En col·laboració amb les autoritats de Geòrgia

La Policia Nacional desarticula una organització criminal itinerant liderada per “Lladres en Llei” dedicada a la comissió de robatoris en domicilis

S'ha detingut a un total de 25 persones a Madrid als quals se'ls imputa la comissió d'almenys 14 robatoris amb força en domicilis per tot el territori nacional

Durant els set registres que s'han dut a terme s'han intervenut 32 rellotges d'alta gamma, 259 joies, 79 aparells electrònics, roba i complements, instruments musicals i diners en efectiu

Comptaven amb una àmplia infraestructura logística. Marcaven les portes de les vivendes amb testimonis de plàstic o fils imperceptibles i posteriorment tractaven d'esbrinar si els habitants estaven dins quan tornaven per a dur a terme els robatoris

18/02/23

Agents de la Policia Nacional en una operació que ha comptat amb la col·laboració de les autoritats de Geòrgia, han desarticulat una organització criminal transnacional de nacionalitat georgiana liderada per “Lladres en Llei”, dedicada presumptament a la comissió de robatoris amb força en domicilis. S'ha portat detingut a 25 persones que integraven l'organització, assentada en la província de Madrid, autors de la comissió de desenes de robatoris per tot el territori nacional. Intervenent-se gran quantitat de joies, rellotges de luxe de conegudes marques, aparells electrònics, ulleres de sol, instruments musicals, diners, sabates i bosses de luxe. Així com ganzúas per a facilitar l'obertura de portes i documentació falsificada.

La investigació es va iniciar el passat any 2022 quan els agents van conéixer de l'existència d'una cèl·lula itinerant dedicada a la comissió de robatoris en domicilis en la comunitat de Madrid i que presumptament estarien implicats en robatoris comesos en la zona d'Alcobendas i en diversos districtes de la ciutat de Madrid.

Els investigadors van poder detectar que l'organització destacava per la seua potent estructura criminal, molt jerarquitzada, compartimentada i amb codis de conductes ferris per a protegir al seu líder, la qual cosa li convertia en una organització impermeable a l'acció policial, en reestructurar-se immediatament si algun integrant era detingut sense que afectara a la seua activitat.

Per a dur a terme els robatoris, se subdividien en grups operatius, conformats entre dos i cinc persones, cadascun d'ells amb un responsable, assentant-se temporalment en un país fent ús d'una extensa xarxa logística, que arribava a subministrar-los documents falsificats de diversos països per a evitar ser identificats, així com pisos francs llogats per testaferros que els permetia una gran mobilitat.

Es va comprovar que l'organització estava estructurada en diverses xarxes i que posseïen en Alcobendas i Madrid diversos domicilis que eren usats per a allotjar als membres de l'organització que arribaven d'altres parts d'Espanya i d'Europa, als quals es proporcionava telèfons i els domicilis susceptibles de ser assaltats.

Marcadors de plàstic, bumping, impresioning o magic key

La forma en la qual planificaven els assalts consistia en una primera fase de tempteig en diferents finques i edificis, mitjançant la col·locació de marcadors de plàstic o fils invisibles. Posteriorment després de comprovar que la vivenda es trobava deshabitada en eixe moment, duien a terme els robatoris, preferiblement a la nit o els caps de setmana, i especialment durant els períodes vacacionals d'estiu, Setmana Santa i Nadal, aprofitant que els pisos estaven buits.

Per a dur a terme els assalts es desplaçaven diversos membres de l'organització, un d'ells vigilava des de fora mentre la resta accedia a la vivenda emprant ganzúas per a l'obertura de portes o altres mètodes com el bumping, l'impresioning o la magic key.

Un tercer graó de l'organització seria la xarxa de receptadores, que s'encarregaven de donar eixida als objectes robats enviant els beneficis procedents dels robatoris, a través d'empreses remesadoras de diners, a altres països de manera constant que rebien altres membres de l'entramat criminal.

Una vegada que els agents van recopilar tota la informació, es van dur a terme set registres en domicilis i es va detindre als 25 integrants de l'organització als quals se'ls imputa presumptament la participació en almenys 14 robatoris en vivendes. Durant els registres s'han intervenut 32 rellotges d'alta gamma, 259 peces de joieria –penjants, polseres, anells, pendents i pedres precioses-, 79 aparells electrònics –telèfons mòbils, tauletes electròniques, ordinadors portàtils i dispositius de memòria-, roba i complements de luxe així com instruments musicals. La investigació continua oberta i no es descarten futures detencions d'altres membres de l'estructura criminal.