Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Intervenut en la badia de Cadis un veler carregat amb més de quatre tones d'haixix amb destinació a Sud-amèrica

L'embarcació va eixir cap a la costa occidental de Marroc per a carregar la droga, retornant després a aigües espanyoles a causa del mal temps

S'ha detingut als dos tripulants del veler de nacionalitat britànica, que va ser abordat després de ser auxiliat durant un temporal

27/12/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, i que ha comptat amb la participació de la National Crime Agency del Regne Unit, han intervenut més de quatre tones d'haixix en l'interior d'un veler britànic en la badia de Cadis. L'embarcació va partir cap a la costa occidental de Marroc per a carregar la droga, havent de retornar a aigües espanyoles a causa de les condicions meteorològiques.

L'operació s'ha desenvolupat en el marc de la cooperació internacional contra el trànsit d'estupefaents, a través del Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic (MAOC-N), òrgan europeu de control en l'Atlàntic d'embarcacions sospitoses. En este àmbit, les autoritats britàniques van alertar de la presència d'un veler sospitós que podria trobar-se en les costes espanyoles. Les investigacions van permetre esbrinar que l'embarcació anava a ser utilitzada per a carregar en Marroc una gran quantitat d'haixix per a ser transportat posteriorment a Sud-amèrica.

En eixe moment van començar les investigacions per a detectar la presència de l'embarcació en les costes andaluses, sent finalment localitzada per funcionaris de la Unitat de Vigilància Duanera de Cadis en Port Amèrica, un dels ports esportius d'esta localitat.

Una vegada localitzat el veler, es va iniciar el dispositiu de vigilància i control dels possibles moviments del vaixell, que va eixir de Cadis cap a la costa occidental de Marroc per a carregar la droga, tornant després cap a aigües espanyoles a causa del mal temps en l'estret de Gibraltar.

Cridada d'auxili i abordatge

Quan l'embarcació es va acostar a la badia de Cadis per a intentar refugiar-se del temporal, aprofitant la telefonada que van fer els seus tripulants a Salvament Marítim perquè se'ls prestara ajuda, el patruller de Vigilància Duanera ‘Milano II' es va servir del factor sorpresa per a acostar-se i abordar l'objectiu sospitós, observant en el seu interior nombrosos embalums d'arpillera i ràfia dels comunament utilitzat per al transport d'esta classe d'estupefaents.

Una vegada auxiliats i traslladada l'embarcació al port de Cadis, es va detindre als seus dos tripulants i es va dur a terme el corresponent registre, localitzant-se 130 embalums que contenien uns 4.400 quilos de resina d'haixix.

Tant els detinguts, amb l'embarcació intervenuda i la droga confiscada han sigut posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de Cadis. La investigació continua oberta pel que no es descarta que es produïsquen noves detencions.