En una operació de la Policia Nacional, la Policia de Suècia, l'OFAST francesa i la Policia d'Holanda, coordinada per EUROPOL

Desarticulada una de les organitzacions criminals de narcotraficants més actives d'Europa

Entre els cinc detinguts es troben dos membres de la Mocro maffia a Espanya, un d'ells considerat per les autoritats sueques com el criminal més actiu del seu país

Les investigacions es van iniciar després del trasllat al nostre país de més de tres tones de cocaïna que alijaron en la costa de Huelva

02/07/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia de Suècia, l'OFAST francesa i la Policia d'Holanda, coordinats per EUROPOL, han desarticulat una de les organitzacions de narcotraficants més actives d'Europa. En l'operació han sigut detingudes en el nostre país cinc persones, entre elles dos membres de la Mocro maffia a Espanya, un d'ells considerat per les autoritats sueques com el criminal més destacat del seu país.

Els investigadors van centrar les seues perquisicions en un important narcotraficant colombià que porta més d'una dècada realitzant importacions de substància estupefaent des de Colòmbia a Espanya, qui posseïx una àmplia xarxa de contactes en el nostre territori nacional. El desenvolupament de la investigació va permetre als investigadors conéixer l'estructura criminal que l'organització havia establit a Espanya, França i Colòmbia. Gràcies a la seua experiència en el món del narcotràfic, havia aconseguit construir un entramat delincuencial en el nostre país amb la finalitat d'introduir a Europa, a través d'Espanya, les ingents quantitats de cocaïna que els seus clients li reclamaven.

Les perquisicions realitzades indicaven que que estava organitzant un transvasament de cocaïna en aigües pròximes a Veneçuela, per a posteriorment traslladar la substancia estupefaent a Europa. El carregament, de més de tres tones de droga, va ser carregat en un veler rumb a Espanya, concretament a la costa de Huelva, on dos destacats narcos s'encarregarien de coordinar les tereas de descàrrega, emmagatzematge i posterior transport de l'estupefaent importat des de Veneçuela. 

Una vegada que la droga es troba en terra es va produir una intervenció policial en una primera fase de l'operació, realitzada el passat any, en la qual es van intervendre part dels 3.228 quilograms de cocaïna transportats fins al nostre país. Concretament es van localitzar 1.623 quilos de cocaïna ocults en una “caleta” d'un garatge situat en ple centre de la capital de Huelva. En esta primera fase es va detindre a dos dels investigats, encarregats de la custòdia de la substancia estupefaent.

En este punt de la investigació, els agents van intensificar l'activitat operativa sobre altres objectius que estarien distribuint entre els seus clients la resta de la cocaïna importada. Un d'estos investigats va resultar ser un subjecte considerat per les autoritats sueques com el criminal més actiu en els últims anys. 

Detingut a Eivissa

Una nova reunió va tindre lloc a Barcelona entre diversos narcotraficants 

per a la planificació d'una operació de transport d'estupefaent. Una reunió a la qual van seguir altres contactes amb els seus clients així com són els transportistes veneçolans. Una vegada que es van obtindre tots els indicis suficients i proves sobre els investigats es va procedir a l'explotació d'una segona fase de l'operació, el passat dia 30 de juny. En esta segona fase, els agents van aconseguir detindre als presumptes responsables d'organització criminal que operava a Espanya, un d'ells localitzat a Eivissa –on es trobava de vacacions- i un altre en la presó en la qual actualment es troba complint condemna per altres fets.

Així mateix, es van realitzar dos registres domiciliaris, en els quals es van trobar un arma curta del calibre 7.65 amb el nombre de sèrie esborrat, diners, anotacions, terminals telefònics i dispositius informàtics. 

L'operació ha suposat un gran esforç internacional a nivells d'investigació amb la implicació de diversos països, així com d'EUROPOL, que ha vingut coordinant les accions de les diferents agències implicades en els fets.