

Les dos organitzacions, desmantellades en dos operatius policials diferents, eren independents i no tenien vinculació entre si, no obstant açò el seu modus operandi comptava amb molts elements en comú. La majoria de les víctimes, dones jóvens en situació de vulnerabilitat i necessitat econòmica, eren captades en el seu país d'origen, Paraguai, a través de xarxes socials o contactes assentats en aquell país. Una vegada convençudes mitjançant l'engany, facilitaven el seu viatge a Espanya amb la fi última de sotmetre-les a explotació sexual.

Tots dos entramats s'encarregaven de proporcionar a les dones tot el precís per al desplaçament, adquirint els bitllets d'avió i proporcionant els mitjans necessaris per a burlar els controls policials en els aeroports. Ja a Espanya, eren arreplegades per membres dels entramats i traslladades als diferents pisos que regentaven.

Condicions d'esclavitud

Els gastos del viatge generaven a les víctimes deutes amb les organitzacions que havien de saldar exercint la prostitució baix unes condicions que s'acostaven a l'esclavitud. Controlades a través de càmeres de video vigilància instal·lades en els pisos, havien d'estar disponibles 24 hores al dia els set dies de la setmana, no podien triar ni rebutjar a cap client ni tipus de servici, no tenien llibertat per a decidir en quin moment eixir al carrer, i dels beneficis obtinguts pel seu treball només rebien un percentatge.

Un altre element comú dels grups desarticulats era utilitzar diferents webs de contactes sexuals per a publicitar els servicis de les víctimes, en els anuncis de les quals apareixien telèfons que només eren atesos per membres de les organitzacions.

Les xarxes no es lucraven únicament de l'exercici de la prostitució, sinó que també es dedicaven a la venda de substàncies estupefaents i medicaments per a la disfunció eréctil als clients que ho demandaven. Els beneficis que obtenien per estes activitats eren invertits en l'adquisició de béns en tots dos països.

Dos operacions policials

Les dos organitzacions han sigut desarticulades en dos operacions policials diferents que han comptat amb la coordinació de la Fiscalia contra la Tracta d'Éssers humans de Paraguai i el Ministeri Fiscal espanyol a través del Punt de Contacte de la Xarxa contra la Tracta de Persones i Trànsit Il·lícit de Migrants de l'Associació Iberoamericana de Ministeris Públics.

La primera operació s'ha desenvolupat a Còrdova, amb quatre dones alliberades i quatre persones detingudes, i en la ciutat paraguaiana d'Asunción, en la qual dos persones més han sigut arrestades. El segon operatiu policial s'ha desplegat en la província de la Corunya, amb tres dones alliberades i sis detinguts, i novament en la ciutat d'Asunción, on s'ha arrestat a dos persones més, sent una d'elles un conegut i emergent cantant paraguaià.

En els huit registres domiciliaris realitzats en les dos operacions s'ha intervenut, entre altres objectes, 19.700 euros en efectiu, xecs al portador per valor de 63.000 euros, 35 títols de propietat de béns immobles i vehicles, sis rellotges de luxe, sis vehicles, 24 telèfons mòbils i 27 dosis de cocaïna.

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.