Una xarxa constituïda per dos clans

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada al trànsit de drogues des d'Andalusia a Galícia

Han sigut detingudes 22 persones en el municipi de la Corunya de Ferrol, en la localitat de Huelva d'Ayamonte i en les localitats gaditanes de Sanlúcar de Barrameda i Jerez de la Frontera, que formaven part d'un grup dividit en dos seccions, una a Andalusia que proveïa d'estupefaents i una altra gallega que disposava de diversos pisos per a la distribució de la droga

Intervenuts 30.297 grams d'haixix, 300 grams de cocaïna, quatre armes curtes, una escopeta de canons retallats, 1.725 plantes i 40.000 grams de cogollos de marihuana, 1.500 grams de substància per a tall, 20.000 euros en efectiu i dos uniformes de la Guàrdia Civil

Armes intervenudes

21/06/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal, formada per clans gallecs i andalusos, dedicada al trànsit de drogues entre Andalusia i Galícia. El grup andalús proveïa d'estupefaent al gallec, el qual disposava de diversos pisos a Ferrol per a la seua distribució. Han sigut detingudes 22 persones a Ferrol (17), Sanlúcar de Barrameda (3), Ayamonte (1) i Jerez (1) i s'han intervenut quatre armes curtes, una escopeta de canons retallats, 30.297 grams d'haixix, 300 grams de cocaïna, 1.725 plantes de marihuana, 40.000 grams de cogollos de marihuana, 1.500 grams de substància per a tall, 20.000 euros en efectiu i dos uniformes de la Guàrdia Civil.

La investigació es va iniciar a mitjan passat mes de setembre quan els agents van detectar el desplaçament de persones vinculades al narcotràfic des de Ferrol (La Corunya) fins a la localitat d'Illa Cristina (Huelva) per a negociar el trasllat d'estupefaents des d'Andalusia a Galícia. Així mateix, van planificar el trasllat a Ferrol dels contactes andalusos per a continuar amb les gestions de distribució de derivats cannábicos.

Després de la realització de nombroses labors d'investigació, donades les importants mesures de seguretat que adoptaven els seus membres tant en els seus contactes com en les seues comunicacions, els agents van aconseguir esbrinar l'estructura de l'entramat, així com la seua vinculació amb les màfies dedicades a la distribució d'haixix. 

L'evolució de la investigació va permetre determinar el “modus operandi” de l'organització, tant per al cultiu de marihuana com per a la distribució del derivat cannábico. A més, es va establir la ubicació de diferents immobles amb els quals explicava l'organització a manera de “guarderia” de la droga abans de la seua distribució en el mercat. 

Pis de seguretat a Ferrol per a allotjar als transportistes andalusos

Els investigadors van determinar que l'organització comptava amb un pis de seguretat en la localitat de Ferrol en el qual s'allotjaven els transportistes quan arribaven a Galícia amb la substancia estupefaent. En la vivenda  es procedia a la seua guarda abans de ser distribuïda entre els venedors locals. Així mateix en aquesta vivenda, a la fi del mes de gener, es va produir un incendi fruit del com es van intervendre més de 25 quilograms d'haixix i es va detindre a 5 persones.

Finalment a l'abril es va dur a terme l'explotació de l'Operació “Ruta de la Plata”, en la qual es va detindre a 22 persones en Ayamonte, Ferrol, Jerez i Sanlúcar de Barrameda. A més es van realitzar registres on es van intervendre quatre armes curtes, una escopeta de canons retallats, 30.297 grams d'haixix, 300 grams de cocaïna, 1.725 plantes de marihuana, 40.000 grams de cogollos de marihuana, 1.500 grams de substància per a tall, 20.000 euros en efectiu i dos uniformes de la Guàrdia Civil.

Una de les armes intervenudesPlantació de marihuana desmantelladaPlantes de marihuana intervenudes