Operació conjunta de la Policia Nacional i Agència Tributària

Detingudes dos persones per la seua presumpta implicació en un delicte de contraban de material de defensa destinat a Rússia

Les detencions s'han dut a terme en les localitats d'Irun i Ondarribia (Guipúscoa)

Una de les detingudes seria el cap d'un entramat empresarial internacional dirigit des d'Espanya dedicat al trànsit il·lícit de material de defensa

05/04/23

Agents de la Policia Nacional i del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han detingut en les localitats guipuscoanes d'Irun i Ondarribia a dos persones de nacionalitat russa i ucraïnesa per la seua presumpta participació en un delicte de contraban de material de defensa.

La investigació es va iniciar al juny de 2021 quan els agents van tindre notícies de la presència a Espanya d'un matrimoni de nacionalitat ucraïnesa que estaria dirigint des d'una empresa espanyola, una cadena de subministrament de material aeronàutic militar, eludint els controls establits per la legislació vigent en eixa matèria i, per tant, cometent un delicte de contraban.

Delictes relatius al trànsit il·lícit de materials de defensa i tecnologies de doble ús

Entre les funcions que exercix la Comissaria General d'Informació de Policia Nacional es troba la investigació dels delictes relatius al trànsit il·lícit de materials de defensa i tecnologies de doble ús, des del marc de referència dels reglaments de control comunitaris i dels embargaments internacionals.

Per la seua part, la Direcció Adjunta de Vigilància Duanera, del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, dins de les seues competències per al descobriment, persecució i repressió dels actes i infraccions de contraban, exercix  entre altres funcions, la fiscalització de les operacions de comerç internacional.

En l'escenari actual de guerra a Ucraïna, les cadenes de subministrament de la indústria militar russa s'han vist greument danyades per l'aplicació del Reglament (UE) 833/2014 del Consell, relatiu a mesures restrictives motivades per accions de Rússia que desestabilitzen la situació a Ucraïna i el seu posterior reforç a conseqüència de la invasió russa de febrer de 2022.

L'entramat sobre el qual s'ha intervenut estava dissenyat per al subministrament d'equipaments militars del sector aeronàutic. L'operació es va desencadenar en l'intent d'evitar la imminent eixida des de territori europeu d'un enviament de cristalls per a cabines d'avions militars.

L'anàlisi de les operacions va fer emergir un entramat que havia dissenyat una sofisticada enginyeria duanera, a nivell internacional, per a realitzar operacions en les quals es declarava que la destinació de les mercaderies eren països no sotmesos a embargament, sent realment Rússia la seua destinació final.

Com a conseqüència de la intervenció dels agents s'han materialitzat dos detencions i els consegüents registres domiciliaris, en els quals s'ha intervenut documentació física i efectes informàtics, a més de dos vehicles d'alta gamma.

L'operació ha sigut desenvolupada de forma conjunta per la Comissaria General d'Informació, la Direcció Adjunta de Vigilància Duanera i la Brigada Provincial d'Informació de Sant Sebastià, baix la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número Cinc de l'Audiència Nacional i de la Fiscalia Anticorrupció.

La investigació continua oberta a fi d'acreditar altres operacions comercials il·legals d'eixa mateixa naturalesa ja efectuades asi com les que estigueren en marxa i procedir a la plena identificació, localització i detenció d'altres individus implicats en estos fets.

El Jutjat Central número cinc de l'Audiència Nacional va decretar l'ingrés a la presó d'un dels detinguts.