Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Desarticulada a Marbella una organització dedicada al trànsit d'estupefaents que subministrava combustible a narcoembarcaciones

Els dos capitosts de l'organització participaven del sustente econòmic de les famílies d'aquells membres de la xarxa que eren detinguts i ingressats a la presó, sotmetent-los a un ferri control per a evitar la seua col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat

Han sigut detingudes 11 persones i intervenuts 3.230 quilograms d'haixix, 216 garrafes de combustible, tres embarcacions semirrígidas, cinc motors fueraborda, nou vehicles -sent quatre d'ells VTC d'una empresa constituïda pels investigats

L'organització transportava la seua pròpia substancia estupefaent des del nord de Marroc, ocultant-la en “guarderies” situades en diferents punts de la costa

Agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil amb un dels detinguts

24/06/22

Agentes de la Policía Nacional, en una operación conjunta con la Guardia Civil, han desarticulado en Marbella (Málaga) una organización criminal dedicada al tráfico de estupefacientes, procediendo a la detención de once de sus miembros. Los mecanismos de coordinación han permitido que la Operación Six/Dompetit haya sido desarrollada, en varias fases y de manera conjunta, por agentes de la Policía Nacional y la Guardia Civil.

La investigació policial, culminada el passat mes d'abril, ha desemmascarat una xarxa dedicada al transport de substàncies estupefaents des del nord de Marroc. Entre les pràctiques realitzades pels principals investigats, figura el lloguer de vivendes -a nom de terceres persones- que usaven de “guarderies”, l'adquisició de llicències de VTC i el sustente dels familiars dels membres que en altres fases de la investigació van ingressar a la presó. En total van ser aprehendidos 3.230 quilograms d'haixix, 216 garrafes de combustible, tres embarcacions semirrígidas, cinc motors fueraborda i nou vehicles –quatre d'ells VTC-. Per orde de l'Autoritat Judicial, cinc dels detinguts han ingressat a la presó.

La investigació es va iniciar en el mes d'octubre de 2020, quan es van obtindre informacions sobre un grup de persones assentades en el barri de les Albarizas (Marbella), que presumptament s'estarien dedicant a la partida de contraban de substàncies estupefaents transportades des del nord de Marroc. 

El nexe d'unió de dos investigacions: 2.780 quilograms d'haixix 

Al setembre del mateix any, agents de Policia Nacional van intervendre 2.780 quilograms d'haixix i van procedir a la detenció de dos persones que van ingressar a la presó. Este fet, inicialment independent,  va permetre temps després, vincular a varis dels seus membres amb els primers graons de l'estructura delincuencial indagada.

Les perquisicions van determinar que l'organització estava estructurada de tal forma que mantenia un alt grau de seguretat interna en les seues activitats per a evitar filtracions. Amb este objectiu, els capitosts es feien càrrec del sustente de les famílies i la defensa jurídica dels membres que eren detinguts i ingressats a la presó, per a evitar la seua col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat, i poder assegurar el seu silenci sobre les pràctiques delincuenciales. 

Amb la finalitat d'obtindre tota la informació possible per a la desarticulació de la xarxa criminal i garantir l'èxit de la investigació la mateixa es va desenvolupar, de manera conjunta, per agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Beneficis després d'una societat de VTC 

El colp policial assestat a l'organització va permetre descobrir diverses pràctiques empleades pels principals investigats. Una d'elles consistia en la inversió dels beneficis obtinguts amb els delictes en l'adquisició de llicències de vehicles de lloguer amb conductor -VTC-, arribant a constituir una societat. Paral·lelament, mantenien un negoci de distribució de substàncies estupefaents a mitja escala, i realitzaven labors d'assistència a altres organitzacions criminals mitjançant l'aprovisionament de combustible.

En les diferents fases en les quals s'ha desenvolupat la denominada operació Six/Dompetit,  agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van constatar que, per a dur a terme les activitats de trànsit de drogues, tant des de les operatives més complexes de transport, partida de contraban de substàncies estupefaents i assistència a altres organitzacions, fins a la venda “a la menuda”, l'organització s'hauria estructurat de tal forma que podien desenvolupar les seues activitats amb un alt grau de seguretat interna, establint per a l'èxit dels seus objectius uns rols i funcions ben definits entre els seus integrants. 

L'organització emprava fins a 30 persones en cada maniobra de transport i partida de contraban, valent-se para açò del reclutament de jóvens, que realitzaven funcions de vigilància, o càrrega de combustible/droga, però als quals se'ls ocultava els punts de guarda, establint grups estance per a evitar filtracions i garantir l'execució de l'activitat criminal. També, comptaven amb naus industrials, locals i domicilis en els quals amagaven les embarcacions, els motors i els bidons de combustible,  que empraven tant per a les seues pròpies narco llanxes com per a les d'altres organitzacions a les quals donaven suport logístic.

En diverses intervencions posteriors, dutes a terme per tots dos cossos policials, es va procedir a la intervenció de 450 quilograms d'haixix, 124 grams de cocaïna, un vehicle d'alta gamma, 216 garrafes de combustible que van suposar l'aprehensió d'un total de 10.800 litres, així com una embarcació pneumàtica.

Finalment, l'explotació policial va tindre lloc el passat 27 d'abril, on es van practicar 11 detencions i set entrades i registres. En els mateixos, van ser intervenuts 9.000 euros en efectiu, nou vehicles -quatre d'ells emprats com VTC-, tres embarcacions semirrígidas, cinc motors,  nombroses armes blanques, dispositius de comunicació d'última generació i documentació rellevant per a la investigació.

L'autoritat titular del Jutjat d'Instrucció número QUATRE de Marbella va decretar l'ingrés a la presó per a cinc dels encartats.