Operació en diverses localitats de la província de Barcelona

La Policia Nacional desmantella cinc macroplantaciones destinades al cultiu massiu de marihuana

L'organització emprava alta tecnologia i complexos sistemes d'enginyeria elèctrica per a impedir la detecció de la defraudació del fluid elèctric generat, a més de posar en perill les propietats confrontants a causa de l'alt risc d'incendi

S'ha detingut a 14 persones en diverses localitats de la província de Barcelona i s'han dut a terme nou registres en la mateixa província –quatre naus industrials i cinc domicilis- en els quals s'han intervenut més de 4.000 plantes de marihuana, diners en efectiu i nombrós material per a la il·lícita activitat

Una Policia caminant entre una plantació de marihuana

04/12/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal amb el desmantellament de cinc macroplantaciones destinades al cultiu massiu de marihuana. Han sigut arrestades 14 persones a les quals se'ls imputen els delictes de trànsit de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric. L'organització, assentada en la província de Barcelona, es dedicava al cultiu i posterior venda de grans partides de marihuana i utilitzava sofisticats sistemes d'enginyeria elèctrica per a eludir possibles accions policials.

La investigació es va iniciar en 2021 quan els investigadors van detectar que la presència de diverses persones que, presumptament, donaven cobertura a una organització criminal d'origen albanés dedicada al trànsit d'estupefaents per al seu assentament a Catalunya.

Després de diverses perquisicions, els agents van detectar que el principal intermediari era un ciutadà amb alts coneixements en el sector immobiliari, qui previ cobrament d'una comissió, ajudava a esta xarxa criminal a assentar-se a Espanya. Per a açò els dotava de la logística i infraestructura necessària, arrendant diferents naus situades en polígons aïllats, on conreaven marihuana de forma massiva que posteriorment distribuïen en diferents països d'Europa.

Utilitzaven sofisticats sistemes electrònics per a passar inadvertits

Per al manteniment d'estes plantacions de marihuana, els detinguts necessitaven una gran quantitat de fluid elèctric, el qual obtenien de manera il·lícita. Aquesta defraudació l'ocultaven mitjançant un sofisticat sistema d'enginyeria elèctrica que dificultava la investigació policial, posant al mateix temps en perill les propietats confrontants per l'alt risc d'incendi d'estes instal·lacions.

Amb estes mesures, segons els investigadors, haurien passat inadvertits durant els últims anys fins que, després d'un any d'investigació, els agents van dur a terme nou entrades i registres en naus i domicilis dels investigats, repartits per diverses localitats de la província de Barcelona.

Entre els efectes intervenuts es troben més de 4.000 plantes de marihuana, més de 10.000 euros en efectiu, sis terminals mòbils, documentació variada i nombrós material que utilitzaven en les plantacions com a ventiladors, aires condicionats, filtres i extractors.

Durant la investigació s'ha detingut a 14 persones pertanyents tant a l'organització trasnacional dedicada al cultiu i trànsit de marihuana, com als facilitadors de mitjans perquè realitzaren la instal·lació del cultiu.