Cinc detinguts en la província de Barcelona

La Policia Nacional desarticula un grup criminal que explotava sexualment a dones a Catar, Països Baixos i Austràlia

Les dones eren captades a través de xarxes socials amb ofertes de treball enganyoses relacionades amb la prostitució de luxe i diverses d'elles van ser agredides sexualment i robades pels seus clients

La investigació policial va començar gràcies a una denúncia rebuda en el correu electrònic trata@policia.es del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual

14/01/23

Agents de la Policia Nacional han detingut a cinc persones en la província de Barcelona i han desarticulat un grup criminal dedicat, presumptament, a l'explotació sexual de dones a Catar, Països Baixos i Austràlia. Les víctimes eren captades a través de xarxes socials on es publicaven ofertes de treball amb condicions molt beneficioses en l'àmbit de la prostitució de luxe que finalment resultaven ser, en gran mesura, falses. Diverses de les dones explotades van arribar a patir agressions sexuals i robatoris per part de clients.

La investigació policial va començar gràcies a una denúncia rebuda en el correu electrònic trata@policia.es, una de les ferramentes, al costat de la línia telefònica 900 10 50 90, amb les quals explica el Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'este tipus de delictes.

Arran de la informació rebuda, i després de nombroses indagacions, els agents van poder constatar l'existència d'una organització criminal, assentada en la província de Barcelona i en Ámsterdam (Països Baixos), que es dedicava a captar dones i traslladar-les a llocs com Doha (Catar), Ámsterdam, Austràlia, o ciutats espanyoles com Eivissa, per a oferir els seus servicis sexuals.

Les víctimes que viatjaven fora d'Espanya eren instruïdes perquè creuaren les fronteres simulant ser turistes, i fins i tot eren inscrites en cursos de formació perquè accediren amb el visat d'estudiant. Prèviament entregaven a l'organització un àlbum fotogràfic a fi que publicaren les seues imatges en diferents pàgines web dedicades a l'oferta de servicis sexuals.

Durant la captació, l'entramat criminal prometia a les dones unes condicions econòmiques i personals molt avantatjoses que finalment no es corresponien amb les oferides. Així, eren sotmeses a un ferri control físic, les obligaven a estar disponibles les 24 hores del dia i eren controlades a través de càmeres de video vigilància en les cases de cites, arribant a ser sancionades econòmicament si les citades càmeres es desconnectaven.

Agressions sexuals i robatoris


En la ciutat de Qatar de Doha les víctimes eren allotjades en apartaments turístics reservats per l'organització i percebien només un 50% dels diners acordats. Diverses d'elles van ser agredides sexualment i van patir robatoris per part d'alguns clients, quedant completament desemparades en el país que van aconseguir abandonar gràcies a l'ajuda d'amics o familiars.
D'altra banda, les dones enviades a Ámsterdam eren controlades per un membre de l'organització situat en eixa ciutat, que s'encarregava d'arreplegar-les en l'aeroport, traslladar-les a la casa de cites en la qual havien de prestar els servicis sexuals, recaptar periòdicament el benefici obtingut i fins i tot amenaçar-les en cas que es plantejaren abandonar la casa.

L'operació policial ha finalitzat amb l'entrada i registre en dos domicilis de la província de Barcelona on s'ha intervenut abundant documentació relacionada amb els delictes investigats, llibretes de comptabilitat dels servicis realitzats per les víctimes, documentació fraudulenta utilitzada per membres de l'organització, agendes telefòniques, divers material informàtic i 85 grams d'haixix.