En col·laboració amb EUROPOL i autoritats d'I.I.O.O.

La Policia Nacional deté a 175 persones i desarticula una organització criminal dedicada al trànsit il·legal de migrants procedents d'Índia i Nepal

§   L'organització desmantellada, composta per 16 persones, afavoria l'entrada i permanència a Espanya dels migrants així com el seu trànsit cap a altres països, principalment Mèxic, sent la seua destinació final Estats Units §   La xarxa cobrava fins a 30.000 euros a cada migrant, als quals també proporcionava documentació falsa per a eludir els controls policials aeroportuaris   §   S'estima que durant enguany l'entramat criminal hauria  facilitat el trànsit il·legal de més de 450 persones i proporcionat més de 500 documents falsos §   Amb el dispositiu policial desplegat s'ha evitat el trasllat imminent de 33 migrants que vivien amuntegats en diversos “pisos pastera” de Madrid

12/11/22

 

12-novembre-2022.- Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb EUROPOL i autoritats d'I.I.O.O., han desarticulat una organització criminal dedicada al trànsit il·legal de migrants i a la falsedat documental, arrestant a un total de 175 persones. La xarxa desmantellada en la província de Madrid, composta per 16 persones, afavoria l'entrada i permanència a Espanya de migrants en la seua majoria d'origen indi i nepalés, així com el trànsit cap a altres països, principalment Mèxic, sent Estats Units la destinació final. Cobraven fins a 30000 euros a cada migrant, als quals també proporcionaven documentació falsa per a eludir els controls policials aeroportuaris. Així, s'estima que durant enguany l'organització hauria facilitat el trànsit il·legal de més de 450 persones i proporcionat més de 500 documents falsos. Amb el dispositiu final desplegat pels agents s'ha frustrat el trasllat imminent de 33 migrants que vivien amuntegats en diversos “pisos pastera” de Madrid.

 

La investigació policial va sorgir arran de la detecció en l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barreges d'un increment substancial de ciutadans originaris de la regió l'Hindustan que intentaven volar a Mèxic amb documentació falsificada. Eixa dada, juntament amb informació facilitada per autoritats d'I.I.O.O. que alertava d'un important augment de ciutadans d'eixa regió asiàtica que pretenien entrar en territori nord-americà des de Mèxic procedents del nostre país, va posar als agents després de la pista de l'organització criminal.

 

Macro xarxa internacional

 

Després de nombroses gestions i perquisicions, els investigadors van concloure que l'entramat desarticulat formava part d'una macro xarxa criminal d'estructura internacional especialitzada en el trànsit il·legal d'immigrants, amb organitzacions repartides pels diferents països que conformaven el cicle migratori: Índia i Nepal com a països d'origen, diversos països europeus i Mèxic com a països de trànsit, i Estats Units com a país de destinació. Al seu torn, la xarxa també es dedicava a l'elaboració, trànsit i distribució de documents falsos de diferent índole.

 

La ruta migratòria empleada pels traficants discorria per dos continents, Àsia i Europa. El punt de partida era Índia i Nepal, països d'origen de la majoria de migrants, on les organitzacions s'encarregaven del seu trasllat via aèria a països europeus, principalment Sèrbia. Des d'allí creuaven per via terrestre a Romania per a després passar per països com Hongria, Àustria, Itàlia i França fins a arribar finalment a Espanya. 

 

Amuntegats en “pisos pastera”

 

L'organització assentada en el nostre país constituïa l'últim pas del periple europeu i el punt de partida cap al continent americà, i comptava amb infraestructura i mitjans per a açò.  Disposava de vehicles per a arreplegar als migrants a la seua entrada a territori espanyol i traslladar-los als “pisos pastera” que posseïen en la ciutat de Madrid, on els ocultaven en condicions d'amuntegament i insalubritat fins a organitzar la seua eixida cap a Mèxic. Els traficants arribaven a retirar-los la documentació i fins i tot els facilitaven drogues de síntesis i psicotrópicos.

 

En col·laboració amb altres cèl·lules criminals establides a Turquia i Grècia, la xarxa desmantellada s'encarregava d'elaborar i proveir als migrants de documents falsos, principalment permisos de residència i visats de països europeus i països Schengen, per a eixir des de l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barreges cap a Mèxic. També utilitzaven documents d'identitat, passaports i permisos de residents legals amb els quals, per mitjà del conegut mètode “look alike”, els migrants es feien passar pels verdaders propietaris sobre la base de la semblança física existent.

 

159 detinguts en l'Aeroport de Madrid

 

Al llarg dels deu mesos que ha durat la investigació, els agents han procedit a la detenció de 159 persones en l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barreges per delicte de falsedat documental i han confiscat 168 documents falsos. A més, durant l'operatiu final desenvolupat en la ciutat de Madrid, s'ha dut a terme l'entrada i registre en cinc domicilis i inspeccionat dos establiments en els quals s'ha arrestat a 16 persones més, als quals se'ls imputen delictes de pertinença a organització criminal, afavoriment de la immigració il·legal i falsedat documental. En els registres s'han confiscat 6.310 euros, 450 dòlars, un vehicle, 28 documents presumptament falsos, 11 taps per a falsificar segells d'entrada i eixida d'aeroports, diversos dispositius electrònics i nombrosa documentació rellevant per a la investigació.