Detingut després d'un any d'investigació

La Policia Nacional deté a un cibercriminal dedicat a estafar a companyies de telefonia mòbil suplantant identitats

Actuava en la localitat de Torrejón d'Ardoz i zones limítrofes on rebia els terminals mòbils d'alta gamma per a després revendre'ls a terceres persones

El perfil de les identitats que suplantava era variat, arribant fins i tot a suplantar la identitat de persones mortes

L'estafa ascendix a més de 150.000 euros

30/08/22

Agents de la Policia Nacional han detingut a una persona a la qual se li imputa un delicte d'estafa i falsedat documental. L'encartat actuava en la localitat de Torrejón d'Ardoz i zones limítrofes, llocs on rebia els terminals mòbils d'alta gamma amb un preu en el mercat superior als 1.000 euros, per a després revendre'ls a terceres persones. El perfil de les identitats suplantades era variat, arribant fins i tot a suplantar la identitat de persones mortes.

La investigació es va iniciar a la fi d'agost 2021, quan es va detectar un volum ingent d'entrega de comandes de terminals de telefonia mòbil a Torrejón d'Ardoz i els seus voltants que responien al mateix patró il·lícit. 

El detingut materialitzava noves contractacions o canvis de portabilitat de línies telefòniques a nom de terceres persones a les quals els hauria suplantat la identitat. No seguia un perfil concret en l'elecció d'estes identitats, arribant fins i tot en ocasions a utilitzar la de persones mortes. Aquestes contractacions portaven aparellades en la majoria dels casos l'adquisició de terminals mòbils d'alta gamma, el preu de la qual en el mercat superaria els 1.000 euros, i eren obtinguts en modalitat de pagament ajornat. Tant els terminals com les línies quedaven finalment impagats al no existir els comptes bancaris aportats per l'autor. 

Emprava ferramentes d'edició d'imatge per a falsificar la documentació

El detingut falsificava, emprant ferramentes d'edició d'imatges, tota la documentació necessària per a formalitzar els contractes fraudulents que li habilitaven per a adquirir els terminals, localitzant-se en els registres Documents Nacionals d'Identitat, extractes de comptes bancaris i documents de l'Agència Tributària falsos. 

Els investigadors van poder comprovar que el presumpte autor era ple coneixedor del funcionament de les companyies de telèfon mòbil, realitzant les contractacions a través de canals telemàtics, telefonades telefòniques o Internet, indicant com a direccions d'entrega llocs despoblats o llocs on era impossible que s'entregaren les comandes, obligant així als repartidors dels mateixos a posar-se en contacte amb ell per a sol·licitar-li un nou punt d'entrega, arribant en ocasions utilitzar diverses localitzacions per a un mateix enviament. 

A l'hora de realitzar l'entrega de qualsevol comanda, el repartidor hauria de comprovar la identitat del destinatari, no realitzant aquesta entrega en cas de no poder contrastar-la. No obstant açò, com esta pràctica no és habitual, el detingut ha rebut paquets les dades dels quals de destinatari es corresponen amb 13 identitats diferents.