Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Desarticulada una organització criminal que gestionava una fàbrica itinerant de producció clandestina de tabac

Disposaven d'una capacitat de producció de quasi 50.000.000 de cigarrets al mes i comptaven amb fortes mesures de seguretat com a inhibidors de freqüència i càmeres de videovigilancia

A més s'ha desmantellat la primera fàbrica il·legal de producció de filtres de cigarrets detectada a Espanya on s'han intervenut 20 tones d'acetat i la maquinària completa per a la seua fabricació amb capacitat per a elaborar 600.000 filtres per hora

S'ha detingut a cinc persones i s'han intervenut quasi 15.000.000 de cigarrets, maquinària per a les fases primària i secundària de fabricació, així com divers material emprat per a les labors del tabac, el seu empaquetament i emmagatzematge

03/07/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desarticulat en la localitat madrilenya d'Alcalá d'Henares una organització criminal que gestionava una fàbrica itinerant de producció clandestina de tabac. Disposaven d'una capacitat de producció de quasi 50.000.000 de cigarrets al dia i comptaven amb fortes mesures de seguretat com a inhibidors de freqüència i càmeres de videovigilancia. A més s'ha desmantellat la primera fàbrica il·legal de producció de filtres de cigarrets detectada a Espanya amb capacitat per a elaborar 600.000 filtres per hora. S'ha detingut a cinc persones i s'han intervenut més de 15.000.000 de cigarrets, maquinària per a les fases primària i secundària de fabricació, així com divers material emprat per a les labors del tabac, el seu empaquetament i emmagatzematge.

La investigació va començar l'any 2018 arran d'una informació proporcionada per l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau, en la qual un home relacionat amb la fabricació il·lícita de cigarrets hauria establit una empresa de transport de mercaderies que operava en tot el territori nacional. Gràcies a la cooperació policial internacional, els investigadors en col·laboració amb agents de Bulgària i Alemanya, van poder esbrinar que una organització criminal s'estava dedicant a captar ciutadans búlgars, amb coneixements tècnics de la indústria del tabac, per a ser desplaçats al nostre país amb l'objecte de treballar de forma clandestina en esta activitat.

Un centre itinerant de producció il·legal de tabac

Les investigacions dels agents van permetre finalment situar la fàbrica il·legal en un polígon industrial de la localitat madrilenya d'Alcalá d'Henares. La localització de la fàbrica va ser especialment complexa, ja que els agents van detectar que l'organització canviava periòdicament la ubicació del centre de producció, que comptava amb fortes mesures de seguretat com a inhibidors de freqüència i càmeres de videovigilancia.

Per a evitar qualsevol tipus de sospites sobre l'activitat que es duia a terme en la fàbrica, l'organització podia arribar a mantindre  als treballadors setmanes senceres sense eixir de la nau en condicions insalubres, sense llum natural ni ventilació, a més de sotmetre'ls a un ferri control amb càmeres de seguretat perquè compliren amb els horaris impostos.

Una vegada que els agents van accedir a la nau que servia com a centre de producció il·legal, van poder observar que existien altres estructures aïllades amb dobles sostres i parets, amb la intenció d'ocultar qualsevol activitat en el seu interior que poguera ser detectada pels investigadors.

Més de 15 milions de cigarrets intervenuts

Durant el registre del centre de producció es va detindre a tres integrants de l'organització que es trobaven desmantellant les instal·lacions per a establir la fàbrica en una altra ubicació diferent. Els investigadors van confiscar  en l'interior de la nau 15.280.000 cigarrets, 240 quilograms de picada de tabac, maquinària completa per al picat i condicionament de la picada de tabac, maquinària per a la fabricació de cigarrets, paquets i cartons, així com material necessari per a l'embalatge i emmagatzematge i sistemes de seguretat com a inhibidors de freqüència.

Segona fase: Primera fàbrica il·legal de producció de filtres a Espanya

En una segona fase de la investigació, en la qual s'han produït dos arrests, les indagacions dutes a terme pels agents va permetre localitzar tres naus industrials vinculades amb l'organització criminal. Durant els registres practicats es va descobrir una fàbrica il·legal de filtres de cigarrets, la primera detectada fins hui a Espanya. En esta nau s'han intervenut 20 tones d'acetat, material precursor per a la seua fabricació, així com la maquinària completa per a la seua elaboració. 

La maquinaria intervenuda tenia una capacitat per a elaborar més de 600.000 filtres de cigarrets per hora. En una altra de les naus s'han confiscat 35 quilograms de marihuana i divers material emprat en la fabricació, embalatge i emmagatzematge del tabac. En esta fase s'ha detingut a dos integrants de l'organització.

La investigació, en la qual s'estima que el valor del tabac intervenut ascendix a més de tres milions d'euros, s'ha saldat fins al moment amb un total de cinc arrestats com a presumptes responsables de pertinença a organització criminal, delicte contra la propietat industrial,  contraban i contra la salut pública, si bé continua oberta per a localitzar a altres integrants de l'organització.