Cinc dies en els quals han mantingut encontres amb agents especialitzats de la Policia Nacional

Especialistes en gestió fronterera de Colòmbia i Equador visiten Espanya per a intercanviar coneixement contra el crim organitzat

Sis especialistes en gestió fronterera de Colòmbia i sis d'Equador han conegut de primera mà amb els seus homòlegs espanyols com es lluita contra el delicte en l'Operació Passe de l'Estret, l'Operació Minerva i el port d'Algesires, entre uns altres

L'ús de noves tecnologies per a l'augment de la seguretat en les fronteres ha sigut un dels punts forts de l'agenda de cinc dies

La visita s'emmarca en un projecte europeu de cooperació internacional amb el qual la FIIAPP/Cooperació Espanyola i la Divisió de Cooperació Internacional de Policia Nacional posen a la disposició d'altres països el seu coneixement i experiència, així com el d'altres institucions espanyoles implicades en la matèria

Formació

09/09/22

Entre el dilluns 5 i el divendres 9, delegacions d'experts i expertes en fronteres procedents de Colòmbia i Equador han presenciat les labors contra la delinqüència transfronterera que realitzen agents especialitzats de la Policia Nacional de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres (CGEF), la Divisió de Cooperació Internacional (DCI) i la Subdirecció General de Logística i Innovació. Així mateix, les delegacions han acudit al Port d'Algesires per a conéixer de primera mà l'Operació Passe de l'Estret (OPE) i l'Operació Minerva de l'agència europea FRONTEX, entre els objectius de la qual es troba “contribuir a la lluita contra la delinqüència transfronterera, amb especial atenció al trànsit de persones i tracta d'éssers humans, al trànsit il·lícit de drogues o al trànsit il·lícit de vehicles, entre uns altres”. Finalment, en la visita a Tarifa, han pogut conéixer l'operativa de funcionament del port.

Esta visita,  que coincidix amb la setmana en la qual s'ha celebrat el Dia del Cooperant (8 de setembre), ha sigut organitzada per EUROFRONT, programa de cooperació finançat per la UE i gestionat conjuntament per la FIIAPP (Fundació Internacional i Iberoamericana d'Administració i Polítiques Públiques), l'IILA (Organizzazione Internazionale Italo-Llatinoamericana) i l'OIM  (Organització Internacional per a les Migracions). Este Programa compta amb la participació de funcionaris i funcionàries de la Policia Nacional espanyola, entre altres institucions.

 

Intercanvi directe de talent públic

 

Durant la visita a Algesires, l'inspector de la Policia Nacional i expert d'EUROFRONT, Víctor Alfredo Suárez, ha alertat sobre la situació global respecte al delicte transfronterer i instat a enfortir la cooperació: “la immigració il·legal i els delictes transfronterers connexos s'han convertit en un gran font d'ingressos per als grups criminals que operen este tipus d'il·lícits,  per la qual cosa és necessari crear espais de cooperació en els quals els diferents agents involucrats en el control migratori puguen intercanviar dades per a ser més eficients en la lluita contra estos fenòmens criminals”.

 

En paral·lel, els representants de Migracions de Colòmbia i Equador han compartit els reptes i estratègies dels seus respectius països quant a la prevenció del delicte transfronterer: 

 

En paraules d'Andrés Rodríguez, representant de la Divisió de Cooperació Internacional del Ministeri de Relacions Exteriors de Colòmbia, una de les principals necessitats de Llatinoamèrica en la lluita contra el crim transfronterer és el desenvolupament tecnològic: “Hem vist amb la UE com l'ús eficient de les tecnologia de la informació i comunicació els ha conduït, valga la redundància, a una eficàcia en la gestió policial i migratòria sobre la qual estem realment interessats a aprendre. Em pareix important realitzar una ronda d'innovació a Colòmbia respecte de l'assolit en l'espai Schengen, per a poder adaptar este coneixement a les nostres realitats conjuntament amb EUROFRONT”. 

 

Per la seua part,  María Soledad Córdova, Ambaixadora del Servici Exterior d'Equador, ha incidit també en esta idea d'aprenentatge bidireccional entre Llatinoamèrica i Europa: “En esta visita hem après sobre el grau d'unitat i coordinació de la UE, per exemple a través de l'Operació Minerva, i considere que Europa també pot aprendre de l'experiència binacional de l'Equador, tant amb Perú com amb Colòmbia,  sobre la manera en la qual busquem defendre a les víctimes del crim organitzat i reinserir-les en societat. .  

 

Una mirada regional per a abordar el delicte transfronterer

 

Este intercanvi de coneixements realitzat entre regions és part de la metodologia que implementa EUROFRONT. Este programa desenvolupa la seua acció amb set països socis en una dimensió nacional, però presta especial atenció a la promoció de la dimensió regional, facilitant el treball col·lectiu entre països, la producció de ferramentes comunes i el treball en aliances i xarxes supranacionals.

 

No és la primera activitat del programa que aprofundix en la qüestió de la lluita contra el delicte. Ja al juliol d'este mateix any, l'equip del programa es va desplaçar a Paraguai per a celebrar unes jornades contra el narcotràfic, en les quals es van elaborar una sèrie de recomanacions per a fer més eficients les investigacions contra este delicte i que seran publicades en les pròximes setmanes pels programes EUROFRONT, el PAcCTO  i COPOLAD. 

Sala