En una operació pionera, en col·laboració amb la Policia Nacional francesa

La Policía Nacional desmantela una organización que fabricaba drones y semisumergibles capaces de cruzar el Estrecho con hasta 200 kg de droga

Es la primera vez en la que se intervienen este tipo de vehículos acuáticos sin tripulación a bordo, que debían ser entregados a narcotraficantes franceses para el transporte de importantes cantidades de cocaína

Han sido detenidas ocho personas por delitos de tráfico de drogas y pertenencia a organización criminal y realizados ocho registros en las provincias de Málaga, Cádiz y Barcelona

Los arrestados construían drones de manera artesanal además de “caletear” otros medios de transporte por encargo, a todo tipo de organizaciones criminales nacionales e internacionales, en naves industriales de Castellar de la Frontera (Cádiz)

Se ha identificado a varios ciudadanos marroquíes y daneses que enviaban desde el sur de España importantes cantidades de hachís hacía el norte de Europa destinadas a organizaciones criminales de origen magrebí conocidas como Mocro-maffia

04/07/22

Agents de la Policia Nacional han desmantellat una organització presumptament dedicada al narcotràfic a mitja escala i a la fabricació de drons i semisumergibles capaços de creuar l'Estret amb una càrrega de fins a 200 kg. d'estupefaent a bord. Construïen de manera artesanal estos vehicles, a més de realitzar dobles fons o “caletear” altres mitjans de transport per a ocultar estupefaents, tenint per clients a tot tipus d'organitzacions criminals i realitzant la seua activitat des de diferents naus industrials de Castellar de la Frontera (Cadis). Han sigut detingudes huit persones en municipis de Cadis, Màlaga i Barcelona per delictes de trànsit de drogues i pertinença a organització criminal. I han sigut intervenuts 145 kg d'haixix, 8 kg de marihuana, 157.370 €, 10 vehicles i 6 drons de gran grandària amb fins a 12 motors i autonomia per a 30 km, en els huit registres practicats en les províncies de Màlaga, Cadis i Barcelona.

Es tracta de la primera ocasió en la qual s'han intervenut este tipus de vehicles, que operen baix l'aigua sense tripulació a bord, denominats vehicles submarins no tripulats o UUV (Unmanned Underwater Vehicle), coneguts com a "drons submarins". Concretament tres, dos d'ells en fase de fabricació i un pràcticament conclòs, que havien de ser entregats a narcotraficants francesos per al transport d'importants quantitats de cocaïna.

Proveïdors de bandes i màfies europees

Una vegada començada la investigació a l'abril del passat any i fruit de nombrosos seguiments i vigilàncies, es va constatar l'existència d'un grup l'activitat criminal del qual tenia com a clients a altres organitzacions delictives de tota índole. Els investigats construïen mitjans de transport artesanals enfocats a facilitar el seu objectiu delictual o realitzaven dobles fons o “caletas” en turismes o remolcs per a ocultar droga. Concretament elaboraven drons de gran grandària i capacitat de càrrega, així com semisumergibles no tripulats capaces d'albergar entre 150 i 200 quilos de càrrega. Entre altres usos, estos aparells podien permetre als narcotraficants transportar grans quantitats d'estupefaent de forma remota creuant l'Estret de Gibraltar.

Les perquisicions es van perllongar durant catorze mesos, temps en què es va esbrinar com estos individus prestaven servicis de caràcter logístic a tot tipus d'organitzacions criminals, arribant-se a detectar a clients de països com Itàlia, França o Dinamarca, o a membres d'altres bandes del territori nacional assentades a Catalunya, la Costa del Sol, el Camp de Gibraltar o Ceuta. Donat el caràcter internacional dels contactes que mantenien es va establir una estreta col·laboració amb la Policia Nacional francesa, ja que un important nombre d'estos vehicles amb dobles fons es dirigien, una vegada carregats amb droga, feia el país veí. A més, vinculats a esta operació s'ha pogut identificar a diversos ciutadans marroquins i danesos que estarien enviant des del sud d'Espanya importants quantitats d'haixix feia el nord d'Europa destinades a les organitzacions criminals d'origen magrebí conegudes com Mocro-maffia.

Els investigadors van detectar fins a 13 vehicles de diferent tipus als quals se'ls haurien practicat dobles fons per a ocultar i transportar drogues, alguns d'ells fabricats en l'interior de remolcs i capaços d'albergar fins a 800 quilos. S'han intervenut quatre d'estos vehicles, aconseguint l'aprehensió de 145 quilograms d'haixix i 8 de marihuana. En concret un d'estos transports va ser interceptat quan es dirigia cap a Dinamarca a bord d'una grua amb la intenció d'evitar possibles controls policials, amb 218 tauletes d'haixix en l'interior d'una “caleta”. 

Drons amb 30 quilòmetres d'autonomia 

L'operació va concloure amb la detenció d'huit persones a Ceuta (1), Màlaga (2) i Cadis (5) i la realització d'huit registres en domicilis i naus industrials en diferents municipis de les tres citades províncies, on s'han intervenut importants summes de diners en efectiu que ascendixen a 157.370 euros, 10 vehicles i sis drons proveïts amb fins a dotze motors i amb una autonomia de més de 30 quilòmetres, ascendint el seu valor a més de 50.000 euros.

Sis dels detinguts, als quals se'ls imputen delictes de trànsit de drogues i de pertinença a organització criminal, han ingressat a la presó provisional.