Grande-Marlaska destaca la “gran obra col·lectiva” que suposa la Policia Nacional en el 199 aniversari de la seua creació

El ministre de l'Interior ha presidit a Madrid l'acte commemoratiu pel 199 aniversari de la Policia Nacional

A l'acte han assistit, entre altres autoritats, el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, la sotssecretària del Ministeri de l'Interior, Isabel Goicoechea, el director general de la Policia, Francisco Pardo, i el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo

Este acte suposa el pas previ a la celebració del bicentenario de la Policia Nacional, que tindrà lloc en 2024

13/01/23

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha presidit este divendres a Madrid l'acte de celebració pel 199 aniversari de la Policia Nacional i ha destacat “la gran obra col·lectiva” que és el cos

Acompanyat, entre altres autoritats, del secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, la sotssecretària del Ministeri de l'Interior, Isabel Goicoechea, el director general de la Policia, Francisco Pardo, i el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, el ministre de l'Interior ha destacat que la Policia Nacional “manté el mandat constitucional de garantir a la ciutadania el ple i lliure exercici dels seus drets en un àmbit de seguretat integral”.

A més, ha recordat els esforços dels últims anys per tindre “més policies, amb més mitjans i millor formats”, per a consolidar l'evolució de la Policia “en un cos modern i innovador, amb la visió estratègica que demanda el seu perfil urbà”.
Durant la celebració de l'acte s'ha concedit l'ingrés en l'Orde del Mèrit Policial a membres de la Policia Nacional i s'ha procedit a la imposició de condecoracions. A més, també ha tingut lloc un moment d'homenatge i record als policies morts en acte de servici.

“El vostre ferm compromís és defendre la vida, garantir la seguretat, protegir el lliure exercici dels drets i llibertats de tots, treballar a favor de la pau i la convivència i protegir als més vulnerables, sense oblidar a ningú, sense deixar a ningú arrere”, ha destacat el ministre davant els agents.
En l'acte també ha sigut presentat el logotip oficial del bicentenario de la Policia Nacional, que tindrà lloc l'any 2024 i que ha sigut declarat esdeveniment d'excepcional interés públic. El logotip ha sigut dissenyat per policies i integra quatre símbols fonamentals: l'escut de la Policia Nacional, l'ensenya nacional i dos elements que representen el 200 aniversari i la intemporalidad de la missió de la Policia Nacional.


CREACIÓ DE LA POLICIA NACIONAL


La Policia Nacional va sorgir en 1824 amb la creació, baix el regnat de Fernando VII, de la Policia General del Regne mitjançant la Real Cèdula de 13 de gener. Anteriorment, durant l'anomenat Trienni Constitucional (1820-1823), també s'havia elaborat un projecte de cos policial “destinat a la seguretat de les persones i béns i la conservació de l'orde públic”, però es va frustrar a causa de la intervenció militar francesa dels “Cent Mil Fills de Sant Luis” i la restauració de la monarquia absolutista.

El 13 de gener de 1824 es considera la data fundacional de la Policia Espanyola, en clau de modernitat. La Real Cèdula fa una doble classificació del personal policial. D'una banda estaven els professionals, integrats pel mateix superintendente general, el secretari, el tresorer, els comissaris de caserna i els celadores de barri i de portes. I per un altre, els semiprofesionales formats pels anomenats alcaldes de barri.