Víctimes en 16 províncies

La Policia Nacional deté a un home per assetjar sexualment a 25 jóvens d'entre 14 i 21 anys a través de xarxes socials

La investigació es va iniciar al desembre de 2020 arran d'una denúncia interposada per una menor de 14 anys en la ciutat de Valladolid

L'anàlisi dels terminals telefònics de l'arrestat va permetre localitzar a 24 víctimes a les quals exigia, baix amenaces, 100 fotografies d'índole sexual cada tres dies

L'assetjament va provocar intencions autolíticas en alguna de les víctimes i que totes elles hagueren de rebre tractament psicològic

22/04/23

Agents de la Policia Nacional han detingut a un home que va assetjar sexualment a través de xarxes socials a jóvens d'entre 14 i 21 anys de 16 províncies espanyoles. La investigació, denominada “Ganímedes”, es va iniciar al desembre de 2020 arran d'una denúncia interposada per una menor de 14 anys en la ciutat de Valladolid. L'assetjament va provocar intencions autolíticas en alguna de les víctimes i que totes elles hagueren de rebre tractament psicològic.

La investigació es va iniciar al desembre de 2020 després d'una denúncia rebuda en la Comissaria de Districte de les Delícies de Valladolid, una menor de 14 anys acompanyada per la seua mare relate que va interactuar amb un usuari d'una coneguda xarxa social, molt utilitzada per menors d'edat, que es feia passar per un reeixit jove empresari, qui després d'embabucar a la menor va començar a sol·licitar-li arxius de contingut sexual. Una vegada que la menor es va negar a seguir enviant vídeos i fotografies sexuals, el ciberdepredador la va amenaçar amb difondre els arxius que posseïa al seu entorn familiar.

Les primeres perquisicions van permetre corroborar les dades denunciades i que el presumpte autor era conscient de l'edat de la menor. Després de mesos d'investigacions es va aconseguir identificar i localitzar al presumpte autor en una localitat de la província de Sevilla, on va ser arrestat després de dur-se a terme una entrada i registre en el seu domicili on es van intervendre dos dispositius electrònics. Per tals fets es va posar a disposició judicial a l'arrestat com a presumpte autor dels delictes de corrupció de menors, producció de material pornogràfic infantil i amenaces.

Agents especialitzats en ciberdelinqüència de Valladolid, van sol·licitar autorització judicial per a l'extracció d'informació i anàlisi dels dos telèfons mòbils intervenuts així com l'accés i anàlisi del perfil anònim que utilitzava en la xarxa social per a embabucar a les seues víctimes. L'anàlisi forense dels dispositius es va perllongar durant un any a causa de la dificultat que va suposar recuperar informació d'un dels terminals en trobar-se inutilitzat.

L'anàlisi dels agents va permetre detectar que, través d'aplicacions de xat o xarxes socials freqüentades per adolescents, l'arrestat buscava víctimes molt jóvens -de 13 a 22 anys- sense importar-li si es tractava de menors d'edat.

Per a contactar amb les víctimes utilitzava dades fictícies amb la finalitat d'ocultar la seua verdadera identitat i es presentava com un jove empresari, embabucant a les seues víctimes utilitzant com a reclam una oferta de treball com a acompanyant d'esdeveniments, oferint-los diners -uns 5.000 euros al mes- més el que denominava “capritxos” que consistien en telèfons mòbils d'alta gamma o complements de moda.

Exigia que havien d'enviar-li 100 fotos cada tres dies

Una vegada seduïdes les seues víctimes, els demanava arxius de contingut sexual que elles li manaven, arribant en alguns casos, si eren reticents o es negaven, a pressionar-les i coaccionar-les de diverses formes si no seguia les seues instruccions. Els investigadors van detectar que la quantitat d'arxius que havien de remetre a l'investigat rondaven les 100 fotos cada tres dies, la qual cosa portava a les menors a un alt nivell d'estrés si volien aconseguir aquesta xifra.

S'han identificat un total de 25 víctimes, de 13 a 22 anys, residents en diferents punts d'Espanya -Madrid, Barcelona, Sevilla, València, la Corunya, Tenerife, Las Palmas, Mallorca, Càceres, Toledo, Pontevedra, Badajoz, Còrdova, Jaén, Burgos i Zamora-, de les quals 15 són menors d'edat i la resta tenen entre 18 i 22 anys.

Després de sol·licitar col·laboració a les plantilles policials del lloc de residència de les víctimes, es va prendre declaració a totes les elles reconeixent-se en les imatges d'índole sexual recuperades i sentint-se enganyades, ocasionant-los una gran angoixa els ardits i pressió exercides per l'investigat. Diverses de les víctimes han necessitat tractament psicològic, ocasionant en alguna d'elles ansietat i trastorns del somni arribant diverses d'elles a autolesionar-se.

A causa dels nous fets imputats a l'home arran de l'anàlisi efectuada així com a la identificació d'altres 24 noves víctimes es va procedir el dia 18 d'abril del 2023 a la detenció de nou del ciberacosador en col·laboració amb el Grup de Delictes Tecnològics de Sevilla, passant este a la disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de Guàrdia de Carmona que va decretar la seua llibertat amb càrrecs.